Какво да правим с децата през почивните дни? Събития за деца и родители на 16 – 17 май 2020 в София

Share

За семействата, които ще останат в града през уикенда, е нашият обзор на онлайн събитията за деца и родители през почивните дни 16 и 17 май 2020 г. в София. Предлагаме ви и тематични публикации, от които можете да почерпите идеи за семейни игри и забавления.
По линковете в текста вижте пълната информация за събитията.

Събития за деца и родители на открито

От тази седмица вече напълно са отворени парковете, градините, планините, както и някои спортни центрове, комплекси с открити площи. На всичи места, които приемат посетители, строго ще се спазват противоепидемичните мерки: носене на маски, дезинфекция, ограничен капацитет.

От 15 май приемат посетители:

Зоологическата градина, където можете да се запознаете с новите обитатели – белите бенгалски тигри, както и да се полюбувате на всички останали питомци и тяхното поколение. Достъпни са само откритите площи.

Ботаническата градина БАН, която ви очаква с огромно разнообразие цъфтящи растения, между които и лотоси!

Университетската ботаническа градина, откъдето напомниха, че по това време на годината маковата полянка е просто възхитителна!

Детският център Кондабайда разполага с парк и двор с животни, където организира семейни посещения по график. Освен това ще се провеждат семейни работилнички и индивидуални занимални за деца. В събота и неделя, 16 и 17 май, ще има Семейно неделно грънчарско колело. Вижте повече за организацията на посещенията и събитията В Кондабайда през май.

Детски кът „Трънче“ в Горна баня и „Тренолино“ също съобщиха, че отварят за посетители зоните си на открито.

Безплатно: За поредна година Българското дружество за защита на птиците ни кани да се включим в преброяване на врабчетата в България. Всеки може да го направи там, където се намира в момента на 16 май между 9 и 12 ч. Нулевият резултат също е важен. А мисията може и да се съчетае със съботна предиобедна разходка. Как да споделите резултатите, а също да къде да намерите повече за врабчетата и интересни материали, свързани със събитието, вижте по линка: Ние броим врабчетата.

Събития за деца и родители онлайн

Безплатно: От 15 до 17 май, петък – неделя, ще продължи инициативата Ден на революцията в храненето 2020. Тазгодишното издание ще се проведе изцяло онлайн под мотото Знам какво да ям. През трите дни на фестивала ще се излъчат кулинарни работилнички за деца и възрастни, в които специалисти по хранене, лекари, обществени личности, блогъри и готвачи ще споделят свои рецепти за здравословно хранене.

Безплатно: Библиотекар за един ден: Култура от А до Я е конкурс, обявен от Столична библиотека в чест на Деня на библиотекаря 11 май. До 20 включително изпратете вашето виждане за всяка буква от азбуката – рисунка, филм, текст, музика, герой или както ви води вдъхновението. Малките читатели също могат да участват със свои творби.

Безплатно: Образователни програми Национална галерия също стартираха серия предизвикателства за малки и големи художници. Тази седмица темата е Призрачният град. Участниците трябва да предположат защо градските пейзажи на Бернар Бюфе са толкова пустинни, както и да се опитат да възпроизведат подписа на художника.

Спектакли и забавления

От тази седмица кината вече имат разрешение да работят с посетители до 30% от капацитета си, но единствено кино „Влайкова“ обяви програма. За децата в събота в киното ще се прожектира руския анимационен филм „Сръчковци: Строго секретно“.

Куклен театър онлайн

16 май, събота

Безплатно: Онлайн куклен спектакъл на живо: Хензел и Гретел от City Mark Art Center – Сити Марк Център за Изкуство

Безплатно: Пипи Дългото чорапче и Зайчето Питър са спектакли на Куклен Театър – Стара Загора, които можете да гледате чрез платформата urbo и ютюб канала на театъра. А на 10 май театърът ще представи и Джелсомино в страната на лъжците. По линка вижте пълната програма за май: Куклен театър Стара Загора онлайн през май.

Безплатно: Всяка събота и неделя в 11 ч. Държавен куклен театър Варна представя онлайн свои детски спектакли: Приказка за теб. Много интересни идеи за работилнички и творчество ще намерите и в рубриката Детска театрална занималня

Безплатно: Държавен куклен театър Бургас също е подготвил богата и разнообразна програма за малките зрители. По линка вижте не само програмата за уикенда, а и за целия месец: ДКТ Бургас през май: Меко казано (куклен театър) .

Безплатно: Тази седмица в Приказките на Госпожа Опера децата ще видят и чуят историята на Спящата красавица с музиката на Чайковски.

17 май, неделя

Безплатно: Шуменският театър ще представи Тримата братя и златната дюля от Кольо Карагеоргиев (куклен театър) .

Безплатно: Неделното забавление за деца от Куклен театър Стара Загора тази седмица е Вълкът и седемте козлета

Безплатно: Държавен куклен театър Русе също предлага на малчуганите забавления онлайн. Тази неделя гледайте Мравчо и голямото море от Живка Донева и Тодор Вълов.

Безплатно: Всяка събота и неделя в 11 ч. Държавен куклен театър Варна представя онлайн свои детски спектакли: Приказка за теб. Много интересни идеи за работилнички и творчество ще намерите и в рубриката Детска театрална занималня.

Безплатно: Всеки ден Боби и кучето Чарли четат Приказки в пет следобед в страничката на читалище „Васил Левски“.

Къде още да гледате представления от любими изпълнители, както и други забавления за деца вижте тук: Музеи, спектакли и забавления за деца и родители онлайн.

Образователни събития онлайн

От този уикенд започват да приемат посетители Националният етнографски музей, Столична библиотека, Музеят на илюзиите, Регионалният исторически музей и Софийска градска художествена галерия.

Националният политехнически музей и Националният археологически музей ще отворят врати на 18 май.

Безплатно: На 16 май Парти агенция KinetoFUN ви кани да се впуснете в увлекателно Книжно пътешествие в науката. Организаторите са подготвили три спирки в ежедневието ни, свързани с наука и техника, за които обикновено не се досещаме.

Безплатно: Музейко Вкъщи LIVE След затварянето си за посетители детският научен център започна всеки делничен ден от 15 ч. да излъчва ателиета, които запознават децата с най-новата му интерактивна изложба и с интересни научни факти. Видеата можете да гледате по всяко време във фейсбук и ютюб канала на Музейко.

Безплатно: Всяка събота и неделя от 11 и 17:30 ч. TechnoMagicLand излъчва на живо във фейсбук научни демонстрации. Те са полезни както за допълване на учебния материал, така и за разширяване познанията на децата. Ето какво предстои този уикенд: TechnoMagicLand у дома – програма за 16 и 17 май

Безплатно: Още идеи за забавни научни експерименти в Ателиета на Био игри онлайн: Лесна содена питка/ Науката зад хляба.

Безплатно: Издателство „Мармот“ очаква малки и големи читатели в събота, 16 май, на Онлайн премиера: Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа.

Безплатно: Инициативата Часът на приказката, която Детски отдел на Столична библиотека провежда всяка събота, се премести онлайн и очаква участието на деца и родители.

Спорт и танци онлайн

Безплатно: Всеки ден през седмицата в 11 ч. The Little Gym Sofia провежда онлайн тренировки: The Little Gym at Home: онлайн тренировки за деца от 3 до 12 г. Освен общите, в събота привечер има по още една за различните възрастови групи.
The Little Gym at Home: онлайн тренировки за деца от 1 до 3 г.
The Little Gym at Home: онлайн тренировки за деца от 3 до 6 г.

Скоро стартира и новата инициатива на The Little Gym Sofia Вкъщичко – онлайн занималня за деца от 3 до 10 години


Бебешки събития онлайн

Безплатно: Зоологическа градина – онлайн работилничка е предложение на Заедно с мама за най-малките. Видеото може да се гледа в платформата urbo безплатно или срещу заплащане на виртуален билет.

Плуване за бебета и родители обяви готовност да започне да приема посетители в един от четирите басейна, в които води занимания, но с предупреждение, че е възможно да се отменят резервации. При всички случаи организаторите ще се свържат с вас, ако сте запазили час, но не могат да ви приемат.

Игри и забавления за деца и родители у дома

Безплатно: Семейна тиймбилдинг игра „Мисия спаси яйцето” и Забавна семейна игра ШАПКА/ТЕНДЖЕРА от Джагадамба със сигурност ще сплотят и развеселят цялото семейство. По линковете ще намерите описание на необходимите материали и подготовка, а игрите са в реална обстановка вкъщи.

Вижте също:

ВЕЛИКДЕНСКИ ИГРИ ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ У ДОМА

ЗАБАВНИ ИГРИ ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ У ДОМА

ЗАБАВНИ ИГРИ ЗА РОДИТЕЛИ И ДЕЦА ВКЪЩИ 2

ПОДВИЖНИ ИГРИ ЗА РОДИТЕЛИ И ДЕЦА У ДОМА

МУЗЕИ, СПЕКТАКЛИ И ЗАБАВЛЕНИЯ ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ ОНЛАЙН

БЕЗПЛАТНИ ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ И ОБРАЗОВАТЕЛНИ САЙТОВЕ ЗА ДЕЦА

ЛОГИЧЕСКИ ЗАГАДКИ ЗА ДЕЦА и ЛОГИЧЕСКИ ЗАГАДКИ ЗА ДЕЦА 2 

Още прекрасни предложения за забавление и полезно прекарване на времето ще намерите в сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.
Ако искате да получавате предварително информация за всички събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница в сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!