Къде да отидем с децата през почивните дни? Събития за деца и родители на 21 – 22 декември 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият обзор на събитията за деца и родители през почивните дни 21 – 22 декември 2019 г. в София.
По линковете в текста можете да видите пълната информация за събитията.

Безплатни събития за деца и родители на открито

Коледен дух в Софийския зоопарк е празнично събитие, в което екипът на демонстрационните хранения, продължили цяла година, ще се сбогува с публиката, а животните ще получат коледните си подаръци. Децата ще могат да се включат в различни забавления и дейности.

От 22 ноември до 22 декември в Градската градина, до пл. „Княз Александър I“, ще се проведе традиционният Немски Коледен Базар София 2019 | Deutscher Weihnachtsmarkt Sofia 2019. Освен обичайните сувенири, подаръци и лакомства всеки ден след 17 ч., а през уикенда от 11 до 20 ч. има игри, концерти, куклен театър и други представления за малки и големи. Пълната програма за седмицата вижте по линка по-горе.

Също до неделя, 22 декември, ще продължи инициативата Коледна феерия с ретро трамвай 2019, която предлага на децата да попътуват със специално подготвена за празниците ретро мотриса, в която ще ги чакат и Дядо Коледа и Снежанка. По линка можете да видите маршрута и разписанието на коледния трамвай.

Образователни събития

От петък до неделя, 13-15 декември, ще продължи Коледното изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни 2019 в Националния музей „Земята и хората“. Изложението е атрактивно за хора от всякакви възрасти, а за децата са предвидени и работилнички в двата почивни дни. Освен това музеят разполага с детски кът, където малчуганите могат да се забавляват, докато научават повече за съкровищата, скрити в земните недра. Входът е 1 лв. за всички.

В Националния политехнически музей от събота, 14 декември, също започва много интересна изложба. Тя е посветена на 140-годишнината от основаването на Български пощи и появата на съобщителна техника у нас. Сред експонатите са редки и ценни екземпляри, които ще бъдат любопитни за посетителите. Повече за събитието: Изложба „140 години съобщителна техника и пощи в България“.

Безплатно: В събота, 21 декември, Образователни програми Национална галерия организират В дома на художника: Иван Лазаров (ателие за деца от 6 до 12 години).

Безплатно: В Столична библиотека започват Деца даряват на деца 2019 – Благотворителен Коледен базар и инициативата Моето книгожелание за Коледа, която предлага на читателите да напишат коя книга биха искали да прочетат следващата година, за да може желанието им да бъде изпълнено. В събота, както обикновено, в детския център ще се проведат също Арт ателие и Часът на приказката.

Безплатно: „Приказка за Рождество“ пък е предложението за съботния предиобед на филиал Люлин на Столична библиотека. Децата не само ще чуят приказка, но и ще могат да участват в работилничка за коледна украса.

Безплатно: Бъдни вечер в анимация – безплатна работилница за деца е предложение от Нишан към малчугани от 7 г., които искат да научат повече за празника и за анимацията. Участието е с предварително записване

Безплатно: Поредната от Съботните креативни работилнички в Мега Мол през декември ще бъде за изработка на Коледна бутилка с пожелание. Ако искате да се включите, трябва предварително да се запишете.

В следващото издание на Детски работилнички в Книжарница Корнел през декември 2019 на 21 декември малките творци също ще създават красиви Коледни бутилки с декорация.

Безплатно: В Стоков базар Илиянци празничното съботно творчество на 21 декември ще бъде в Детско арт ателие “Подарък за мама и тати“.

По същото време в Гаятри Йога Студио ще се проведе Картичка за Рождество – творителничка с Детски ръчички.

Тазседмичното Неделно ателие на Био игри в TechnoMagicLand е посветено на Снежните леопарди и техните роднини.

И двете събития са с предварително запазване на място.

Безплатни забавления и спектакли

В дните преди Коледа на много места, най-вече в големите търговски центрове, децата могат да се срещнат с добрия старец, да се повеселят и снимат с него. Ето и някои предложения за уикенда 21-22 декември:
Семеен портрет с Дядо Коледа в ИКЕА
Дядо Коледа и Баба Коледа ще бъдат в Bulgaria Mall
Изпращане на Дядо Коледа и Баба Коледа в Bulgaria Mall в 16:00 ч.
Дядо Коледа и Снежанка в Стоков Базар Илиянци
Дядо Коледа в Мега Мол

По традиция в някои от големите търговски центрове в столицата през почивните дни се играят куклени представления и се организират забавления за най-малките. Ето програмата за събота и неделя:

21 декември, събота

11:00 ч.

Коледни приключения (куклен театър) – ОКИ ДК „Искър“

Детски куклен театър в The Mall през декември: Откраднатите ботуши на Дядо Коледа

Куклен театър в Bulgaria Mall през декември: Зимен празник

Куклен театър в Bulgaria Mall през декември: Коледна фиеста с Дора

12:00 ч.

Детско парти „Миньонска щура Коледа“ – Стоков базар „Илиянци“

16:00 ч.

Коледна магия – концерт в Мега Мол

22 декември, неделя

11:00 ч.

Коледни вълшебности в Сердика Център: Добре Дошъл, Дядо Коледа (театър)

Куклен театър в Bulgaria Mall през декември: Снежен сън

Куклен театър в Мега Мол през декември: Шаро и първият сняг

12:00 ч.

Илюзионен спектакъл с фокусник – Стоков базар „Илиянци“

13:30 ч.

Детско арт ателие “Мастър шеф“ – Стоков базар „Илиянци“

Безплатни спортни събития

На 21 декември както обикновено в Южния парк ще се проведе Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км) с начало в 11 ч. Подходящо за малчугани от 4 г.

Детско Коледно Парти с катерене е покана от СК МОНТИС за събота, 21 декември. Добре дошли са всички деца, които обичат да се катерят и забавляват. Те ще бъдат разпределени по групи, в които трябва да се запишат предварително.

Това не е пълният списък със събития за деца в София през уикенда. Още прекрасни предложения за забавление и полезно прекарване на времето ще намерите в сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

В неделя, 22 декември, деца и родители са поканени в Коледен ден с Фортисимо Фамилия и Лешникотрошачката. Празникът ще започне с работилнички и ще завърши с вълшебната музика на Чайковски.

Традиционните предколедни фолклорни ателиета на ИЕФЕМ-БАН тази година ще бъдат в събота, 21 декември, под наслов Семейна събота в Националния етнографски музей. Организаторите са предвидили интересни занимания и за малки, и за големи.

Ако искате да получавате предварително списък с най-интересните събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница на сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!