С децата на разходка сред природата в София и околностите: Парк на предизвикателствата „Войниковец“

Share


В рубриката „С децата на разходка сред природата“ ПоПоТам разказва за места в София и околностите, подходящи за разходка с деца.

Днес ще ви заведем на около 30 км от столицата, в Парка на предизвикателствата в местността „Войниковец“ край Перник.


С какво е различен Парк на предизвикателствата „Войниковец“?

Паркът на предизвикателствата „Войниковец“ е разположен върху 20 хълмисти декара в северозападните покрайнини на Перник, непосредствено до жилищния квартал „Драгановец“.

Сред гориста местност с множество пътечки и полянки е изградена приключенска зона за деца и тийнейджъри. Основната атракция е въжената градина на три нива, закрепена върху стоманена конструкция във вид на кула с вита стълба, различни елементи за хващане, прехвърляне, катерене и изкачване.


Какво да правим в Парка на предизвикателствата „Войниковец“?

Парк „Войниковец“ е подходящ за посещение по всяко време на годината и за всяка възраст.

Въжената градина е чудесно място за деца, които обичат да се катерят, да преодоляват препятствия и мечтаят за приключения.

Нашите впечатления са от делничен ден и не особено приветливо време. Бяхме единствените посетители. Достъпът беше безплатен, но най-горната част от въжената градина беше заключена.

Има и три детски площадки, едната е съвсем бебешка, но и на другите дори 2-годишно успя да си намери забавление.

Паркът на предизвикателствата „Войниковец“ е подходящо място и за разходка и почивка сред природата.

В парка можете да си организирате пикник или малко парти на открито. На места има беседки, в които могат да се съберат до 10 човека, както и маси с пейки на открито.

В центъра на парка е издигната сцена за различни представления, а от панорамната площадка на върха се открива красив изглед към отсрещните хълмове и долината.

Обособени са също трасета за планинско колоездене, зона за палатки с изградено огнище и маршрут за игра „Търсене на философския камък“.

Можете да съчетаете посещението на Парка на предизвикателствата „Войниковец“ с разходка и до други интересни места в района. Останките и възстановката на средновековната крепост Кракра са разположени в красива паркова среда, където децата също могат да играят на воля. Входът е платен, но таксата е символична. В градския парк ще откриете цял комплекс от детски площадки, а наблизо е и единственият у нас и на Балканите подземен музей на минното дело, включен в списъка 100 Национални туристически обекта. Музеят на практика е част от минна галерия, съществувала от края на 19 век до 60-те години на 20 век. Отворено е всеки ден, посещенията са на групи от най-малко 5 човека, билети 2-4 лв.


Как да стигнем до Парк на предизвикателствата „Войниковец“?

Ако решите да стигнете до Парк „Войниковец“ с обществен транспорт, можете да пътувате с влак от Централна жп гара или с автобус от Автогара „Сердика“.

Най-удобно е, когато сте с деца, да се пътувате с кола. Можете да го направите през Автомагистрала „Люлин“ или като излезете от София по бул. „Цар Борис III“ и кварталите Княжево и Владая, по път Е79 и бул. „Скоростна автомагистрала“ в Перник.

Парк на предизвикателствата „Войниковец“ се намира в северозападната част на Перник. Разстоянието от София е около 32 км, които ще изминете с автомобил за около 40 мин.

До входа в парка има паркинг за около 20 коли, но може да се намери място и в уличките наоколо.

Парк „Войниковец“ на картата:


Практична информация:

В района на комплекса няма заведения за хранене или места за продажба на храна и напитки. Ако искате да консумирате нещо, трябва да си носите или да прекъснете разходката със слизане до града.

Точно в началото на Парка „Войниковец“, до паркинга, има обществена тоалетна, която работи само в почивните дни.

Текст и снимки: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!