„Учители за безопасно образование“: Опасно е децата да тръгнат на училище веднага след празниците

Share

В отворено писмо, разпратено до медиите, Неформално обединение „Учители за безопасно образование“ призовава да се отложи подновяването на присъствените занимания за малките ученици заради опасността от трета вълна от КОВИД-19. Авторите са адресирали обръщението си до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, главния държавен санитарен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев, Министерски съвет на Република България, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Следва текстът на писмото.

Неформално обединение „Учители за безопасно образование“ изразява категоричното си несъгласие относно възстановяване на учебния процес от 04.01.2021 г. Считаме, че данните от тестовете към настоящия момент не дават реална представа за броя заразени. Възстановяването на присъствени занятия за 1-4 клас непосредствено след празниците, когато би имало огромен брой новозаразени, ще доведе до трета вълна от КОВИД-19 в България. Масовото празнуване, както и новият щам на вируса, който е с 70% по-заразен и засягащ предимно деца и млади хора, ще компрометира и процеса на ваксинация, който започва и в България. По данни на института „Роберт Кох“ и д-р Велислава Петрова, епидемиолог в университета в Кеймбридж, в период на ваксинация учебните заведения трябва да останат затворени. Тяхното отваряне би довело до нова епидемична вълна, би могла да се появи нова мутация на вируса и по този начин се провали и ваксинацията на цялото население.

На 02.12 ЕК публикува становището на  ЕСDC, според която би трябвало да има период от минимум десет дни след празниците, за да се добие реална представа за епидемичната картина в страната. Ето защо настояваме учебните занятия да не се възстановяват в присъствена форма от 04.01.2021 г., а да продължат в електронна среда.

Липсата на висок клас предпазни средства за учителите, неизградените вентилационни системи, както и студеното време, което би попречило дори на проветряване на класните стаи, ще доведе до нова епидемична вълна, която ще се съчетае и с грипните вируси, характерни за това време на годината.

Научни данни от най-престижните медицински проучвания, както и на  Lancet, доказаха, че децата са решаващ фактор при разпространение на заразата. Затварянето на учебните заведения води до процентно намаление на репродуктивното число R

между 38-54 %. Установено е и значително увеличение на стойността при повторното им отваряне.

Установено е, че заразените деца имат значително по-високо количество вирусни частици в дихателните пътища, отколкото възрастните.

„Децата не са имунизирани срещу тази инфекция и техните симптоми не корелират с излагането на заразата.“, казва Алесио Фасано, директор на имунологичния и биологичен изследователски център в  MGH.

Ние считаме, че опазването на човешки животи е най-висшата ценност. Това е мисия и задължение на всички нас. Ето защо в ситуация на пандемия, както и с настъпващите грипни вируси, електронното обучение е единствената разумна алтернатива и то трябва да продължи.

Текст: Неформално обединение „Учители за безопасно образование“
Изображението е илюстративно.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!