Зимни приказки в Музикалния театър: Лешникотрошачката (балет за деца)

Share


Време
8 декември 2019, 17:00 - 18:00 ч.

Място
Държавен музикален и балетен център: Музикален театър

Категории

Подходяща възраст   
Цена
10+, 11+, 4+, 5+, 6+, 7+, 8+, 9+ год. 10-30 лв.

ЗИМНИ ПРИКАЗКИ В МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР
Вълшебствата започват 30 минути преди началото

За първи път – от 29 ноември до 8 декември – в Музикалния театър ще се играят само детски спектакли. Театърът ще се превърне в приказно царство за децата, в което ще се разказват музикални приказки, уловили духа на Коледа.

В специалния Коледно-новогодишен детски блок са включени любимите на малчуганите спектакли на Музикалния театър: “Аладин”, ”Котаракът Шарл”, “Да целунеш принцеса”, “Снежанка и седемте джуджета”, “Малката кибритопродавачка” и най-новото ни заглавие –мюзикъла за малки и големи „Четиримата близнаци”. Също и два от спектаклите на Балет „Арабеск” – „Лешникотрошачката” и премиерното заглавие „Снежната кралица”. Заповядайте!

Посланието на спектакъла е, че всеки човек трябва да е свободен да фантазира, да е свободен в избора си да превръща мечтите си в реалност и да променя около себе си света така, както той мечтае да го направи.

Текстът към балета „Лешникотрошачката“ е създаден по мотиви от приказката на Ернст Т. Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките“. В основата на му е преработката на приказката, която е направена от Александър Дюма-баща. „Лешникотрошачката“ е написана от Хофман през далечната 1816 година, но придобива световна популярност чрез едноименния балет на Чайковски. Премиерата на балета се е състояла на 18 декември 1892г. в Маринския театър в Санкт Петербург.

Действието се развива в малко немски градче, в навечерието на Коледа, в красивия спретнат дом на доктор Щалбаум, в който постепенно пристигат гости. Навсякъде започват да играят деца, които с нетърпение чакат подаръците си. Малкото момиче Мари напразно очаква своя коледен подарък в празничната нощ. Кръсникът ѝ Дроселмайер вижда тъгата в нейните детски очи и ѝ подарява дървена играчка – лешникотрошачка с форма на войник. След като гостите си тръгват, Мари остава сама и точно в полунощ всичко оживява: стените започат да се движат, елхата започва да расте, всички кукли и играчки се превръщат във войници, а нейната Лешникотрошачка се превръща в красив принц. Мари се впуска в едно вълшебно пътешествие, редица приключения и накрая дори подготвя сватбата си. Разбира се, всичко това трае, докато малката Мери не се събуди…

Представя Балет „Арабеск“

Музика: Чайковски
Хореография: Боряна Сечанова
Сценография: Борис Стойнов
Репетитор: Олеся Пантикина
С: В. Петрова, Даниела Иванова, Константина Ханджиева, Ф. Миланов, Асен Наков, М. Крънчева, Валери Миленков, Марина Попова, Леандър Янес, Ангелина Гаврилова, Александра Савова, Кристине Енков, Стефка Табакова, Таня Кацарова, Теодора Друмева, Васил Дипчиков, Иван Иванов, Петър Петков, Чан Тхе Чунг

Текст и илюстрация: Музикален театър

 


Закупуване на билети онлайн: https://tickets.musictheatre.bg/home/plan/529

Източник: Музикален театър
Предстоящи събития на това място:
Няма въведени предстоящи събития на тази локация
Следващо събитие от интересуващата ви категория:
30 септември 2020 г., 17:20 ч. - Бейби Балет с мама или тати за 2-3 годишни в зала "Aurora" кв. Стрелбище

Коментари през Facebook

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!