Къде да отидем с децата през почивните дни? Събития за деца и родители на 14 – 15 декември 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият обзор на събитията за деца и родители през почивните дни 14 – 15 декември 2019 г. в София.
По линковете в текста можете да видите пълната информация за събитията.

Безплатни събития за деца и родители на открито

KвАРТална Коледа е поредното, този път празнично събитие, което събира жители и индустрии в арт квартала на София „КвАРТал“, за да се заредят с коледно настроение и подаръци. На 13-15 декември в карето между бул. „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Левски“ и „Сливница“ ще има изложби, музика, творчески изяви и работилнички, кулинарни изкушения и напитки, забавления за малки и големи. По линка вижте пълната програма на фестивала.

Предпразнично и последно за сезона издание на Фермерски пазар Оборище – сезон Есен ще се проведе в неделя, 15 декември.

От 22 ноември до 22 декември в Градската градина, до пл. „Княз Александър I“, ще се проведе традиционният Немски Коледен Базар София 2019 | Deutscher Weihnachtsmarkt Sofia 2019. Освен обичайните сувенири, подаръци и лакомства всеки ден след 17 ч., а през уикенда от 11 до 20 ч. има игри, концерти, куклен театър и други представления за малки и големи. Пълната програма за седмицата вижте по линка по-горе.

Безплатно: В неделя, 15 декември, всички деца от 6 г. и техните родители са поканени да се включат в благотворително забавление с динамична игра на открито, наречено Подаръкът. Идеята е участващите деца не само да получат подаръци, но и да вземат подарък и го занесат на дете в неравностойно положение.

Образователни и забавни събития

От петък до неделя, 13-15 декември, ще продължи Коледното изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни 2019 в Националния музей „Земята и хората“. Изложението е атрактивно за хора от всякакви възрасти, а за децата са предвидени и работилнички в двата почивни дни. Освен това музеят разполага с детски кът, където малчуганите могат да се забавляват, докато научават повече за съкровищата, скрити в земните недра. Входът е 1 лв. за всички.

В Националния политехнически музей от събота, 14 декември, също започва много интересна изложба. Тя е посветена на 140-годишнината от основаването на Български пощи и появата на съобщителна техника у нас. Сред експонатите са редки и ценни екземпляри, които ще бъдат любопитни за посетителите. Повече за събитието: Изложба „140 години съобщителна техника и пощи в България“.

В Музейни турове в Квадрат 500 на 14 декември ще ви очароват Зимните приказки в картините на едни от най-добрите български художници. Веднага след това започва и „Вълшебно одеяло“ за най-малките в Националната галерия: Среща с творчеството на Никола Танев. Участието и в двете събития е с предварително записване.

Безплатно: В Столична библиотека започват Деца даряват на деца 2019 – Благотворителен Коледен базар и инициативата Моето книгожелание за Коледа, която предлага на читателите да напишат коя книга биха искали да прочетат следващата година, за да може желанието им да бъде изпълнено. В събота, както обикновено, в детския център ще се проведат също Арт ателие и Часът на приказката.

„Приказка за Рождество“ пък е предложението за съботния предиобед на филиал Люлин на Столична библиотека. Децата не само ще чуят приказка, но и ще могат да участват в работилничка за коледна украса.

Безплатно: През уикенда Музейко отново ще гостува в ИКЕА с работилничките Грижа за природата – и двата дни от 11 ч. Вход свободен.

Безплатно: Първата от Съботните креативни работилнички в Мега Мол през декември ще бъде за изработка на Коледна къщичка фенер. Ако искате да се включите, трябва предварително да се запишете.

Безплатно: И в двата дни на уикенда ще има и Коледни работилнички в Bulgaria Mall, където децата ще творят коледни украси.

Безплатно: В Стоков базар Илиянци също идва време за празнично творчество: Детско арт ателие “Подарък за мама и тати“ на 14 декември.

Следващото издание на Детски работилнички в Книжарница Корнел през декември 2019 ще бъде в събота, 14 декември, на тема Декорация на коледни бисквитки.

Безплатни забавления и спектакли

В дните преди Коледа на много места, най-вече в големите търговски центрове, децата могат да се срещнат с добрия старец, да се повеселят и снимат с него. Ето и някои предложения:
Дядо Коледа и Баба Коледа ще бъдат в Bulgaria Mall
Дядо Коледа и Снежанка в Стоков Базар Илиянци
Дядо Коледа в Мега Мол

По традиция в някои от големите търговски центрове в столицата през почивните дни се играят куклени представления и се организират забавления за най-малките. Ето програмата за събота и неделя:

14 декември, събота

11:00 ч.

Детски куклен театър в The Mall през декември: Еленчето на Дядо Коледа

Куклен театър в Bulgaria Mall през декември: Коледна фиеста с Дора

12:00 ч.

Детско парти „Вълшебната Коледа на Мики и Мини“ – Стоков базар „Илиянци“

16:00 ч.

Коледно сияние – празнично шоу в Мега Мол

15 декември, неделя

11:00 ч.

Коледни вълшебности в Сердика Център: Дядо Коледа, ела

Куклен театър в Bulgaria Mall през декември: Коледно писмо

Куклен театър в Мега Мол през декември: Коледна приказка – премиера

Малкото бухалче не иска да заспи – куклен театър за деца от 3-6 г. – Кооперативна Академия

Маргаритка и Дядо Коледа Paradise Center София!

12:00 ч.

Илюзионен спектакъл с фокусник – Стоков базар „Илиянци“

13:30 ч.

Детско арт ателие “Рисуване на лице“

Безплатни спортни събития

На 14 декември както обикновено в Южния парк ще се проведе Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км) с начало в 11 ч. Подходящо за малчугани от 4 г.

Това не е пълният списък със събития за деца в София през уикенда. Още прекрасни предложения за забавление и полезно прекарване на времето ще намерите в сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

На 14 декември ви очакват Коледни песни и Джаз за деца@Книгата, с Писмо до Дядо Коледа – куклен спектакъл ще завършат предколедните събития в Бълбук, Украса за Коледа – творителничка е предложението за деня от Детски ръчички. А в неделя ще има цели три концерта Коледен джаз на възглавници.

Ако искате да получавате предварително списък с най-интересните събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница на сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!