С децата на разходка сред природата: Зоологическа градина София

Share


ПоПоТам започва нова рубрика, в която ще ви разказва за приятни места в София и околностите, подходящи за разходка с деца.

Следващата ни спирка е Зоологическа градина София, която със своята 133-годишна история и площ от 235 декара е най-старата и най-голямата на Балканския полуостров.


С какво е различна Зоологическа градина София?


Софийската зоологическа градина е обширен парк, чудесно място за разходка през всеки сезон. И всеки ден, защото това е може би единственото място в страната, което работи без почивен ден през цялата година!

Теренът е почти равен, с няколко широки лъкатушещи алеи, които се преплитат около секторите с животни, езерото, растителните острови и местата за отдих.

По-голямата част от обитанията на питомците на зоопарка са в открити площи, с изключение на терариума и аквариума, които са в съвместна зала. (През 2020-2021 г. тази зала е затворена за посетители във връзка с антиковид ограничителните мерки. Цялото останало пространство е достъпно за посещение.)

Основните зони са „Гиганти“, „Мечки“, „Големи котки“, „Дребни хищници“, „Волиера за хищни птици“, „Тревопасни“, „Езеро с водоплаващи птици“, а след продължителна реконструкция от есента на 2020 г. е отворен и сектор „Примати“. Имайте предвид, че през зимата мечките обикновено спят и не очаквайте да ги видите.

В зоопарка могат да се видят също екзотични животни от всички краища на света. Питомците са общо 2150 от 237 вида, 29 от които защитени. Емблемата на Зоологическа градина София е слонът, а живата емблема е прочутата индийска слоница Артайда, която през 2021 г. ще отпразнува 58 рожден ден.

Сн. Д. Стойчев, източник: Зоологическа градина София

Интересни забележителности в парка са Еко центърът, където се организират обучения и презентации и Японската градина – приятно място за отмора и естетическо удоволствие.


Какво да правим в Зоологическа градина София?

Зоопаркът на София е приятно и сигурно място за разходка с деца от всички възрасти.
Основно занимание, разбира се, е разглеждането на зоологическата градина и запознаването с животните. Навсякъде има табелки с основна информация за обитателите на зоопарка.
Освен това малчуганите могат да играят на детските площадки или да потичат сред природата.

В зоопарка има обособена зона с пейки и маси, удобни за хранене, където можете да си организирате семеен пикник или малко парти.
Наблизо е и лятната театрална сцена, също подходяща за забавления. Много често там се провеждат различни спектакли и концерти.
Понякога Зоологическата градина кани посетителите да присъстват на демонстрационно хранене на някои животни, на рожден ден или друг празник.


Как да стигнем до Зоологическа градина София?

Зоологическата градина е лесно достъпна от всички части на града с обществен или личен транспорт.
Автобуси: 102, 67 (спирка на Симеоновско шосе); 64, 66, 83, 88, 93, 120, 122 (спирка пред касите).

В градината се влиза през два входа:
– Централен откъм бул. „Симеоновско шосе“, където има и голям безплатен паркинг.
– Западен откъм ул. „Сребърна“ 1, където има по-малък паркинг за автомобили, също безплатен.

Билетните каси са разположени на двата входа на градината. Те работят от 8 до 16 ч. през зимата и от 9:30 до 18 ч. през лятото. Престоят на посетителите е с един час след затваряне на касите.
Цените на билетите са от 0 до 4 лв.

Карта на Зоологическа градина София. Кликнете върху изображението, за да я видите в по-голям размер в сайта на зоопарка:


Практична информация:
В района на Зоологическата градина има:
– три обществени тоалетни, включително достъпни за хора с увреждания;
– павилиони за продажба на топла храна и напитки;
– маси и пейки, подходящи за хранене;
– четири детски площадки;
– зона с безплатен Wi-Fi;
– амфитеатър, в който се провеждат представления или децата могат да играят.
Носете си репеленти през лятото.

Абсолютно забранено е да се хранят животните в Зоологическата градина! Това не е прищявка на ръководството, а жизнено важно условие за питомците на зоопарка. Те се хранят със специално подготвена за тях храна, в определени часове и ако получават неподходяща храна в неподходящо време, животът им е застрашен! Има случаи на загинали животни след хранене от посетителите.

Още много информация ще откриете в сайта на Зоологическа градина София: http://zoosofia.eu/

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!