Share

Тук можете да намерите отговорите на загадките в рубриката #Неделна_загадка, която ПоПоТам публикува на страницата си във Фейсбук: facebook.com/popotam.bg от началото на 2020 г. Загадките, които публикувахме до края на 2019 г., ще откриете тук: Логически загадки за деца

Повечето от загадките са подходящи за деца в начална училищна възраст, но много от тях затрудняват и възрастни, както и обратното – лесно ги решават и мъници под 6 годинки. 🙂 ПоПоТам ще се радва, ако малчуганите се справят лесно със задачките и се забавляват, докато ги решават.

Верните отговори са в долната част на страницата.

***

Въпроси

17 май 2020

В две портмонета има общо четири монети, но в едното портмоне монетите са двойно повече, отколкото в другото. Как е възможно това?

10 май 2020

Кое е най-голямото трицифрено число, което може да се получи с преместването само на две пръчици?

3 май 2020

Разгледайте картинката и кажете какъв е отговорът на последното уравнение:

26 април 2020

Ако към годината на раждането си Вальо добави годините, на които е сега или предстои да навърши, какво ще се получи?

19 април 2020

Кое е най-малкото яйце на картинката?

12 април 2020

На картинката има една грешка. Каква е тя?

5 април 2020

В една ферма имало петнадесет овце. Всички освен осем избягали. Колко са останали?

29 март 2020

Направете равенството вярно без да сменяте размествате цифри или да дописвате нещо.

22 март 2020

Вървят заедно двама, единият е баща на сина на другия. Кои са тези хора?

15 март 2020

Коя буква ще поставите на мястото на въпросителния знак?

8 март 2020

Кой от отговорите е излишен?

1 март 2020

Те са сестра и двама братя. Разгадайте имената им 🙂

23 февруари 2020

Представете си, че гледате тази детска пирамидка отгоре. Като коя от картинките вдясно ще изглежда?

16 февруари 2020

Майката на Мира, Анна и Криси ги помолила да приберат играчките си, за да не счупят някоя, докато подскачат и правят акробатични упражнения. Не след дълго обаче чула шум от счупване и когато изтичала в стаята на децата, видяла, че те са добре, но най-новата им играчка е счупена. На въпроса „Какво стана?“ майката получила три различни отговора.Анна казала, че Криси не е мърдала от мястото си и Мира е счупила играчката.Криси твърдяла, че Мира не е виновна, а самата тя още не е дочела книжката си.Мира отговорила, че Криси е счупила играчката, а Анна през това време е била на другия край на стаята.Майката на трите момичета веднага разбрала, че двете от тях казват истината, а едното не. А според вас кой е счупил играчката?

26 януари 2020

Лора е изследовател. При една експедиция в джунглата я ухапала отровна змия. Лора била подготвена за такъв случай. Тя имала четири таблетки: две – противоотрова, а другите две – катализатори, които ускоряват действието на противоотровата. Инструкциите на лекаря били веднага след ухапването да се вземе по една от двата вида таблетки, а четири часа по-късно и останалите две. Задължително трябвало да се вземат наведнъж една противоотровна и една ускоряваща таблетка, в противен случай те нямали ефект. За беда, Лора не била забелязала, че четирите таблетки са абсолютно еднакви на външен вид и ги държала заедно в една кутийка. Нямало начин да разбере коя таблетка каква е, а не разполагала с много време. След кратък размисъл изследователката измислила как да постъпи и на другия ден продължила експедицията си жива и здрава. Какво направила Лора, за да се излекува?

19 януари 2020

На тази картинка нещо не е наред. Можете ли да кажете какво е то?

12 януари 2020

Възможно ли е пръстен да падне в гърне с боб, без да се намокри?


Отговори

17 май 2020

Във всяко портмоне има по две монети. Ако сложим едното портмоне в другото, тогава във външното стават общо четири монети, значи двойно повече.

10 май 2020

Ако преместим двете зелени пръчици както е показано на картинката, ще получим 999, което е и най-голямото трицифрено число изобщо. Ако ви е интересно, можете да изпробвате и други комбинации с две премествания, от които ще се получат и четирицифрени, и дори петцифрени числа.

3 май 2020

Верният отговор е 28. Ако разгледаме картинката внимателно, ще видим, че една маска отговаря на числото 4, две пилета с маски – на числото 20, една царевица – на числото 8. В последното уравнение имаме отново две пилета, но едното е без маска. Ако знаем, че стойността на две пилета с маски е 20, а стойността на една маска – 4, значи едно пиле без маска отговаря на числото 6. Така в последния ред получаваме 8+6+10+4=28.

26 април 2020

2020 (годината, която сме сега)

19 април 2020

Най-малко е синьото яйце долу вдясно.

12 април 2020

Грешката е момината сълза. Нейният корен не е луковица.

5 април 2020

Останали са осем овце.

29 март 2020

Завъртаме I9 на 180 градуса и получаваме I6.

22 март 2020

Двамата са майка и баща на детето.

15 март 2020

Буквата „В“. Под самолета е „В“ – въздух, под колата „З“ – земя, под парахода също трябва да е „В“ – вода.

8 март 2020

Излишен е отговор №3. Фигурите са еднакви, но преобърнати по различен начин. Само в №3 липсва червеното квадратче.

1 март 2020

1 – Баба Марта, 2 – Голям Сечко, 3 – Малък Сечко

23 февруари 2020

Гледана отгоре, пирамидката ще изглежда като картинка №5

16 февруари 2020

Криси и Мира са казали истината, а Анна е излъгала. Изявлението на Криси, че не си е дочела книжката, няма нищо общо със счупването на играчката. Твърденията на Анна си противоречат с твърденията на другите две деца. Няма противоречие в думите на Криси и Мира, освен това те не хвърлят вината върху Анна, което подсказва, че двете казват истината, а Анна – не. Изводът е, че играчката е счупила Криси.

26 януари 2020

Лора стрила на прах четирите таблетки, размесила го добре и го разделила на две равни части. Едната изпила веднага, а втората – четири часа по-късно, както били инструкциите на лекаря.

19 януари 2020

На клавиатурата два пъти се повтаря буквата „j“, а липсва „k“.

12 януари 2020

Възможно е, ако бобът в гърнето е сух.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!