Share

Най-широко разпространеният обичай на Великден е чукането с яйца и излъчването на „борец“ или „бияч“, „борак“, както ги наричат в различни места. Този обичай може да се превърне в увлекателна игра с различни варианти, а въображението и желанието да сме заедно и да ни е забавно ще ни помогнат да измислим още много яйчени приключения. Ето и няколко традиционни великденски игри, които можете да опитате в съвременни условия у дома. Повечето са с яйца, но могат да се играят и с каквито и да било други подходящи по форма предмети.

Яйцето пумпал

Задачата е много проста: трябва да се опитаме да завъртим яйце върху масата за възможно най-дълго време. Чие яйце ще се превърне в най-добрия пумпал?

По-сложен вариант на играта е така да завъртиш яйцето, че то да застане вертикално.

Яйца на пързалката

В тази игра има елементи от игрите на кегли, билярд, петанк, стъклени топчета. Освен варени яйца ни трябва и пързалка, по която да ги пускаме. Лесно можем да си я направим от срязана по дължина пластмасова бутилка или огънат във вид на канал картон. За поставка, върху която да се подпре горната част на пистата, може да ни послужи купа, тава, кутия или да я направим от кубчета, строителни тухлички, книги и др. Така построена пързалка се поставя в единия край на масата, а на други играчите поставят по едно яйце. След това играчите се изреждат да пускат яйце по пързалката, като се стремят да уцелят едно или повече от яйцата на останалите участници. Ако успее да удари яйце, играчът го взема за себе си и продължава да цели. Ако пропусне, ред е на следващия. Печели играчът, събрал най-много яйца.

Яйчен футбол

Към конструкцията от предишната игра може да се добави „врата“, в която по-малките деца да се опитат да вкарат гол с яйцето, пуснато по пързалката. Вратата може да се направи от две пластмасови бутилки, домакински ролки, тухлички от строител, кубчета. Разположете я на подходящо разстояние, за да има стимул за децата да се опитат да я улучат.

Яйчен боулинг

Тази игра е разновидност на предишните. Поставяме яйца на пода в единия край на помещението, на разстояние десетина сантиметра едно от друго. Отдалечаваме се в другия край на помещението, вземаме малка лека топка и я търкулваме или хвърляме към яйцата. Ако тя докосне едно или повече яйца, играчът ги взема за себе си. Печели онзи, който е събрал най-много яйца.

Сляпа баба с яйца

Поставяме яйце на пода, маса или стол. Завързваме очите на един от играчите и го завеждаме по-далече от мястото, където е яйцето. Задачата му е със завързани очи да се върне до яйцето и когато реши, че вече е достатъчно близо до него, да махне превръзката и да го вземе. Никой не трябва да му подсказва или да го спира по пътя. Ако играчът се е ориентирал правилно и лесно може да вземе яйцето, предава щафетата на следващия. Ако обаче не е стигнал достатъчно близо до яйцето, трябва или да измисли начин как да го вземе, без да мърда от мястото си, или се предава и отново трябва да повтори търсенето.

Дръжте крадеца!

Вариант на предишната игра. Добре е да се играе с повече хора, но ако сте по-малко, можете да увеличите броя на яйцата за всеки играч.  Един от играчите – „крадецът“ излиза от помещението, а останалите се наговарят за едно „забранено“ яйце. Сядат около масата и пред всеки има по едно или няколко яйца, а може да добавите и други предмети, курабийки, например. След като се уговорите, извиквате излезлия играч и той трябва да започне да взема едно по-едно яйцата и другите предмети, участващи в играта, докато не стигне до „забранения“. Докосне ли го, всички извикват: „Дръжте крадеца!“ Записва се колко предмета е взел дотук „крадецът“, той ги връща при другите и играта се повтаря, като в ролята на „крадеца“ влиза друг играч. Победител е онзи, който е събрал най-много предмети преди да чуе „Дръжте крадеца!“

Ловецът на яйца

Всеки играч има по едно яйце, завързано с връв. Ловецът се въоръжава с пластмасова чашка или купичка. Неговата цел е да захлупи яйце, докато другият играч го тегли с връвчицата. Играчът, чието яйце е хванал ловецът, излиза от играта, а следващият става ловец и така, докато бъдат хванати всички яйца. Ако сте двама-трима, просто се сменяте и може да засичате време, за да се излъчи победител.

Снимка: Джагадамба

Спаси яйцето
Класическа тиймбилдинг игра, която ни предложиха нашите приятели от Джагадамба. Те са я адаптирали за деца и родители, превръщайки я във вълнуващо приключение. Идеята е да се измисли начин яйце, хвърлено от 3 метра височина, да не се счупи, когато падне. Какви материали и подготовка са ви необходими, как да организирате и проведете играта, вижте в събитието.

По следите на изгубеното съкровище
Този великденски лов на съкровища е разработен от Писма от мама и Broomkids Decor с идеята да внесе повече положителни емоции в празника. Повече за играта и откъде да свалите файл с необходимите материали вижте в събитието.

Снимка: Писма от мама и Broomkids Decor

Живи картини
Фондация Изиарт и Музеят на хумора и сатирата в Габрово ви провокират да участвате в предизвикателство за създаване с подръчни материали, вкъщи, живи картини – интерпретации на произведения на български художници. Материалите и условията на играта вижте в събитието: http://popotam.bg/events/

Автор на текст: ПоПоТам
Изображенията са илюстративни, източници https://www.pexels.com/, https://pixabay.com/

Коментари

Leave A Comment

ПоПоТам - откривайте!