Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи (филмова програма)

Share


Време
21 април 2018 - 22 април 2018, 11:00 ч.

Място
Дом на киното

Категории

Подходяща възраст   
Цена
10+, 11+, 7+, 8+, 9+ год. 0 лв.

От 18 до 22 април 2018 г. за шести път в София ще се проведе Международен литературен фестивал, който тази година ще бъде изцяло за деца и тийнейджъри. По-голямата част от събитията ще се състоят в Младежки театър „Николай Бинев“, като част от програмата са прожекциите на детски филми в Дома на киното на 21 и 22 април (събота и неделя).

Всички събития са с вход свободен.

Програма на прожекциите:

21 АПРИЛ, СЪБОТА

11:00 – Прожекция на филма по книгата на Жил Парис „Животът ми като Тиквичка”; специален гост: Жил Парис
Прилича на безжизнена парцалена кукла с широко отворени очи. Спомням си криминалните филми, в които много жени биват убити и лежат като безжизнени парцалени кукли, и си казвам: „Това е то, убих мама.“
Така започва приключението на Икар, с прякор Тиквичка, деветгодишно момченце, което по случайност застрелва майка си алкохоличка. Колкото и парадоксално да звучи, тази трагедия му се отразява донякъде благотворно. Момчето е заведено в приемен дом, където изучава със затрогващата наивност на детския си поглед един нов свят, който не го плаши. Света на Симон, който знае всичко, на Ахмед, който хленчи за щяло и нещяло, на Беатрис, чийто пръст не излиза от носа й, на Жужуб, който компенсира отсъствието на майка си, като се тъпче със сладкиши, на Камий… в която се влюбва. „Животът ми като Тиквичка” е разказ и смешен, и разтърсващ за нелеката съдба на децата в едно предполагаемо високо развито социално общество, разказ, завършващ с (не)очаквано щастлив край.

Дом на кинотоул. Екзарх Йосиф 37

  • за всяка възраст

„Моят живот като тиквичка“ | Ma vie de Courgette | Швейцария, Франция | 2016 г. | 66 минути | Анимация , Семеен

 

22 АПРИЛ, НЕДЕЛЯ

 

11:00 – Прожекция на филма „Петсън и Финдъс: малки бели, голямо приятелство”
Старият Петсън си няма никого и е много самотен и тъжен. Един ден неговата съседка му донася кашон с надпис „Зелен грах „Финдъс“. Но в кашона няма грах, а малко коте. То става приятел на Петсън и любимец на децата в много страни. Историите, създадени от шведския илюстратор и писател Свен Нордквист, са преведени на повече от 44 езика, по тях има създадени анимационни филми. Именно те вдъхновяват създаването и на пълнометражния филм „Петсън и Финдъс: малки бели, голямо приятелство”.

Дом на кинотоул. Екзарх Йосиф 37

  • за всяка възраст

„Петсън и Финдъс: малки бели, голямо приятелство“ | Pettersson und Findus – Kleiner Quälgeist, große Freundschaft | Германия | 2014 г. | 86 минути | Анимация, Семеен

Всички събития са с вход свободен!

 

Текст и илюстрация: Софийски международен литературен фестивал

 


Закупуване на билети онлайн:

Източник: Софийски международен литературен фестивал
Предстоящи събития на това място:
Няма въведени предстоящи събития на тази локация
Следващо събитие от интересуващата ви категория:
9 март 2019 - 24 март 2019 г., 10:00 - 22:00 ч. - Сглоби с LEGO в Bulgaria Mall

Коментари през Facebook

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!