Какво да правим с децата през почивните дни 21 – 22 ноември 2020 в София?

Share

За семействата, които ще останат в града през уикенда и биха искали да посетят спектакъл, работилничка или друго забавление на открито, закрито или онлайн, е нашият обзор на безплатните и достъпни събития за деца и родители в почивните дни 21 – 22 ноември 2020 г. в София.

Поради несигурната обстановка ви молим внимателно да обмисляте и подбирате присъствените събития и места, които искате да посетите. Препоръчваме също да се свържете предварително с организаторите, за да потвърдят провеждането на събитието.

Събития за деца и родители на открито

В петък вечер, 20 ноември, в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ се открива десетият по ред Немски коледен базар в София 2020. Той ще продължи до 20 декември, като тази година няма да има приготвяне на храна на място, маси за хранене на открито и съпътстваща културна програма.

На 21 ноември Кондабайда има рожден ден и кани деца и родители да празнуват заедно в Кондабайда на 2 годинки с джаз и танци на градинско парти. Ще участват музикантите от „Джаз за деца“, а желаещите могат да се включат в грънчарска работилничка. Организаторите са осигурили градински отоплителни уреди и спазване на ограничителните противоепидемични мерки. Освен участие в работилничката ще има възможност и за достъп до животните, езда и горски тролей.

Както всяка седмица, и на 14 ноември ще се проведе Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км). Вече със зимно разписание, от 11 ч., всички желаещи малки бегачи от 4 г. могат да се включат в надпреварата в Южен парк.

Продължават Съботи на Витоша с Мъхеста брада – горско училище за деца от 6 до 12 г., в което те изследват околния свят и усвояват различни умения за живот и оцеляване сред природата. Участието е с предварително записване.

Онлайн събития

На 21 ноември редица театрални трупи ще се включат в Нощта на театрите с онлайн представления. Ето някои от тях:
Нощ на театрите в Университетски театър на НБУ – online. В детската програма:
– 09:00 ч. – 10:30 ч. – „Тошко Африкански“ от Ангел Каралийчев, прочетен и нарисуван от студенти по актьорско майсторство;
– 10:30 ч. – 11:15 ч. – Детски спектакъл „Пат-Пат“ – /онлайн стрийминг през URBO/;
– 13:00 ч. – 14:00 ч. – Театрален спектакъл за деца „Храброто куче“.
11:00 Нощ на театрите: Приказки по ноти и Саманта – „Приказки по ноти“ и „Музика за радостни щурчета“
14:00 НОЩ НА ТЕАТРИТЕ: Жабокът, който не искаше да става принц (куклен театър) – Театър „Сириус“, ДК ОКИ „Красно село“
18:00 Нощ на театрите: Приказки по ноти с Миа и Цвети – „Приказки по ноти“

Спектакли с присъствено посещение вижте по-долу.

До края на седмицата, 22 ноември, продължава Вълшебен конкурс за деца и техните фантастични приятели 2020, в който ИКЕА кани всички малки фантазьори и художници от 1 до 12 г. да нарисуват свой въображаем приятел и изпратят рисунката онлайн. Най-интересните творби ще бъдат пресъздадени в плюшени играчки.

Още за най-малките:
Онлайн Бебешка Музикална Работилничка във FOX Book Café – събота

Онлайн научна работилничка за деца Фокуси – разфокуси е най-новото предложение на Щура лаборатория за малки изследователи. Бъдещите химици могат да участват в онлайн шоу всяка сряда и събота, като преди това получават по куриер необходимите материали. Следващото занимание е на 14 ноември.

В детски център Деца Слънца се подновяват заниманията по рисуване и първото от тях е посветено на най-популярния и обсъждан художник на нашето съвремие: Онлайн урок по Рисуване: “Банкси!”. Заниманието ще се проведе в събота, 14 ноември, от 10 ч.

Светът на Мале-мале с02е03 е третият епизод от телевизионното предаване на куклен театър „Мале-мале“, което превръща детски рисунки в истории и ще се излъчи в You Tube в неделя, 15 ноември, от 18 ч. Предишните епизоди можете да гледате на същия адрес.

Образователни и забавни събития за деца и родители

За поредна година Български пощи се наемат да посредничат между децата и Дядо Коледа. Най-красиво писмо до Дядо Коледа – конкурс на Български пощи започна на 12 ноември и ще продължи точно месец. Всяко дете, което изпрати писмо до вълшебния старец при спазени условията на конкурса, ще получи отговор, а най-добре оформените и трогателни писма ще бъдат наградени от организатора.

Техно и Поли представят техниката от детството на баба и дядо – изложба и съпътстващи събития в Националния политехнически музей, посветени на механизираните и електрически играчки, битовата, електронна, звуковъзпроизвеждаща и фотографска техника от миналия век. За децата е подготвена специална тетрадка лексикон, която ще им помага и ще ги забавлява в интереса им към истории от миналото.

Цирк и забавления в The Mall е развлекателна програма за деца и възрастни по повод 10 рожден ден на търговския център, подготвена съвместно с Цирк Иванов. Всеки ден от петък до неделя ще има представления под купола на цирка, шествие на артистите, както и много допълнителни забавления и игри за деца и възрастни в мола. За пръв път ще се играе и куклен театър на циркова сцена. В програмата са включени също магично шоу и концерти. Представленията са с платен вход, а голяма част от детските забавления са безплатни.
В неделя, 15 ноември, Театрална къща „Мариета и Марионета“ ще представи кукления спектакъл Дядовата Ръкавичка.

Безплатно: Картичка Шарено чадърче ще си изработят децата, които се включат в съботната работилничка на 21 ноември в Мега Мол. Участието е с предварително записване.

Густав Климт – рисуване и история на изкуството за деца е първото занимание от поредица на Decollage studio, посветена на известни художници. Участниците ще научат повече за творчеството им и ще нарисуват картина, вдъхновена от техните произведения. 

Спектакли и забавления за деца и бебета

От 14 ноември 2020 кината Арена съвместно с фестивала „Златен кукер“ започват кампания Киноклуб Детско утро – Анимацията е вълшебство, която ще продължи до края на юни 2021 г. Всяка събота от 11 ч. срещу билет от 5 лв. за двама зрителите ще гледат селекция детски анимационни филми. По линка вижте програмата до края на декември. На 21 и 22 ноември гледайте Анимакидс 1 2D компилация и Смърфовете 1 3D.

21 ноември, събота

11:00 ч.

Капитан Шарки – детски анимационен филм – Дом на културата ОКИ „Искър“

Макс и Мориц (театър) – Театър „Възраждане“

Трите прасенца (куклен театър) – Столичен куклен театър, Салон „Гурко“ 14

Лече-буболече (куклен театър) – Театър „Ателие 313“

16:30

Трите прасенца (куклен театър) – Столичен куклен театър, Салон „Гурко“ 14

Цирк Колозеум в София – Триъгълника – Надежда, ул. „Чудотворци“ и „Хан Кубрат“

Арт Рестарт – Цирк „Иванов“ гостува на The Mall

18:00 ч.

Лече-Буболече (куклен театър) – Бизнес център STAD, Люлин

18:30 ч.

Игри, забавление и състезания с награди за деца – Лунапарк Боби и Кели – Патиланци.

19:00 ч.

Приказки за Хитър Петър – премиера на Куклен театър НАТФИЗ

22 ноември, неделя

11:00 ч.

Трите прасенца (театър) – Театър „Възраждане“

Слънчев лъч (куклен театър) – Театър „Ателие 313“, Красна поляна

Котаракът в чизми (куклен театър) – Столичен куклен театър, Салон „Гурко“ 14

Ние, врабчетата (театър) – Младежки театър

Магьосницата от килера (куклен театър) – Детски център Artmade Kids,  ж.к. „Хаджи Димитър“ 

11:30

Театър за деца в Лунапарк: Патиланско царство – Парк Боби и Кели, Младост

16:30

Котаракът в чизми (куклен театър) – Столичен куклен театър, Салон „Гурко“ 14

Цирк Колозеум в София – Триъгълника – Надежда, ул. „Чудотворци“ и „Хан Кубрат“

Арт Рестарт – Цирк „Иванов“ гостува на The Mall

Още прекрасни предложения за забавление и полезно прекарване на времето ще намерите в сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Вижте също: Коледа 2020 – събития за деца в София

Ако искате да получавате предварително информация за всички събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница в сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

А ако вие организирате събития, вече можете и сами да ги публикувате в сайта на ПоПоТам:
За организатори – публикувайте сами вашите събития!

Текст и илюстрация: ПоПоТам
Източник на изображението: pixabay

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!