С децата на разходка сред природата в София: Парк Военна академия

Share

ПоПоТам започва нова рубрика, в която ще ви разказва за места в София и околностите, подходящи за разходка с деца.

Първата ни спирка е един от по-малко познатите паркове в столицата – Парк „Военна академия“.

Той се намира в източната част на столицата, разположен в карето между булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“, където е централният вход, ул. „Султан тепе“, ул. „Черковна“ и ул. „Хан Омуртаг“, където е вторият вход на парка.

С какво е различен Парк „Военна академия“?

Преди всичко, той е ограден и вратите му са отворени за посетители само в светлата част на денонощието. Работното време е от 8:30 до 17:30 ч. през зимата и до 20:30 ч. през лятото. Входът е безплатен.

На второ място, в Парк „Военна академия“ е забранен входът за домашни любимци и велосипедисти, което го прави по-безопасно място за малки деца.

Трето, няма детски площадки и съоръжения, ако изключим скромния пясъчник близо до входа.

И като сме започнали да изброяваме какво няма, да добавим, че напълно липсват каквито и да било изкушения за купуване, така че си носете храна, вода и играчки, ако смятате за необходимо.

Какво да правим в Парк „Военна академия“?

Паркът е чудесен за разходки – широки равни алеи, обилна зеленина наоколо през лятото, интересни пейзажи през зимата. Децата могат да тичат и да се гонят, да играят по алеите и между дърветата, да се катерят и да карат тротинетки. Има и достатъчно пейки за отдих.

Интересни места за игра на децата са голямата беседка и открития театър, където през лятото се провежда фестивалът „Опера в парка“. Беседката е подходяща и за скромно детско парти на открито, а сцената е на ваше разположение по всяко време, когато не е запазена за събития.

Паркът е дом и на различни птици и растителни видове – ако се интересувате от природни науки, ето ви обект за наблюдение.

На територията на Парк „Военна академия“ има два бюст-паметника: на Васил Левски и полк. Борис Дрангов. Добър повод да поговорим за българска история и нейните видни личности. За по-големите деца ще бъде интересно да научат повече и за патрона на академията Георги Сава Раковски.

Сградата на самата Военна академия също впечатлява с архитектурата си. Тя напомня крепост, а гледана отгоре, прилича на буквата „Е“ – първата буква от името на княгиня Елеонора – съпругата на цар Фердинанд, основател на военното учебно заведение. Ако сте любопитни, на място ще научите и имената на архитектите Антонин Колар, създал сградата на Военната академия и други знакови сгради в столицата като Централния военен клуб, паметника Левски и др. и Фридрих Грюнангер – автор на проектите за парка на академията, както и на Духовната академия, Семинарията, Централната минерална баня и др.

Съвсем наблизо е Националният военноисторически музей с богатите си вътрешна и външна експозиция, която е особено интересна за децата. В предния двор се влиза свободно, а всяка последна сряда от месеца входът в музея е безплатен.

Как да стигнем до Парк „Военна академия“?

Ако сте с личен автомобил, имайте предвид, че паркът се намира в Зелена зона и ще трябва да заплатите за паркиране.

Пътуване с обществен транспорт: автобуси 72, 75, 213.

Практична информация: На територията на парка има химическа тоалетна.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!