Техниката у дома през първата половина на XX век – изложба в Националния политехнически музей

Share


Време
8 март 2018 - 10 април 2018, 11:00 - 17:00 ч.

Място
Национален политехнически музей

Категории

Подходяща възраст   
Цена
10+, 11+, 6+, 7+, 8+, 9+ год. 0-10 (семеен) лв.

На 8 март от 11:00 часа в Националния политехнически музей ще бъде открита изложбата „Техниката у дома през първата половина на XX век“. Изложбата има мобилен характер и  вече четвърта година пътува из страната със забележителен успех. Тя се завръща съвсем за кратко „у дома“, за да бъде представена и пред жителите и гостите на столицата.

Представените експонати са част от богата колекция от битова техника на музея, илюстрираща модернизирането на българския бит от Освобождението до средата на миналия век. XIX век бележи „бумът“ в кухненските новости, а началото на ХХ век е забележително с електрификацията в домовете, включително на кухненското оборудване. Изложбата дaвa възмoжнocт дa ce прocлeди нaвлизaнeтo и уcвoявaнeтo нa „модерните“ за своето време домакински предмети. Тя „надниква“ в делничната история на хората и показва не само как се е организирало доброто домакинство, но и по какъв начин мъжете и жените от онова време са поддържали добър външен вид и са прекарвали свободното си време. Като илюстративен материал са подбрани автентични реклами и забавни текстове от тогавашната преса.

На откриването гостите ще имат възможност да се насладят – а по желание и да участват – на  атрактивна демонстрация, посветена на професионалната грижа за косата и красотата. Демонстрацията е на учениците от Професионалната гимназия по фризьорство и козметика “Княгиня Евдокия” – гр. София.

Експозицията ще може да бъде посетена до 10 април 2018 г.

Текст и илюстрация: Национален политехнически музей


Закупуване на билети онлайн:

Източник: Национален политехнически музей
Предстоящи събития на това място:

22 март 2019 г., 11:00 - 12:00 ч. - Вода и техника – образователна програма в Националния политехнически музей

1 април 2019 - 5 април 2019 г., 9:30 - 16:00 ч. - „Като Айнщайн – гениална ваканция за гениални деца“ – Пролетно ваканционно училище в Националния политехнически музей


Следващо събитие от интересуващата ви категория:
19 март 2019 - 23 март 2019 г., 10:00 - 17:00 ч. - Изложба „Орхидеи“ в Ботаническа градина БАН

Коментари през Facebook

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!