Какво да направите, когато детето Ви не иска да учи?

Share

Ако ученето не е сред любимите дейности на Вашето дете, в следващите редове ще откриете някои практически съвети как да стимулирате у него желание за нови знания.

Водете се от интересите на детето

Обучението е неизменна част от ежедневието на децата ни и те често я възприемат като неизбежна строга рутина. Ходенето на училище, в което се дават конкретни задания, изисква концентрация върху определени теми и задачи, които не винаги са интересни и вълнуващи.

Направете списък на всички теми, които вълнуват най-много Вашето дете и насочете вниманието му към тях. Например, ако детето се впечатлява от планетите, звездите и Космоса, обича животните и дивата природа или обича да слуша истории, задълбочете обема от информация по тези теми. Независимо колко познания има, винаги може да научи още. Фокусирането върху интересни за детето теми, със сигурност ще направи процеса на учене по-увлекателен.

Стимулирайте любопитството

Децата са любопитни по природа. От най-ранна възраст те се стремят да опознаят и разбират заобикалящия ги Свят. Възползвайки се от това заложено по природа любопитство, то може да Ви помогне лесно да подтикнете детето да оцени полезността от ученето. Например, задавайте му отворени въпроси относно неговите лични наблюдения и преживявания.

Независимо от Вашите отговори, позволете му да обмисля всяка тема самостоятелно. Ако например Ви попита „защо небето е синьо?“, отговорете на въпроса с въпрос – „Ти как мислиш?“.

И не на последно място – не допускайте да Ви обвзема нетърпение или раздразнение към най-често задавания въпрос от детето – „защо?“. Това е първата стъпка в учебния процес, която винаги трябва да бъде поощрявана и стимулирана.  

„Омаловажете“ училището

Училището не дава нито началото, нито краят на процеса на ученето. Разбира се, би било разочароващо, ако детето Ви не се справя добре в училище. Истината е, че различните деца се адаптират към различни форми на обучение, и че не всяко може да е отличник в традиционното училище.

Ако детето Ви е стресирано, изпитва затруднения в клас, тревожно е, избягвайте да се гневите и да го наказвате. Вместо това, подчертайте, че трудностите в училище не са обективен показател за стойността и интелекта му. Ако детето не разбере посланието, вероятно изпитва проблеми със самочувствието и увереността си, които може да са главна пречка в склонността да учи и да се представя добре в училище.

Учете заедно

Друг начин да помогнете на детето Ви да учи, е да го правите заедно, като част от семейните дейности. Четете интересни книги преди заспиване, играйте настолни образователни игри, гледайте документални филми по теми, които го вълнуват. Ходете на музеи, планетариуми, аквариуми, паркове и зоогически градини. Ако самите Вие показвате ентусиазъм и желание за нови знания, със сигурност ще окуражите детето си да се впуска с интерес в ученето на нови неща.

Поддържайте ведро настроение

Перспективите в учебния процес се представят най-лесно като се акцентира върху материалът, който детето не знае и този, по който все още има да учи. Вместо това, опитайте да заложите на по-ведър подход – акценцирайте върху силните страни на детето Ви, вместо на слабите, в които намирате пропуски. Ако изпитва затруднения в матетиката, но проявява склонност към писането и чуждите езици, насърчавайте го да набляга и развива естествените си заложби. Това може да му помогне да развие висока самооценка, което пък да улесни обратното намиране на пътя към различните области на знание.

Обмислете консултация със специалист

Има една последна възможност, която си струва да обмислите, ако нито един от изброените подходи не дава резултат. Макар и често срещано явление да са децата, които изпитват нежелание за учене и неприязън към училището, има и такива, коит се затрудняват поради действителна неспособност. Ако смятате, че детето Ви има проблем, не се страхувайте да споделите за него на близък приятел или лекар. „Дислексията“, „Хиперактивното състояние“, както и „Дефицит на вниманието“, са нерядко срещани, но и управляеми затруднения. Тогава може да си поставите същинската цел да помогнете на детето Ви да се справя с учебния материал по-добре от всякога.

Коментар по темата от д-р Галина Кабаджова – психолог и сертифициран психотерапевт, преподавател в СУ „св. Климент Охридски“:

–  „Затварянето на училищата и детските градини е безпрецедентна мярка, която оказва сериозни последствия не само върху родителите, но и върху самите деца. Някои от тези последствия са изгубването на структура и мотивацията за учене и най-вече интелектуалната стимулация, които водят до регрес в знанията и емоционалното развитие, особено при по-малките деца ( 4-10 годишна възраст). Регресът в знанията ще се изрази в това, че много деца ще започнат да забравят това, което са знаели преди, включително и емоционални и социални механизми. Обучението на деца и образованието в ранна детска възраст в училище изграждат основа, от която зависи психологическото здраве на децата. Пандемията поставя тази основа под сериозна заплаха. От психологическа гледна точка времето прекарано в образование е определящо за формирането на IQ – следователно периодът на карантина довел до лишаване от структура и интелектуална стимулация при децата би засегнал техните когнитивните и познавателни процеси. Тези интелектуални загуби, както и мотивацията за учене ще са изключително трудни за наваксване, когато децата се върнат към обичайния си начин на живот и училище, затова сега основната ни задача като възрастни и родители е да поддържаме интереса към образованието и училището и да не позволяваме на детето да се откъсне твърде много от рутината си.

Tази статия дава ценни насоки и съвети за това как да стимулираме и помогнем на детето да учи ефективно и да се върне по-лесно към образователния процес.“

Статията съдържа преведено съдържание от: https://bit.ly/31AYeuT

*Източник изображение: https://www.freepik.com/

Текст и илюстрация: Green Apple

Коментари

Leave A Comment

ПоПоТам - откривайте!