Гимнастика и танци за мама и бебе

Share


Време
16 октомври 2018, 10:30 - 11:30 ч.

Място
AMARA

Категории

Подходяща възраст   
Цена
0+, 1+ год. 13 лв.

Заниманията по възстановителна гимнастика и танци за мама и бебе са предназначени за майки, на бебета от 0 до 2 години. Ако тате гледа бебето, може и той да заповяда, разбира се!

Гимнастиката включва упражнения от Тай Дзи Цюан и Ци Гун и след това танцуваме на различни стилове музика: поп, джаз, реге, хип-хоп, R&B, класическа, латиноамериканска, африканска и ориенталска. Танцовите стилове включват румба, ча-ча-ча, джайв, виенски валс, танго, фокс трот, салса, бачата, африкански танци, ориенталски танци и импровизация.

Дни: вторник и четвъртък от 10:30-11:30ч.
Къде: Амара йога студио, бул. Витоша 45, вход: Пицария „Уго“
Цена: 13 лв. или карти Multi Sport и Sodexo
С месечна карта на клуба за 6/8 посещения за 63/77 лв.
Повече на: http://amara.bg и https://web.facebook.com/AMARA-115534731892881

Гимнастиката и танците за мама и бебе са подходящи още от самото раждане на бебето. Е, нека минат първите 40 дни, за да свикнете с новото човече, но след това е добре да се движите, да се забавлявате, а и да се срещате и с други майки и бебета.

С гимнастиката и танците се раздвижват ставите, заздравява се мускулатурата, подобрява се кръвообращението, разтоварва се кръста и гръбначния стълб, укрепват се коремните мускули и тазовото дъно и се подпомагат правилното дишане и по-дълбокия сън.

В този деликатен момент, когато тялото ни преминава през големи трансформации по време на бременността и след раждането, гимнастиката и танците ще Ви помогнат да се свържете дълбоко със себе си и своето бебе, ще повдигнат самочувствието Ви и увереността Ви и ще допринесат за повече радост и удоволствие.

Водещ:
Казвам се Вероника и се занимавам с танци и музика от съвсем малка, а от 2013 г. съм и сертифициран обучител на родители по метода на д-р Харви Карп (www.happydete.com и https://web.facebook.com/bebeidete).

Практикувала съм Тай Дзи Цюан и Син-И-Цюан при д-р Дориян Александров, един от основателите на Федерацията по У-шу в България, по-късно съм практикувала Ци Гун и Уин Чун при различни сифута.

Тренирала съм спортни танци (бални и латиноамерикански), при Симеон Симеонов – един от първите учители и основатели на спортните танци в България и международен съдия.

Танцувала съм салса, бачата, модерен балет и афрокубана с Раул Торес.

Свиря на пиано и на кларинет, занимавала съм се с пеене и актьорско майсторство, а през последните години имах възможността да се докосна до Йога, различни африкански танци и Даоски енергийни практики.

От 2007 година изучавам ориенталски танци, когато ме откриха и омагьосаха в лицето на Евелина Папазова и една нейна въздишка, която довя цялата женственост на този приказен танц в моето сърце. По това време танцувах салса с Раул Торес и именно в студио Тропикана срещнах Евелина, а след това и Бояна Петрова. Учила съм също с Д-р Гамал Сеиф, Тито Сеиф, Ранда Камел, Ибрахим Ел Суези, Лейла, Момо Кадус, Мохамед Казафи, Махди Емара, Нруадин Гад, Изида, Яна Комарнитска, Д-р Олесия Баглай, Д-р Милена Давидова, при нея усетих за първи път метафизичната част на танца и други.

Винаги са ме вълнували хората, човешкия дух, човешкото тяло, потока на енергиите, а през последните години започнах все по-силно да се интересувам от жената и женската енергия, социалната и историческата ѝ роля, сексуалността и родителството.

По време на бременността ми и след раждането разработих комплекс от упражнения, комбинация от техники на Тай Дзи Цюан, Ци Гун, ориенталнски и африкански танци и алхимично Дао, специално насочен към работа с женската енергия. Кое ги обединява? Кръговете, спиралите, активната медитация. Този енергиен комплекс действа прочистващо, енергизиращо, подмладяващо и може да ни помогне да се свържем със своята женственост и специфична енергия. Сега Ви каня да опитате най-новия ми проект: „Гимнастика и танци за мама и бебе.“

***

Ние всички танцуваме, независимо дали носим бебе или не. Потропваме с крак, барабаним с пръсти и се движим ритмично, когато чуваме музика. Понякога го правим съзнателно, но най-често го правим, без да го осъзнаваме. Музиката ни движи.

Същото се случва, когато носите бебето си. Вероятно ще Ви идва съзнателно или несъзнателно да гушкате бебето си, да го целувате по главичката, да го потупвате, да го люлеете с тялото си, да потропвате с крака и да се движите когато чувате музика. Танцът, движението и ритъмът са част от нас и ние ги предаваме на нашето малко съкровище.

Може би танцувате, за да се самоуспокоите или за да успокоите бебето си, за да играете с него или да общувате. Танците с бебето имат предимства както за Вас, така и за бебето и на физическо и на емоционално ниво. Поддържането на активността, без значение как го правим ни дава увереност, много ендорфини и ни поддържа във форма. За бебето е прекрасно да го запознаем с музиката, ритъма и движението, чрез любящ танц. Семейни и здравни специалисти, педиатри, физиотерапевти, психолози и експерти, знаят, че има много ползи за бебето – от успокояването на коликите и по-добър сън до заздравяване на връзката с бебето, чрез радостни моменти и грижовно докосване.

Важно е обаче да не виждате гимнастиката и танцът с бебето като средство за загуба на тегло или изгаряне на калории, а по-скоро като възстановяваща и забавна практика. Ако правите твърде бързи и резки движения, бихте могли да поставите себе си и бебето Ви в риск от прегряване, свръхстимулация и в екстремни ситуации, синдрома на раздрусаното бебе. Така че, за да сте в безопасност, следвайте точно инструкциите на водещия. Когато правим гимнастика, бебето е на земята до нас, а когато танцуваме не забравяйте, че бебето е основния фокус на вашия танц. Трябва да го движите бавно, меко и гладко, без бързи, подскачащи и крайни движения.

Бебетата се учат от това, което виждат, така че ако те Ви виждат, активни и щастливи и се чувстват в безопасност, ще имитират движенията Ви. Бебетата могат да си лежат или по време на танците, можете да ги носите удобно и внимателно, използвайте гладки и нежни движения и музиката не трябва да бъде твърде силна. Бъдете отворени и възприемчиви и ще получите много радост и за двама Ви!

Не е нужно да купувате допълнително оборудване, за да се насладите на гимнастиката и танци с Вашето бебе. Докато правим упражненията бебето лежи до нас, а докато танцуваме можете да гушкате бебето си или ако искате да го носите в слинг или ергономична раница.

Важно е обаче да запомните, че независимо от начина, по който се наслаждавате на гимнастиката и танците с бебето си, безопасността трябва да е на първо място. Трябва да се уверите, че главата и шията на бебето ви са изцяло поддържани по всяко време.

И вие сте важни. Не прекалявайте, внимавайте с гърба си и ако танцувате със слинг или раница, не забравяйте да изберете подходящия размер и тип, за да избегнете болки в долната част на гърба, както и наранявания на раменете или шията.

Кога може едно бебе да се носи в слинг или ергономична раница?
Теоретично, бебетата могат да бъдат носени в слинг още като новородени, но трябва да се внимава да се осигури подкрепа за главата на бебето и тя да не се притиска твърде много в плата или тялото и да виждате лицето през цялото време, за да предотвратите задушаване. Относно ергономичната раница, трябва да имате предвид, че то е подходящо за бебета, които са на възраст най-малко 4-5 месеца, когато техните мускули са достатъчно здрави, за да поддържат главата си. Ако носите бебе, което е по-малко от 5 месеца, трябва да се уверите, че се осигурява достатъчно подкрепа за главата на бебето, за да почива.

Заповядайте да се забавляваме заедно!

Текст и илюстрация: Танцът и енергията и AMARA


Закупуване на билети онлайн:

Източник: Танцът и енергията и AMARA
Предстоящи събития на това място:

13 декември 2018 г., 10:30 - 11:30 ч. - Гимнастика и танци за мама и бебе

18 декември 2018 г., 10:30 - 11:30 ч. - Гимнастика и танци за мама и бебе


Следващо събитие от интересуващата ви категория:
23 ноември 2018 - 23 декември 2018 г., 10:00 - 20:00 ч. - Немски Коледен Базар София | Deutscher Weihnachtsmarkt Sofia '2018

Коментари през Facebook

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!