17 септември – Ден на София (празнична програма)

Share

Време
17 септември 2021, 10:00 - 21:00 ч.

Място
София

Категории

Подходяща възраст   
Цена
0+, 1+, 10+, 11+, 2+, 3+, 4+, 5+, 6+, 7+, 8+, 9+ год. 0 лв.

За деня на София общинският „Регионален исторически музей – София“ и Зоопаркът ще работят с вход свободен

На 17 септември 2021 г. за  Деня на София с безплатен достъп за посетителите ще работят общинският музей „Регионален исторически музей – София“ и Зоологическа градина.

На 17 септември Столична община по традиция ще връчи Наградите за ярки постижения в областта на културата. С тях се отличават родни творци с принос към София в областите: Литература, Театър, музика, Визуално-пластични изкуства, Художествена фотография, Кино, Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда, Критика и журналистика в областта на културата, Танцово изкуство, Фолклорни сценични изкуства и Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства. Отново ще бъде връчена и Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура. Тази година церемонията ще бъде в камерен формат в Софийската градска художествена галерия от 16:00 часа.

 

Празничен концерт за Деня на София с Максим Ешкенази и Оркестъра на Класик ФМ радио

Събитието „София, празнувай с класика!“ ще се състои на 17 септември от 19:30 ч. в зала „България“. Партньор в организацията е Софийската филхармония.

Музикална агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община кани публиката на тържествен концерт по случай Деня на София. В него ще участват изявените наши солисти Гергана Николаева (мецосопран) и Георги Черкин (пиано), за доброто настроение на публиката ще се грижат също музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио и маестро Максим Ешкенази.

Изпълнителите ще поднесат своя подарък за жителите и гостите на града чрез своето изкуство и с музиката на великите  композитори В. А. Моцарт, П. И. Чайковски, И. Албенис и др.

Артистите ще представят програма от популярни музикални шедьоври – вълнуващи и вдъхновяващи мелодии с непреходна стойност. Една част от творбите ще прозвучат в авторските аранжименти за пиано и оркестър на Георги Черкин, които вече са любими на българската публика и се радват на голям успех.

Оперната певица Гергана Николаева със своя въздействащ и богат тембър ще пренесе слушателите в света на бароковата емоционалност. Певицата, която умее да разчупва стереотипите и границите между различни стилове, е подбрала две много въздействащи арии от опери на Хендел: Ombra mai fu из операта „Ксеркс“ и Lascia ch’io pianga из операта „Риналдо“. В изпълненията си тя включва също забележителното „Адажио“ от Томазо Албинони, което ще звучи в авторски вариант на Георги Черкин за глас, пиано и оркестър. Освен соловите изяви, публиката ще чуе оркестрови пиеси от Й. С. Бах (Бранденбургски концерт № 3), В. А. Моцарт (Дивертименто в ре мажор) и Панчо Владигеров (Прелюд и Господско хоро). Безплатна покана можете да получите през сайта TicketsBG.com, както и във фоайето на залата един час преди началото на концерта. Броят на публиката ще бъде съобразен с актуалните противоепидемични мерки.

 

„Звукът на метрото“ за Деня на София

Събитието ще състои на 17 септември в два времеви диапазона – от 10:00 ч. до 13:00 ч. и от 19:30 ч. до 21:30 ч. при изрично спазване на актуалните противоепидемични мерки – носене на лични предпазни средства, дистанция и дезинфекция.

За втора поредна година столичани и гостите на града ще срещнат различни съвременни изкуства и алтернативни форми на изява във формат на флашмоб в Столичното метро, творчество и иновации на млади артисти. Мотриса от Третия метродиаметър ще се превърне в движеща се сцена за съвременен танц, кино, театър на движението, изпълнения на класическата музика, градска мода, трикинг, електронен бийт и илюзии, които ще се редуват при всеки пробег от „Красно село“ до „Горна баня“, както и на избрани метростанции.

Събитието се осъществява от Младежкото сдружение в обществена полза „Национален център за иновации  и дигитални изкуства“ с подкрепата на Столична община и с домакинството на „Метрополитен“ ЕАД.

В инициативата се включва Александра Драгова, която ще представи заедно с артистите Калина Кръстева и Денислав Иванов за първи път пред публика фрагменти от своя най-нов проект за съвременен танц PROJECT 8.

В Sound Underground ще участват отново възпитаници на НМУ „Любомир Пипков“ в джаз и класическа музика.

Модата е поверена на младия дизайнер Antony Langountin, който ще направи премиера на най-новата си колекция, озаглавена „Градска джунгла“.

Етюди от театър на движението ще бъдат изпълнени от Александър Будуров, Филип Дончев и Велизар Груев – студенти в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Допълнителен адреналин ще създаде спортният клуб „Рекриейт-София“, който ще популяризира и първия си проект за пътна безопасност за деца и младежи, финансиран от Столична община – „Надскочи себе си! Бъди отговорен!“

В събитието ще се включат и актуални инфлуенсъри и тик-токъри, които ще допринесат за това, събитието да бъде споделено онлайн на всички платформи, предпочитани от младите хора на София.

Зад пулта ще се изявят млади и утвърдени електронни продуценти и диджеи, сред които DJ VLD и Disco Manga, като музиката ще преминава от фънк и джаз, през ремикси на любими популярни български песни, до диско, хаус и техно.

Режисьор-постановчик е Атанас Лозанов. Събитието ще бъде заснето за целите на кратък документален филм „София – град на вдъхновението и модерността“.

 

Студенти и преподаватели на НАТФИЗ се подготвят заедно за Деня на София

В Аулата на НАТФИЗ е подредена сборна изложба на студентите, завършили в различни випуски на специалност „Фотография“. Събитието е специално подготвено за празника на София и ще бъде достъпно за столичани в Деня на София – 17 септември.

На 17 септември проф. д.н. Любомир Халачев ще представи най-новата си книга „Шапката на Ниночка“. Премиерата на изданието ще се състои в Аулата на НАТФИЗ от 18:00 часа. Сборникът съдържа 30 статии и есета в областта на културата, науката и образованието, публикувани от проф. Халачев през последните години.

„В тази книга аз се опитвам да обясня на хората, които са във властта и ръководят държавата, че инвестициите в култура са не само задължителни (ако искаме да сме част от ЕС), но и много доходни. Без да цитира цифри и проценти, чрез много и различни примери, текстът подсказва как трябва да се отнасяме към културата и хората, които я създават, ако искаме да използваме нейната мощ. А в есето „Културният профил на българина“ се опитвам да подскажа в каква посока трябва да се развива цялата нация, ако иска да остане на тази Земя“ – коментира проф. Халачев.

 

„Пощенски картички от бъдещето“

Проектът „Пощенски картички от бъдещето“ – организиран от КО-ОП пространство за изкуство и споделена работа – цели да привлече нови публики към съвременното изкуство, като по един различен и приятно забавен начин ги накара да посетят ключови културни институции, представящи визуални изкуства. Инсталации на пощенски картички, създадени от млади художници по разказите на деца, ще бъдат поставени в близост до СГХГ, САМСИ и Квадрат 500.

Картичките с размер 2 х 3 м ще бъдат позиционирани в града по случай Деня на София – 17 септември, като ще останат до 17 октомври 2021 г.

Ще бъде активирана и страница, посветена на проекта в сайта на КО ОП www.ko-op.bg, в която творбите ще бъдат представени в дигитална форма, съпътствани от видео материали с включени истории от децата и творческия процес на авторите, както и допълнителни текстови материали, свързани с дейностите и целите на проекта, информация за галериите и музеите, пред които са поставени инсталациите.

Проектът се реализира с финансовата подкрепата на Столична община – Програма „Култура“ – 2021 г.

Художниците Вяра Бояджиева, Борис Праматаров и Мила Янева-Табакова се срещнаха с деца на възраст между 7 и 9 години, които по своя неподправен и искрено откровен начин разказаха как си представят града, когато пораснат – как ще се придвижват, какво и къде ще работят, какво ще правят в свободното си време, как ще отглеждат децата си и др.

Докато разговаряха, илюстраторите направиха скици на представите на децата за бъдещето на столицата. Този процес беше документиран чрез видеозаснемане.

 

Спектакъл „Пилето, което казва Ку“ в „Нов Театър“ – НДК

17 септември, 19:30 часа, „Нов Театър“ – НДК

Моноспектакъл на Иван Юруков

Автор: Александър Урумов

Режисьор: Иван Юруков

Композитор: Михаил Шишков-баща.

Текст и илюстрация: Столична община

Вижте също: КОНЦЕРТ „ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СОФИЯ!“

 




Закупуване на билети онлайн:

Източник: Столична община




Предстоящи събития на това място:

17 май 2021 - 29 октомври 2021 г., 8:30 - 16:30 ч. - Лятна еко занималня

24 септември 2021 - 30 септември 2021 г., 11:00 - 23:00 ч. - Детска киноседмица 24 – 30 септември 2021 в София

29 септември 2021 г., 9:00 - 12:00 ч. - Плуване за бебета и родители

30 септември 2021 г., 9:00 - 12:00 ч. - Плуване за бебета и родители

1 октомври 2021 г., 9:00 - 12:00 ч. - Плуване за бебета и родители

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Следващо събитие от интересуващата ви категория:
27 август 2021 - 8 октомври 2021 г., През целия ден ч. - Горите на орела – конкурс за рисунка

Коментари през Facebook

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!