С очи за всички – кампания на УНИЦЕФ

Share

Кампания в подкрепа на включването и овластяването на децата, младежите и младите хора с различни способности в България.

ТЕ са тук, сред нас – децата, младежите и младите хора с увреждания. По-често не ги виждаме, не ги чуваме, изключваме ги – от детската площадка за игри, през училището, до пазара на труда. Причините и бариерите са много – от физическата среда, през достъпа до помагащи технологии, до предразсъдъци и нагласи.

ТЕ обаче имат свой глас. Свое мнение. Свое виждане за решението на проблемите и удовлетворяването на нуждите си. Имат своите битки и своите победи.

И ние от УНИЦЕФ, заедно с нашите партньори и с подкрепата на медиите, искаме да чуем гласа им. Да ги оставим да говорят. Защото те имат какво да ни разкажат и да ни покажат. И толкова често – да ни вдъхновят!

В годината, в която Конвенцията на ООН за правата на детето навършва 30 години, УНИЦЕФ в България иска да започне обществен диалог, който поставя децата, младите хора и младежите с увреждания в центъра. Диалог, в който те имат водещ глас. Който очертава постигнатото, назовава ясно съществуващите бариери, но най-вече – хвърля мост, чрез положителните и вдъхновяващи примери – към едно възможно и нормално Заедно. Защото ТЕ са просто част от нашето общество.

Децата и младежите с увреждания имат способности. Те могат да ги покажат, ако премахнем бариерите пред тях и ако бъдем #сОчиЗаВсички

Текст и илюстрация: UNICEF България

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!