С децата на разходка сред природата в София: Парк „Овча купел“

Share


В рубриката „С децата на разходка сред природата“ ПоПоТам разказва за места в София и околностите, подходящи за разходка с деца.

Следващата ни спирка е Парк „Овча купел“, едно от най-често избираните места в столицата за детски партита на открито.


С какво е различен Парк „Овча купел“?


Парк „Овча купел“ се намира в едноименния югозападен квартал на столицата и е разделен на две от едноименния булевард. По-голямата и по-стара част от парка приютява Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, към която действат Лечебен плаж „Овча купел” с Обществен минерален басейн. Там се намира и красивата, но изоставена и нуждаеща се от реставрация сграда на старата баня. През тази част на парка тече Владайска река.
На изток от успоредно преминаващата ул. „Коломан“ се простират Спортен комплекс „Славия“ и Конна база „Хан Аспарух“.

На запад от бул. „Овча купел“ е по-малката, но по-благоустроена и пригодена за детски игри част от парка. Територията е оградена, осеяна с множество дървени маси и пейки, както и беседки, подходящи за пикник и малки празненства. Растителността не е гъста и има видимост към целия район, така че родителите могат лесно да наблюдават играещите наоколо деца. Има достатъчно слънце през зимата и сянка през лятото.

В центъра на тази част от парка са изградени детски площадки със стандартните катерушки, люлки, пясъчници и други съоръжения. Малка каменна къщичка допълва облика на парковото пространство.


Какво да правим в Парк „Овча купел“?

Както споменахме в началото, в Парк „Овча купел“ често се организират детски и семейни партита, рождени дни и други забавления на открито. Можете да се настаните в някоя от беседките или да изберете дървените маси с пейки, разположени между дърветата и в близост до детските площадки. Тази възможност е особено ценна в епидемичната ситуация, в която се намираме 2020-2021 г., с цел избягване на събирания на закрито.

Разбира се, паркът е подходящ и просто за игра, разходка и почивка сред зелената растителност.

Ако сте по-приключенски настроени, разходете се в района от другата страна на булеварда, където ще видите старата баня, Владайска река, както и следи от минали времена, когато и тази част на парка е била благоустроена и красива.

През лятото в източната част на парк „Овча купел“ работи малък плаж с минерален басейн. Целебният извор е дал и името на квартала. Според легендата овчари, които пасели овцете си в района, първи забелязали лечебните свойства на водата. Постепенно около извора се изграждат старата баня и съвременният рехабилитационен център.

Източник на снимката: https://www.rehabilitacia-ovchakupel.com/


Как да стигнем до Парк „Овча купел“?

До Парк „Овча купел“ пътуват:
Автобуси 45, 73, 107, 204
Трамвай 4, 11.

Паркирането е възможно и безплатно от всички страни на парка. В източната част има и достъп с автомобил до сградата на болницата откъм бул. „Овча купел“.

В парка може да се влезе пеша откъм всички граничещи с него улици.

Парк „Овча купел“ на картата на София:


Практична информация:

В района на Парк „Овча купел“ има няколко заведения за хранене.
В югозападния му край, в началото на ул. „Любляна“, е пекарната Павилион Cafe & Food, където има детски кът и често се организират детски събития.
От другата страна, в южна посока, на самия булевард, близо до Ледена пързалка „Славия“, е пицария „Под върбите“.

На територията на Парк „Овча купел“ има две химически тоалетни.

Текст и снимки: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!