Скафандърът на Нийл Армстронг в Музейко

Share

Време
20 януари 2021 - 24 март 2021, 10:00 - 18:00 ч.

Място
Музейко

Категории

Подходяща възраст   
Цена
10+, 11+, 5+, 6+, 7+, 8+, 9+ год. 0-9 лв.

От 20-и януари до 24-ти март Детският научен център “Музейко” ще представи една от общо 15-те реплики на космонавтския костюм, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната и променя завинаги човешката история. Репликата е единствената, която пристига в Европа – след нейния престой в Природоисторическия музей във Виена (Vienna Natural History Museum), тя ще бъде представена в Музейко. Изложбата се осъществява по повод 50-годишния юбилей от успеха на мисия “Аполо” 11 и Нийл Армстронг – първият човек, прекрачил в друг свят.

“Хюстън, тук база на Спокойствието, “Ийгъл” кацна” – тези знаменити думи прозвучават в безкрайното пространство на Космоса с полета на  космическия кораб “Аполо” 11. Командир на неговата мисия е Нийл Армстронг, който на 21-ви юли 1969 г. става първият човек, стъпил на Луната. След поредица от полети извън земната орбита, НАСА осигурява възможност на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да направят гигантска стъпка за човечеството в друг космически свят.

От 20 януари до 24-ти март в Музейко ще можем да видим реплика на истинския скафандър на Нийл Армстронг. По случай отбелязването на 50 години от успеха на мисия “Аполо” 11, Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, който съхранява оригиналния костюм на Нийл Армстронг (с номер А-7L), създава 15 лимитирани реплики на уникалната космическа екипировка. Юбилеят от полета и новите технологии позволяват днес костюмът да бъде мултиплициран с помощта на 3D-сканиране. Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на милиони хора в цял свят не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт.

Скафандърът ще очаква посетителите на Детския научен център от днес с любопитни и малко познати факти, а престоят му ще бъде съпътстван с вълнуващи дейности, които предстоят през следващите месеци.

Репликата на космонавтския костюм на Нийл Армстронг от мисията Аполо 11 гостува на Музейко, благодарение на Посолството на Съединените Щати в България, и е предоствена от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена. Музейко е създаден и се финансира от Фондация „Америка за България“.

Текст и илюстрация: Музейко

Забележка: Музейко работи всеки ден от сряда до неделя, от 10:00 до 18:00 ч. на три часови интервала с по един час между тях за дезинфекция.


за всички възрасти

Закупуване на билети онлайн: https://www.muzeiko.bg/bg/tickets/index/buy

Източник: Музейко
Предстоящи събития на това място:

20 януари 2021 - 24 март 2021 г., 10:00 - 18:00 ч. - Скафандърът на Нийл Армстронг в Музейко


Следващо събитие от интересуващата ви категория:
20 януари 2021 - 24 март 2021 г., 10:00 - 18:00 ч. - Скафандърът на Нийл Армстронг в Музейко

Коментари през Facebook

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!