Къде да заведем децата през почивните дни? Събития за деца и родители 19 – 20 октомври 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият обзор на събитията за деца и родители през почивните дни 19 – 20 октомври 2019 г. в София.
По линковете в текста можете да видите пълната информация за събитията.

Безплатни събития за деца и родители на открито

Октомврийско Хоро край езерото е последното за годината издание от поредицата, организирана от Район Искър край езерото „Дружба“. То ще се проведе на 19 октомври, събота, от 17 ч.

Час по-рано на Витошка ще започне поредното издание на атрактивния Парад на Шапките ЕСЕН 2019, организиран от Ирина Сърдарева. Всеки, който иска да покаже оригинална шапка или просто да се позабавлява, е свободен да се присъедини.

Гората.бг организира за събота, 19 октомври, доброволно залесяване в района на ВСУ „Любен Каравелов“: Нов парк в София: Засаждане на още 555 дървета. Всички са поканени да се присъединят с децата си, за да им дадат пример и заедно да засадят дървета, храсти, цветя и да превърнат пустеещото място в парк за разходка и отмора. Материали и инструменти са осигурени.

В зоопарка и тази събота ще има демонстрационно хранене, посветено този път на подготовката на животните за зимата, а на следващия ден следобед ще се проведе събитие, посветено на прилепите. В програмата са включени игри и демонстрации, които ще накарат посетителите да се почувстват като прилепи и така да разберат повече за тези защитени животни и защо трябва да ги пазим. Ще бъдат показани и къщички за прилепи. Повече информация – по линковете:
Демонстрационно хранене на животните в Зоопарка: Подготовка за зимата – 2 (вход 0-4 лв.)

На 20 октомври, неделя, е поредното издание на Фермерски пазар Оборище – сезон Есен. Освен фермерски продукти, демонтрации и дегустации, организаторите обещават забавления и работилнички за малки и големи.

Безплатни развлекателни събития за деца и родители

В неделя, 20 октомври, магазинът за маркови детски дрешки втора употреба Скрито в Скрина става на 4 години и кани всички Елате да празнуваме! Ще има почерпка, а за децата и работилничка от ратан и рециклирани дрехи.

Безплатни образователни събития

На 19 октомври, събота, започват Нови занимания в клуб „ЛеGOтех“ в Националния политехнически музей. На първото събиране са поканени родители с деца от 6 до 11 г. Курсистите ще усвояват теоретични знания и придобиват практически умения за конструиране с подходящи за възрастта оригинални „Лего“ комплекти.  Курсът ще продължи два месеца, като заниманията са само в събота. Участието е безплатно, но се изисква ангажимент за постоянство и ако някой отсъства две поредни съботи, мястото му в курса няма да се пази.

Роботите идват в Сердика Център е интерактивна изложба, която ще представи 9 робота с различни умения: актьор, бийтбоксър, личен асистент, гимнастик и др. Всеки ден между 12:00 и 20:00 ч.

В НДК се провежда ежегодното изложение за строителство и архитектура Стройко Експо, по време на което, от 18 до 20 октомври, ще има интересна работилница за малки и големи: Уъркшоп за изработка на керамика и кожа по римска технология.

Детска работилница в ИКЕА – Грижа за природата с Музейко ще очаква малчуганите на 19 октомври, събота, в групи от 11 до 15 ч., за да им покаже забавни и лесни начини за рециклиране на отпадъци и опазване на природата.

Работилница за деца: Програмирай смарт исторически урок е предложение на Международна компютърна академия IT Step и Meat and Code за деца от 8 до 14 г., които са любопитни да научат как чрез компютърна игра могат да си помогнат за уроците по история.
Другото безплатно събитие, което академията ще проведе същия ден, събота, 19 октомври, е Работилница: Tрикове с Photoshop.

CodeWeek – Програмиране за деца от 6 до 11 г. в MindHub Център също е безплатно събитие в рамките на Европейската седмица на програмирането, която ще предостави безплатна възможност на деца на възраст от 6 до 11 години да се докоснат до света на програмирането и да разгърнат фантазията си.

В събота, 19 октомври, Столична библиотека кани малките читатели и техните родители на Премиера на книгата на Стефка Данева „Шарени криле. Стихотворения за деца“.

По същото време ще има премиера и във Fox Book Cafe: Представянe на книгата Пътешествието на Уики

Безплатни забавления и спектакли

Обновеният Театър „Ателие 313“ в Красна поляна открива сезона в неделя, 20 октомври, с безплатно представление – интерактивния спектакъл на Коле Китанов „Сапунена фантазия“.

По традиция в някои от големите търговски центрове в столицата през почивните дни се играят куклени представления и се организират забавления за най-малките. Ето програмата за събота и неделя:

19 октомври, събота

11:00 ч.

Детски куклен театър в The Mall през октомври: Магазинче за цветове

Куклен театър в Bulgaria Mall през октомври: Грозното пате

20 октомври, неделя

11:00 ч.

Куклен театър в Bulgaria Mall през октомври: На двора – премиера

Неделна чуднотека през октомври в Сердика Център: Разходка в бъдещето

Октомврийски неделен куклен театър в Мега Мол: Котаракът в чизми

Това не е пълният списък със събития за деца в София през уикенда. Още прекрасни предложения за забавление и полезно прекарване на времето ще намерите в сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Вижте повече предложения за любители на ръчното художествено творчество като:
Детски работилнички в Книжарница Корнел през Октомври 2019: Есенна декорация от шишарки

Даровете на Есента – плодове и зеленчуци от вълна

За децата, които искат да научат нови неща за себе си и света:

Научно-образователен курс по природни науки с Био игри: Дрехите от бъдещето вдъхновени от природата

Семинар за личностно развитие за деца „Пътят на героя“ (9–13 г.)

За семейства:

Музейни турове в Квадрат 500: Притегателни и обичайни. Жената в творчеството на европейски графици от XIX и XX век

Семейна обиколка на София

А ако искате да получавате предварително списък с най-интересните събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница на сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!