ХХІХ Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

Share


Време
11 октомври 2019 - 13 октомври 2019, 10:00 - 19:00 ч.

Място
Национален музей „Земята и хората“

Категории

Подходяща възраст   
Цена
10+, 11+, 5+, 6+, 7+, 8+, 9+ год. 1 лв.

На 11, 12 и 13 октомври в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе ХХIX-то Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.
Участие са заявили над 60 български и чуждестранни изложители. Това са фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Ще участва колекционер на метеорити, намерени на различни места по света. Ще присъстват Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски” и Нов Български университет.
Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни, разнообразни изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат минерали от български находища, редки и екзотични минерали – образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Мозамбик, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия, Индонезия, Доминиканската република.
Падналите върху земната повърхност твърди тела с извънземен произход винаги са провокирали интереса и на учените, и на широката общественост. По време на изложението ще може да се видят късчета от различни видове метеорити.
Традиционно на октомврийските изложения се провеждат конкурси за определяне на: „Най-добър минерален образец”, „Най-добър минерален образец от България“ и „Най-добро художествено изделие от минерал или най-добър фасетиран камък”. На отличилите се участници в конкурсите ще бъде връчен почетен диплом в 14.00 часа на 12 октомври (събота).

За децата: „Треска за злато”

На 12 и 13 (събота и неделя) между 11.00 и 17.00 часа ще се правят демонстрации за промиване на злато от речен пясък. Децата ще се изненадат като видят под лупа изключително пъстрата мозайка от разноцветни минерали, съдържащи се в речните пясъци. А ако късметът ги е споходил – ще се сдобият и със златна частица.
Най-успешно представилите се участници ще получат награди от образователния телевизионен канал Da Vinci Learning.

Работното време на НМ „Земята и хората“ по време на изложението е от 10.00 до 19.00 часа
Вход в музея по време на изложението – с билети от 1 лев за деца и възрастни.
Светла Атанасова – уредник, координатор на изложението
тел. 865 66 39; 0884 468 840 e-mail: nmzh@abv.bg

Текст и илюстрация: Национален музей „Земята и хората“ – София


Закупуване на билети онлайн:

Източник: Национален музей "Земята и хората"
Предстоящи събития на това място:
Няма въведени предстоящи събития на тази локация
Следващо събитие от интересуващата ви категория:
21 януари 2020 г., 10:00 - 17:00 ч. - Вторник = Билет 5 лева за всички в Музейко

Коментари през Facebook

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!