София – град на откриватели и учени със световна слава

Share

Време
15 септември 2020 - 21 септември 2020, През целия ден ч.

Място
Национален политехнически музей

Категории

Подходяща възраст   
Цена
10+, 11+, 7+, 8+, 9+ год. лв.

„София – град на откриватели и учени със световна слава“ е мобилна изложба на Национален политехнически музей – София. Тя представя живота и научните приноси на десет световноизвестни български учени родени и/или учили в нашата столица.

Тук попадат имената на: акад. Ангел Балевски – основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите; Асен Йорданов, чието име е записано в Златната книга на американските изобретатели; Георги Наджаков, направил откритието, от което се ражда ксероксът; проф. Иван Странски – един от най-известните български учени в чужбина; Методи Попов, разработил едно от най-значителните постижения на българската биология – учението за стимулацията на жизнените процеси; д-р Стамен Григоров откривател на Lacto bacterium bulgaricum; Иван Костов – ученият сред блясъка на кристалите; Димитър Пасков, откривателят на нивалина; Румен Антонов български изобретател в областта на автомобилостроенето и Дончо Костов – един от основателите на генетиката у нас.

Именно в София те са направили първите си стъпки към голямата международна научна сцена. Независимо, че са специализирали и работили в най-известните университети в Европа и в САЩ, те никога не са пропускали да отразят своите корени и български творчески дух.

Изложбата е специално подготвена за 17-ти септември – Ден на София – и се осъществява с любезното съдействие на Столична община. Изложбата е представена в Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“.

ДИРЕКТОР НА НПТМ
Д-р Екатерина Цекова

 

 

Текст и илюстрация: Национален политехнически музей / National Polytechnic Museum
Закупуване на билети онлайн:

Източник:
Предстоящи събития на това място:

13 май 2021 - 12 септември 2021 г., 9:00 - 17:00 ч. - Lego изложение в Националния политехнически музей

1 юни 2021 - 12 септември 2021 г., 9:00 - 17:00 ч. - Нашествие на роботи и механични чудовища в Националния политехнически музей


Следващо събитие от интересуващата ви категория:
1 юни 2021 - 30 юни 2021 г., През целия ден ч. - Месец на семейните предизвикателства

Коментари през Facebook

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!