Техно и Поли представят техниката от детството на баба и дядо

Share


Време
12 ноември 2020 - 27 ноември 2020, 11:00 - 17:00 ч.

Място
Национален политехнически музей

Категории

Подходяща възраст   
Цена
10+, 11+, 7+, 8+, 9+ год. 0-10 (семеен) лв.

Драги малки и ГОЛЕМИ деца,

Да ви представим нашите нови герои –  това са Техно и Поли!

Двамата ще имат отговорната задача да помагат на любознателните деца, обичащи да търсят интересни истории от миналото. Като начало, чрез специална „Тетрадка – лексикон“, те ще разкажат за годините, през които техните баби и дядовци са били малки и ще ги запознаят с предметите, представени в новата ни изложба „Техниката около нас по времето на народната власт“. Тя ще бъде открита на 12 ноември 2020 г. в 11:00 ч. в експозицията на Националния политехнически музей.  Към изложбата има и съпътстващо изложение от макети на автобуси – марка „Чавдар“ – както и специална витрина с технически играчи, характерни за периода.

Освен че са сладкодумци, Поли и Техно са много любопитни и обичат да задават въпроси. Те ще се радват да получат отговорите на електронния им адрес: poliitexno@abv.bg Обещават да откликват на всяко писмо и/или допълнително запитване.

Притежателите на лексикона допълнително ще открият в него модел на автомобил ВАЗ 21011 – „Жигули“, който ще могат собственоръчно да си изрежат и сглобят, забавна игрословица и още приятни изненадки.

При условие че искате Вашите деца да получат тетрадката, издадена към проекта за пътуващата изложба „Техниката около нас по времето на народната власт“ с  подкрепата на Министерство на културата, заповядайте в НПТМ.

 

 

Информация за родители:

На 12-ти ноември 2020 г. (четвъртък) от 11:00 ч. в Националния политехнически музей (НПТМ) ще бъде представена новата пътуваща изложба „Техниката около нас по времето на народната власт“. Тя е реализирана като резултат от проучване мнението на посетителите на музея и е естествено продължение на вече добре познатата и успешна мобилна експозиция „Техниката у дома през първата половина на ХХ век“.

Изложбата обогатява познанията на днешните публики (особено на по-младите) за ежедневния живот в България през втората половина на ХХ век – до периода на промените, започнали след 10.11.1989 г. Представените експонати дават възможност за нагледно възприемане на материалните свидетелства от този период без съдържанието да включва тълкувания или оценки, тъй като историческата дистанция във времето е все още твърде малка.

Включените предмети са разделени тематично както следва: кухненски уреди, домашна прожекционна техника, детски играчки с технически характер, видео и фото техника, звукозаписващи и звукопроизвеждащи уреди, телефони, пишещи машини, компютърна и периферна техника.

Специален  акцент е поставен върху дейността на създателя на първия български персонален компютър – инж. Иван Марангозов. През 2020-та година се навършиха 95 години от неговото рождение и това е поводът да си спомним за човека, който превърна нашата страна в един от най-големите износители на компютърна и електроизчислителна техника през разглеждания период.

Ако желаят, посетителите имат възможност и за пряко участие в изложбата. По-възрастните – да запишат собствените си (или тези на близките си хора) интересни лични истории в специално подготвен за целта „Споменик“,  а децата и учениците да попълнят забавната „тетрадка-лексикон“, която представя живота на техните връстници във времето когато се носят чавдарски и пионерски връзки…

Използваният в изложбата илюстративен и визуален материал допълва информацията и въздействието на подбраните технически експонати и ги поставя в естествения житейски контекст на разглеждания период. Към нея има и съпътстващо изложение от макети на автобуси – марка „Чавдар“.

Текст и илюстрация: Национален политехнически музей
Закупуване на билети онлайн:

Източник: Национален политехнически музей
Предстоящи събития на това място:
Няма въведени предстоящи събития на тази локация
Следващо събитие от интересуващата ви категория:
30 ноември 2020 г., 10:00 - 20:00 ч. - Уроци по пиано с Венета Нейнска

Коментари през Facebook

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!