С децата на разходка сред природата в София: Парк „Камбаните“

Share


В рубриката „С децата на разходка сред природата“ ПоПоТам разказва за места в София и околностите, подходящи за разходка с деца.

Следващата ни спирка е Парк „Камбаните“ – място, където бабите и дядовците се срещат със спомени от собственото си детство, а децата могат да се позабавляват като вдигат позволен шум и потичат на воля.


С какво е различен Парк „Камбаните“?


Парк-комплекс „Камбаните“ се намира в югоизточните покрайнини на София, посока село Бистрица, обграден от новопостроени нискоетажни жилищни комплекси от едната страна и от търговско-промишлена зона покрай Околовръстното шосе от другата.

Нарича се парк-комплекс, защото е изграден с мемориална цел през 1979 г., когато се провежда първата Международна детска асамблея „Знаме на мира“.

В центъра на парка, на възвишение е издигнат монумент, който символизира дружбата и желанието за мир на децата от целия свят. Върху бетонните стени, разположени в полукръг около централната висока 37 м конструкция, са окачени повече от 100 камбани. Голямата част от тях са донесени от страните, участвали в асамблеите, чието провеждане продължава на всеки три години и се прекратява през 1989 г. Под всяка камбана има табелка с името и знамето на страната. На стените е изписан и девизът на Асамблеята: „Единство, творчество, красота“, а на видно място е поставена предупредителна табела, че камбаните могат да се бият само от деца.

Площадката на паметника е обградена с горички и полянки с обособени места да пикник и почивка.


Какво да правим в Парк „Камбаните“?

Парк-комплекс „Камбаните“ е подходящ за посещение по всяко време на годината.

Най-интересното за децата в парка очаквано са камбаните. Въпреки разрешението да ги бият, обаче, по-малките просто не могат да стигнат камбаните. Затова предвидете силни ръце и рамене за повдигане на хлапетата или някаква по-здрава връв, с която да привързвате езичетата на камбаните, за да могат децата да ги движат като я държат в другия край.

Чудесно забавление за малките са и площадките, ограждащи монумента, както и стъпалата към него. Има достатъчно място за тичане и катерене, но не е особено подходящо за колички или колела/тротинетки, защото няма рампа откъм стълбите, а повечето алеи около камбаните са с павета. Нашият екип обаче има опит с детски колички, така че е изпитано – при добро желание препятствието е преодолимо. Мястото е подходящо и за посещение с куче.

Парк „Камбаните“ е подходящо място и за пикник или малко парти на открито. Наблизо ще видите множество циментови масички с по 6-7 циментови столчета около тях. Има и и огнища наоколо, така че може да си направите барбекю. При масичките е малко усойно, няма много слънце, половината са на сянка под борове.

За децата, които обичат да играят сред природата, паркът предлага много възможности за катерене, изследване, приключения и наблюдения.


Как да стигнем до Парк „Камбаните“?

С обществен транспорт можете да стигнете до Парк „Камбаните“ с автобуси 111, 314 и 413. Най-близките спирки са на Околовръстното шосе. Спирка „Местност Камбаните“ на отиване е откъм страната на парка, на около 10 минути пеша. Там спира автобус 111. За връщане трябва да стигнете до спирки „Кино „Арена“ от отсрещната страна. Ако идвате откъм „Камбаните“, отляво са спирките на автобуси 111 и 314, а отдясно – на 413.
Най-близката метро станция в Бизнес парк, но от нея се върви пеша поне 25 мин.

С личен транспорт се стига лесно по Околовръстното шосе. Има табели за отбивките към комплекса В подножието на Камбаните, точно до района с масите, има безплатен паркинг. Оттам алеята тръгва нагоре към монумента и има доста стъпала
Ако идвате откъм ЖК „Камбаните“, също има къде да паркирате в началото на парка, а алеята извежда до горе без стъпала.
На двата входа има бариери и охрана. На територията на парка се ходи само пеша.

Парк „Камбаните“ на картата на София:


Практична информация:

В района на комплекса няма заведения за хранене или места за продажба на храна и напитки.

На територията на Парк „Камбаните“ има химическа тоалетна.

Ето и схема на разположението на основните места в района:

Текст и снимки: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!