С децата на разходка сред природата в София и околностите: Западен парк

Share


В рубриката „С децата на разходка сред природата“ ПоПоТам разказва за места в София и околностите, подходящи за разходка с деца.

Днес ще ви ви заведем в неотдавна обновения и втори по големина софийски парк, простиращ се върху над 2 квадратни километра площ – Западен парк.


С какво е различен Западен парк?

Както се вижда от името му, паркът се намира в западната част на столицата, обграден от районите „Люлин“, „Красна поляна“ и „Илинден“. Залесен е с различни видове дървета, преобладаващо широколистни. През територията на Западен парк протича Суходолска река.

След продължил три години ремонт в частта на парка в район „Илинден“ е изградена инфраструктура и е оборудвана с различни съоръжения за спорт и развлечение, които привличат малки и големи.

Централният вход е откъм бул. „Сливница“, откъдето е и най-удобно да се влезе, защото има място за паркиране (през почивните дни доста натоварено) и е сравнително чисто. Въпреки ремонта, навсякъде е много кално, дори по асфалтираните алеи, а в дъждовно време някои пътеки се наводняват и са трудно проходими. Ако искате да влезете откъм „Люлин“, ще трябва да пресечете реката по малко дървено мостче, което не е вариант за малки деца. Откъм квартал „Западен парк“ (р-н Красна поляна) паркът прераства в дива гора и достъпът е през пътеки, проправени от минувачите. Влизането откъм „Илинден“ е през ЖП-линията, като има и официални, и неофициални пунктове за пресичането й.

Спортно-игровите площадки са разположени около централната алея. Една от алеите в обновения парк е определена за разходка на кучета, има и специална площадка за тях.

Останалата територия на Западен парк продължава да представлява гора почти без благоустройство.


Какво да правим в Западен парк?

След ремонта в парка са се появили интересни места за игра на децата и спорт за всички възрасти. За някои дори се чака на опашка, като тролея и масите за тенис. Има не само стандартни детски площадки с люлки, пясъчници, катерушки, клатушки, пързалки, но и батути, уреди за балансиране и прескачане, въжени конструкции, криви огледала.

Ще ви покажем в поредица от снимки какво открихме и как се забавлявахме при последните ни две посещения в Западен парк през март и април:

Западен парк е подходящо място и за разходка, почивка и игри сред природата.

Ако искате да си направите малък семеен празник, ще намерите обособени места за барбекю и пикник.

В обновената част има множество пейки в различни форми, около алеите са монтирани улично осветление и камери за видеонаблюдение. Някои от алеите са асфалтирани и предлагат чудесни условия за каране на колела и ролери.


Как да стигнем до Западен парк?

Както вече споменахме, ако сте със собствен транспорт, най-добре е да паркирате до главния вход откъм бул. „Сливница“.

Край ЖП прелеза също може да се паркира.

Достъп с обществен транспорт:
Автобуси 77, 83, 108, 309, 310
Тролейбуси 6 и 7
Метро: „Западен парк“

Западен парк на картата:


Практична информация:

В района на парка няма заведения за хранене или места за продажба на храна и напитки. Близо до централния вход е ресторант „Западен парк“, където има и тоалетни за граждани.

Текст и снимки: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!