Какво да правим с децата през почивните дни? Събития за деца и родители на 28 – 29 ноември 2020 в София

Share

От събота, 28 ноември, влизат в сила ограничителни мерки във връзка разпространението на коронавирус. Всички детски учебни заведения и центрове трябва да прекъснат работа, забраняват се и всякакви културни и спортни прояви с публика, с изключение на театралните представления. В така създалата се обстановка голяма част от планираните събития ще се проведат онлайн. За всички деца и родители, които биха искали да посетят спектакъл, образователна работилница или друго забавление на открито, закрито или онлайн, е нашият обзор на безплатните и достъпни събития за деца и родители в почивните дни 28 – 29 ноември 2020 г. в София.

Поради несигурната обстановка ви молим внимателно да обмисляте и подбирате присъствените събития и места, които искате да посетите. Препоръчваме също да се свържете предварително с организаторите, за да потвърдят провеждането на събитието.


Събития за деца и родители на открито

В Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ е открит десетият по ред Немски коледен базар в София 2020. Той ще продължи до 20 декември, като тази година няма да има приготвяне на храна на място, маси за хранене на открито и съпътстваща културна програма.

Коледен базар „Вдъхнови Коледа и дари надежда“, организиран от Сдружение за децата-2017, ще се проведе на 28 ноември от 11:00 ч. до 16:00 ч., на който ще можете да си закупите много неща, произведени от младежите от градина „Вдъхновение“! Също така на базара ще има и ръчно изработени неща от дарители.


Онлайн събития

Безплатно: Събитието на седмицата е дългоочакваната Европейска нощ на учените, в която ще се включат десетки научни институции от няколко града в страната, сред които и столицата. Тя ще се проведе изцяло онлайн в дните от 27 до 29 ноември. Повечето организатори са предвидили и теми, подходящи за деца.

Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей ИЕФЕМ – БАН се включва в Европейската нощ на учените с презентации на проекти, филми, демонстрации, детски ателиета: Европейска нощ на учените 2020 FRESHER в ИЕФЕМ-БАН. Акцент в детската програма е Преживяване за деца „Загубената пчела“ – театрално-образователно занимание от проекта „Тинтири-минтири“ на „Таратанци“, в което могат да участват предварително записали се деца от 7-г. възраст. В събота, 28 ноември, ще се проведе и дигитално ателие за деца и родители с вход свободен „Магия FRESHER: Кукли за малки и големи с екипа на „СедянкаТа“. Пълната програма по дни и часове вижте по линка по-горе.

В програмата на Европейска нощ на учените 2020 в СУ „Климент Охридски“ за деца: ще има забавни и образователни експерименти и викторини в „Ателие на младите таланти“. Голяма част от общата програма също ще бъде интересна за малките: демонстрации и експерименти в Клубове по любопитство, дискусионни клубове, панаири на знания, отворени лаборатории, интерактивни лаборатории, визити в музеи.

Европейска нощ на учените Fresher в IZZI Science for Kids ще предложи на децата два атрактивни химични експеримента, подходящи дори за най-малките.

В Logiscool Работилници по Програмиране – Eвропейска нощ на учените 2020 учениците ще могат да изпробват уникална платформа за програмиране да направят първата си собствена компютърна игра.

Също в събота и неделя, 28 и 29 ноември, в рамките на Европейска нощ на учените 2020 Fresher в TechnoMagicLand в YouTube и най-вече на сайта на детския център ще се излъчи специална програма, която включва най-новата демонстрация „Огнени приказки с Мартин Недялков“ и „Моите странни домашни любимци“ – разказ на 11-годишния Иван, любител на земноводните и влечугите.

Европейска нощ на учените Fresher в Музейко включва лекция „Загадките на дивите котки“ и демонстрация „Течен небостъргач“. Видеото можете да гледате във ФБ страницата на Музейко.

Безплатно: В синхрон с темата ще бъде и Базар на професиите 2020, който също ще се проведе изцяло онлайн, под формата на дигитална конференция, на 28 ноември. Събитието е подходящо за деца от 9 до 15 години, които биха искали да научат от първа ръка повече за редица интересни професии.

Безплатно: Националната галерия се обръща към почитателите си с ново Предизвикателство: Зрителите споделят. Споделете в имейл или съобщение във ФБ картина, скулптура или друг експонат от изложба в някой от филиалите на музея.


Спектакли онлайн:


28 ноември, 17:00 ч.

Безплатно: Червената шапчица (театър) – Драматичен театър „Антон Страшимиров“ Разград в ОКИ ДК „Красно село“

29 ноември, 11:00 ч.

Магьосницата от килера (куклен театър) – Детски център Artmade Kids,  ж.к. „Хаджи Димитър“, вж. също присъствен вариант

29 ноември, 11:30 ч.

Приказка за валса – детски концерт на Фортисимо Фамилия (онлайн) – Софийска филхармония, Зала „България“

29 ноември, 17:00 ч.

Безплатно: Грозното патенце (куклен театър) – ОКИ ДК „Красно село“

Спектакли с присъствено посещение вижте по-долу.

Онлайн най-малките:
Онлайн Бебешка Музикална Работилничка във FOX Book Café – събота – 28 ноември
Читателски клуб „Най-Малките Лисичета“ онлайн – събота, 28 ноември

Онлайн научна работилничка за деца Фокуси – разфокуси е най-новото предложение на Щура лаборатория за малки изследователи. Бъдещите химици могат да участват в онлайн шоу всяка сряда и събота, като преди това получават по куриер необходимите материали.

Жорж Сьора – рисуване и история на изкуството за деца е второто занимание от проекта на Decollage studio, запознаващ децата с изкуството на големи световни художници.


Образователни и забавни събития за деца и родители

За поредна година Български пощи се наемат да посредничат между децата и Дядо Коледа. Най-красиво писмо до Дядо Коледа – конкурс на Български пощи започна на 12 ноември и ще продължи точно месец. Всяко дете, което изпрати писмо до вълшебния старец при спазени условията на конкурса, ще получи отговор, а най-добре оформените и трогателни писма ще бъдат наградени от организатора.


Спектакли и забавления за деца и бебета

28 ноември, събота

11:00 ч.

АЛИСА В СТРАНАТА НА ДЖАЗА в Кино Влайкова – авторски мюзикъл на Невена Григорова по мотиви от „Алиса в страната на чудесата“, с участието на музикантите от „Джаз за деца“.

Хензел и Гретел (театър) – Младежки театър

16:30

Момо (театър) – Театър Азарян

29 ноември, неделя

11:00 ч.

Ламята от улица Войтешка (куклен театър) – Театър „Ателие 313“, Красна поляна

Пинокио (театър) – Младежки театър

Магьосницата от килера (куклен театър) – Детски център Artmade Kids,  ж.к. „Хаджи Димитър“, присъствено и онлайн 

Малката кибритопродавачка (куклен театър) – Театър 199

11:30

Театър за деца в Лунапарк: Маша и Мечока – Парк Боби и Кели, Младост

Още прекрасни предложения за забавление и полезно прекарване на времето ще намерите в сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Вижте също идеи за забавления у дома:
Забавни игри за деца и родители у дома
Забавни игри за родители и деца вкъщи 2
Подвижни игри за родители и деца у дома

Ако искате да получавате предварително информация за всички събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница в сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

А ако вие организирате събития, вече можете и сами да ги публикувате в сайта на ПоПоТам:
За организатори – публикувайте сами вашите събития!

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!