Share

Коледните и новогодишните празници са време за много радост, но и изпитания за родителите, които постоянно трябва да измислят занимания за децата вкъщи. Ако посрещате Нова година у дома, ако сте поканили приятели с деца за рожден ден или друг празник, ако времето е лошо и не ви се излиза, непременно ви трябва арсенал от идеи за забавления на малчуганите.

Събрахме идеи за домашни детски игри със забавен и образователен характер. Разделили сме ги по възраст, но прегледайте всички, защото дори в бебешките игри можем да открием идея за забавление на по-големи деца, както и обратното. Всичко е въпрос на индивидуалност и въображение.

Игри за деца на 2-4 години

Открий изгубените мандарини

Скривате на разни лесни и почти видими места еднакви лакомства, например, мандарини. Мама, татко или който и да е от възрастните събира децата и „тъжно“ им съобщава, че е изгубил мандарините и ги пита дали ще му помогнат да ги намери. После „случайно“ намира една и така стимулира децата да започнат търсенето. Не забравяйте да преброите мандарините преди да ги скриете, за да не се окаже, че всички са намерени и децата търсят напразно.

Снежна битка с хартиени топчета

Направете „снежни топки“ от смачкана хартия или фолио и предложете на децата да поиграят на снежна битка.

Кой ще събере повече снежни топки

„Снежните топки“ от хартия или фолио могат да послужат и за втора игра – кой ще събере повече от тях в един съд. Дайте на децата кошнички,  кофички или торбички и организирайте състезание по събиране на „снежни топки“.

Хорце с пеене

Да накараш няколко хлапета в бебешка възраст да се хванат и обикалят в кръгче не е толкова лесна работа, колкото изглежда обикновено. Не е нужно децата да учат някакви специални стъпки, просто поведете хорото отначало в една посока, а после в обратна, като пеете някоя позната на всички деца песничка, например, „Две калинки“.

Да потанцуваме красиво

Малчуганите обичат да държат в ръчички разни неща. Предложете им интересни красиви предмети, с които да потанцуват – шалчета, кърпички, маракаси, дървени лъжици, връзка ключове и каквото ви продиктува въображението. Пуснете музика, която знаете, че харесват.

Кой пръв ще стигне до наградата

Очертайте на пода с цветна лепяща лента или тебешир коридори, в края на които сложете привлекателен за тях предмет. Всяко дете трябва да измине разстоянието от началото на коридора до предмета, а целта на играта е кой пръв ще стигне до наградата. В такава игра могат да участват и бебета, които вече пълзят – е, без да очакваме, че няма да променят решението си по средата на пътя, но пак ще бъде забавно.

Влакче

Дребосъците харесват игрите на влакче. Ето описание на две традиционни забавления за най-малките, които с радост ще се превърнат в локомотивчета и вагончета.

Черна съм машина

Възрастен или по-голямо дете тръгва, като прави движения, имитиращи влак и пее: „Черна съм машина, пускам аз искри, търся си дружина, ти вагон стани!“, като при последните думи се доближава до едно от децата и го посочва, а то трябва да се хване зад него и да продължат движението заедно. При това песента продължава: „Влаакът тръгва, пуф-паф, пуф-паф, свирка свири, гара сприи! Ту-туууу!“ – последното се придружава с движение като дърпане на спирачка на влак. После обиколката продължава, докато на „влака“ се хванат всички деца (защо не и възрастните!) и така стигнат до последната „гара“.

Отиваме на екскурзия на Витоша

Играта е подобна на горната, но се пее: „Отиваме на екскурзия на Витоша, не е далеч от София, ела и ти!“, а след като „на влака“ се хванат всички деца, започва обратен процес. Тогава се пее: „Отиваме на екскурзия на Витоша, далече е от София, върни се ти!“ и децата едно по едно се пуска от „влакчето“.

Игри за деца на 5-8 години

На тази възраст децата вече са достатъчно големи, за да се забавляват със „Балонът се надува“, „Пускам, пускам кърпа“, „Вкъщи има мишенце“ и други класически игри, познати на всеки от детските години. Те са интересни и за деца на по-голяма възраст.

Ако не знаете правилата им, вижте описанията или ги пропуснете и преминете нататък.

Балонът се надува

Децата се хващат в кръг, като застават плътно едно до друго. По даден знак започват да пеят: „Балонът се надува, надувайте, момчета, да стане на парчета…“, като едновременно се движат в кръг и отдръпват назад дотогава, докато успяват да се държат за ръце. Когато това стане невъзможно и „балонът“ се „спука“, всички клякат и извикват: „Пук!“. Ако децата са много, след всеки кръг от играта излизат участниците, които са изпуснали ръцете си, докато накрая останат трима. Ако децата са три, играта може да се видоизмени, като на пода наоколо се поставят някакви знаци, например, нарисуват се къщички, и след „спукването“ на балона всяко от тях трябва да дотича до къщичката си, за да се скрие в нея.

Пускам, пускам кърпа

Игра от детството на нашите баби, която също изисква повече участници. Децата застават в кръг, а едно от тях, избрано по жребий, обикаля от външната страна на кръга с кърпа в ръце и всички пеят: „Пускам, пускам кърпа, кучето я дърпа, Шаро ми я гони за кило бонбони!” Детето, което обикаля, тихомълком пуска кърпата зад някое от децата в кръга и продължава да обикаля. Ако детето, зад което е пусната кърпата, усети това, хуква да гони обикалящото дете, а то да бяга. Ако успее да го хване, преди да стигнат до мястото му в кръга, то става пускащото кърпата, а другото заема мястото му. Ако не го догони или не се усети, че кърпата е точно зад него, при второто си идване пускащото кърпата дете я вдига, натърква ушите на невнимателния участник и играта продължава. Децата нямат право да си подсказват, че са получили кърпата.

Вкъщи има мишенце

Децата застават в кръг, хванати за ръце. Вътре в кръга и извън него също има по едно дете – мишка и котка. Децата се движат в кръг и пеят: „Вкъщи има мишенце, то си гризка сиренце, а отвънка котката хвърля се на мишката…“ През това време детето, което играе котка, обикаля около кръга и се опитва да влезе в него, като раздели децата, а те се съпротивляват. Ако „котката“ успее да разкъса кръга, започва да гони „мишката“, тя бяга, а децата заграждат вече „котката“ в кръга и пеят: „Бягай, бягай, мишенце, ще те хване котката…“ Когато „котката“ хване „мишката“, ролите се сменят.

Къде е чорапът ми?

Полезна развиваща и забавна игра за две деца. Поставяме по един чифт от техните чорапи от двете страни на предмет или мебел, която децата лесно могат да обикалят, например маса. Всяко дете застава до чуждия чифт чорапи и по даден знак двете тръгват да бягат около масата в противоположна посока, като се стараят по-бързо да стигнат до своя чифт чорапи и да ги обуят. Ако децата са повече, може да се направи състезание по двойки в кръгове и директни елиминации, докато се излъчи един победител. Играта е подходяща и за по-големи деца и възрастни.

Хвани снежната топка

Малко по-сложен вариант на играта със „снежни топки“, направени от хартия или фолио. Участниците се разделят по двойки и застават един срещу друг на подходящо разстояние. Едното дете държи празен съд, например, пластмасова кофичка, а другото – пълен със „снежни топки“. То ги хвърля една по една към партньора си, а той се опитва да ги хване в съда. Ако децата са само две, просто могат да си разменят ролите.

Кой по-бързо ще направи снежен човек

…или каквото ви подскаже фантазията и уменията: мече, зайче, робот, валяк и т.н. За тази игра е нужна предварителна подготовка: направете от пластилин или друг материал за моделиране еднакви части за фигурки, на брой колкото са децата. Например три големи, три средни и три малки топки за снежен човек, три морковчета, три шапки и т.н. Целта на играта е кой по-бързо ще сглоби снежния човек.

Вариант на тази игра може да бъде и подготовка на пъзели или рисунки за оцветяване, според предпочитанията и възможностите ви.

Игри за деца на 8-11 години

Още две игри от детството на нашите и техните баби:

Сляпа баба

Играе се от поне трима и те трябва да се познават. Тегли се жребий кой да бъде „сляпата баба“ и му се завързват очите с кърпа. Останалите започват да се движат около него и да го докосват отвреме-навреме, като се стараят да го избегнат, а той върви с протегнати ръце и се стреми да хване някого. Когато „сляпата баба“ успее да хване някого от другите участници, трябва да познае кой е той чрез опипване. Ако го познае, му предава кърпата и съответно този участник става „сляпа баба“, ако не, продължава да бъде „сляпа баба“.

Ако децата са по-малки или са само три-четири, ограничете периметъра на действие, за дадете повече шансове на „сляпата баба“. Може също да промените правилата и всеки да влезе поред в ролята на „сляпа баба“, за да избегнете вероятността тя да се играе все от едно и също дете или да не се почувства ощетено някое от тях.

Кралю, порталю

Две от децата или двама възрастни ще бъдат „кралете“ и ще играят „портите“ на двете „кралства“. Те предварително се уговарят така, че другите да не ги чуят, какъв ще бъде символът на тяхното „кралство“, например, „таралеж“ и „видра“. После двамата „крале“ застават един срещу друг, хващат се за ръце и ги вдигат нагоре така, че да образуват „порта“ и започват да пеят: „Кралю, порталю, отвори порта, за да премине кралюва войска!“. Останалите участници в играта се нареждат в колонка и започват да преминават през „портата“, а тя се „затваря“ по избор на двамата „крале“ поред около някой от тях, като при това се пее: „Отворете-затворете, само един оста-ве-те!“ Затварянето става, като „кралете“ си свалят ръцете и така заграждат минаващото през „портата“ дете. После го питат шепнешком, така че другите да не чуят, какво избира: „таралеж“ или „видра“ и според отговора на детето то се присъединява към едното или другото „кралство“, като застава зад гърба на „краля“. Така продължава до разпределяне на всички участници и играта свършва с теглене на въже (колан), за да се определи войската на кое „кралство“ е по-силна.

Ако няма достатъчно място, можете да разнообразите играта, като вместо теглене на въже организирате друго състезание или просто за победител да бъде обявено „кралството“, събрало по-голяма „войска“.

Въдичари

Това е една много стара игра, която преди години показаха учени от ИЕФЕМ-БАН по време на дните на отворени врати в Етнографския музей.

В съвременния вариант на играта ни трябва бутилка, някаква връв, корда или дебел конец и химикалка или молив. Връзваме химикалката или молива с връвта, чийто горен закачваме за яката или деколтето на дрехата на детето, на врата. Връвта трябва да е толкова дълга, че химикалката да достига до бутилката. Целта на играта е да намерите начин да вкарате химикалката в бутилката, като през цялото време оставате с гръб към нея. Можете да добавите състезателен елемент и да засичате време.

Играта не е лесна и дори възрастните ще се забавляват с нея.

Навий кълбото

Всеки участник получава еднакво количество прежда или конец и молив. Победител е този, който пръв успее да намотае конеца около молива.

Игра на думи

Устен вариант на скрабъл, при който един от участниците казва дума и следващият трябва да състави нова, която започва с последната буква на тази дума. Например, единият казва „диня“, следващият „ябълка“, третият „анорак“ и т.н.

Тази игра може да има и други разновидности: най-много думи или имена с дадена буква; град, държава, животно, растение, име с една и съща буква и др., като тук ще трябва и да си водите записки. Началната буква се избира, като един от участниците започва да казва азбуката, като на глас изговаря само „А“, а по-нататък продължава наум, спира по сигнал на друг участник и обявява до коя буква е стигнал.

Развален телефон

Особено подходящо за игра около масата. Първият участник казва шепнешком на ухото на съседа си някаква дума или израз, а той по същия начин я предава на следващия така, както я е чул и разбрал. „Телефонът“ продължава до последния около масата и той вече казва на глас какво е чул, а първият – какво е казал. Обикновено последното е нещо съвсем различно от първоначалното и това води до много смях.

Карнавал

Със сигурност имате стари дрехи, които скоро не сте обличали, а и децата ще се забавляват да облекат някои от тях, например, булчинската рокля на мама и младоженския костюм на татко, а защо не най-малките да се вживеят в ролята на възглавничка, като се напъхат в някоя калъфка! С повечко желание, малко грим и затваряне на очите пред разхвърлянето на гардероба ще си осигурите невероятно забавление. И не забравяйте да го запечатате на фотосесия!

Малкият (и големият) готвач

Включете децата в приготовленията на храната. За Нова година могат да измислят и направят късметите, за Коледа – да участват в оформянето и декорирането на сладките, за празник – в дизайна на тортата и т. н.

Ако имат желание, оставете ги да подредят масата! Нищо, че някоя салфетка може да не е точно под прав ъгъл на ръба на масата или някоя вилица да не е на правилното място – но децата ще бъдат горди от постигнатото и това ще повиши празничното настроение на всички.

Още идеи за детски игри и развлечения по празниците:

Коледни игри и забавления за деца вкъщи

Но не забравяйте най-важното: нищо няма да зарадва децата ви така, както това да поиграете заедно!

Текст: Мая Вълова, ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!