Къде да заведем децата през почивните дни? Събития за деца и родители 12 – 13 октомври 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият обзор на събитията за деца и родители през почивните дни 12 – 13 октомври 2019 г. в София.
По линковете в текста можете да видите пълната информация за събитията.

Безплатни събития за деца и родители на открито

Българската академия на науките празнува 150 години от основаването си и по този случай на 12 октомври, събота, отваря вратите на музеите и ботаническата си градина безплатно за всички посетители: Вход свободен в музеите и Ботаническата градина на БАН на 12 октомври. Музеите на БАН са: Национален археологически музей, Национален природонаучен музей, Национален етнографски музей, Национален антропологичен музей.
Ботаническата градина ще работи с вход свободен и в неделя, 13 октомври, когато ще бъде и втория ден от изложбата Есенни срещи с растенията 2019 в Ботаническа градина – БАН (продължава до 19 октомври).

Скоро всяка събота на Женски пазар ще има организиран фермерски пазар, който празнично ще бъде открит тази събота: Фермерски пазар Пендара – откриване на 12 октомври

Още едно събитие за храна на открито: METRO Кулинарен фестивал ще се проведе в събота, 12 октомври, в Градската градина до Народния театър „Иван Вазов“. В програмата: състезания, демонстрации, концерти. Специално за най-малките от 11 ч. ще гостува „Джаз за деца“ с Венци Благоев и приятели.

В зоопарка и тази събота ще има демонстрационно хранене, посветено този път на подготовката на животните за зимата, а на следващия ден следобед ще се проведе събитие, посветено на прилепите. В програмата са включени игри и демонстрации, които ще накарат посетителите да се почувстват като прилепи и така да разберат повече за тези защитени животни и защо трябва да ги пазим. Ще бъдат показани и къщички за прилепи. Повече информация – по линковете:
Демонстрационно хранене на животните в Зоопарка: Подготовка за зимата (вход 0-4 лв.)
Нощ на прилепите в Зоологическа градина – София

Безплатни развлекателни събития за деца и родители

В двата дни на уикенда в Интер Експо Център ще се проведе изложението Grand Chocolate Festival DeLUXE 2019, което ще предложи на посетителите различни видове шоколад и шоколадови изделия. Организаторите обещават томболи и други изненади.

В късния съботен следобед Асоциация „Индия”, със съдействието на Посолството на Индия в София кани всички да се присъединят към честването на най-големия индийски празник – Деня на светлината Дивали. Организаторите са подготвили богата и разнообразна културна програма: Дивали фестивал 2019 София | Diwali Festival 2019 – Sofia

Събуди се с Маргаритка в H&M Paradise Center! е покана за забавление с куклено-музикално шоу и пазаруване с намаление на детски дрешки и аксесоари.

Безплатни образователни събития

Детска работилница в ИКЕА – Грижа за зъбите ще очаква малчуганите на 12 октомври, събота, в три групи от 11 до 13 ч., за да им покаже по забавен начин повече за здравето на зъбите и колко е важно да го пазим.

На 13 октомври, неделя, децата от 6 до 12 г. са поканени Лаборатория Baylab в TechnoMagicLand, където ще се включат в забавни експерименти по биология и химия. Участието е с предварително записване.
През октомври са подновени и ежедневните Демонстрации в TechnoMagicLand (вход 0-7 лв.)

Logiscool България се включва в Европейската столица на програмирането с Безплатни Демо Уроци в Logiscool – Програмиране за деца и юноши на 12 и 13 октомври. Участието е с предварително записване.

В Столична библиотека се откри Изложба илюстрации на Румен и Росица Скорчеви. Творбите на двамата художници баща и дъщеря са познати и любими на поколения български деца. Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден от 9:00 ч. до 17:00 ч. до 28.10.2019 г.

В Мега Мол започва курс за деца Първи стъпки в актьорското майсторство. За да се включите, трябва да се регистрирате предварително.

Продължават безплатните работилници по роботика и програмиране за деца, организирани от IT Step и Meet and Code. Тази неделя, 13 октомври, темата ще бъде: Работилница за деца: Да направим Ардуино термометър. По линка вижте контакти за записване.

Био игри също ще проведат поредно безплатно събитие в неделя, 13 октомври, в Technomagicland, за да запознаят деца и родители с новия си проект по природни науки: Курс на Био игри и отворени врати: Непознати котки.

Безплатни забавления и спектакли

В края на седмицата ще се проведе второто издание на Мини детски филмов фестивал 2019 в културен център G-8. Прожекциите са от 13 до 15:30 ч. в събота и неделя, с вход свободен до запълване на местата, а по същото време децата могат да участват и в Поезия и анимация. Детска анимационна работилница.

От 28 септември до 13 октомври Маша и Мечока ще бъдат на гости в The Mall всеки ден от 12 до 19 ч., а в събота и неделя от 11 ч. В програмата са включени срещи с героите, игри, работилнички и други забавления за деца от 4 до 9 г.

По традиция в някои от големите търговски центрове в столицата през почивните дни се играят куклени представления и се организират забавления за най-малките. Ето програмата за събота и неделя:

12 октомври, събота

11:00 ч.

Детски куклен театър в The Mall през октомври: Жабокът и чужденецът

Куклен театър в Bulgaria Mall през октомври: Динозаврите

13 октомври, неделя

11:00 ч.

Куклен театър в Bulgaria Mall през октомври: Кратка квак история

Неделна чуднотека през октомври в Сердика Център: Разходка в бъдещето

Октомврийски неделен куклен театър в Мега Мол: Пат-пат

Това не е пълният списък със събития за деца в София през уикенда. Още прекрасни предложения за забавление и полезно прекарване на времето ще намерите в сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

В двата почивни дни в Националния музей „Земята и хората“ ви очаква ХХІХ Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни с огромно разнообразие от предложения и детска работилничка за златотърсачи.

За любители на ръчното художествено творчество:
КреАРТория – всяка събота в студио „Арт Кутия“
Детски работилнички в Книжарница Корнел през Октомври 2019: Приказка и кукла-марионетка Лиско
Да си изработим Книгоразделител
Моят Приказен Свят

За бъдещи програмисти: Курсове по програмиране в Logischool (2-3 и 4-5 клас)

Чуден концерт: Петя и Вълкът – детски концерт на Фортисимо Фамилия в зала „България“

А ако искате да получавате предварително списък с най-интересните събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница на сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!