Къде да заведем децата през почивните дни? Събития за деца и родители 17 – 18 август 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат предстоящия летен уикенд в града, е нашият обзор на събитията за деца и родители през почивните дни 17 – 18 август 2019 г. в София.
По линковете в текста можете да видите пълната информация за събитията.

Безплатни събития за деца и родители на открито

През двата дни на уикенда ще се проведе кампанията на „София Кар Моторспорт” и съмишленици Писта София 2019 – Да опазим бъдещето ни!. В програмата са включени разяснителни мероприятия, демонстрации по висш пилотаж, както и национален шампионат по безопасно шофиране за деца и тийнейджъри. Мисията на инициативата е „Да превърнем децата от бъдещи опасни в бъдещи безопасни шофьори!“ В рамките на инициативата Институтът за пътна безопасност ще проведе за децата уроци по безопасност на пътя. Можете да посетите заниманията в събота и неделя от 12 до 14 ч. в Мол Сердика Център: Приключения и безопасности.

Продължават събитията от инициативата на Столична библиотека Лятна читалня „Зелени библиотеки“. Те се провеждат в столични паркове всяка събота през август предоставят на посетителите мобилна библиотека с нови книги,  безплатни читателски карти, като всеки път гостуват известни автори и артисти, а за децата има ателиета с книжки за оцветяване. На 17 август всички малки и големи любители на книгите са поканени в Лятна читалня „Зелени библиотеки“ 2019 в Парк „Дружба 1“ и в Парк „Света Троица“

Както всеки месец напоследък, и през август една от малките улички в центъра на София ще бъде затворена за автомобили, за да отстъпи място на събирания по съседски, изкуство и игри за децата. В събота, 17 август, това ще се случи на ул. „Веслец“ и прилежащия район, където в късния следобед всички малчугани са поканени да се включат в безплатното събитие Деца рисуват на асфалта своята игра на ДАМА и ДАРТС. По-рано през деня в Творческа работилница „Дъга“ ще има и ателие Да си изработим Книгоразделител (10 лв.), както и целодневно рисуване на временни татуировки с оригинална индийска къна.

Продължава и лятната културна програма на Столична община, която ще предложи на малки и големи концерти и спектакли на открито в някои от столичните паркове.

В събота, 17 август, тя включва:

от 11 ч.

Гости от приказките в София – забавен спектакъл за малки и големи – от театър „Мариета и Марионета“ на Лятна сцена НДК (Кино Кабана)

от 18 ч.

Детски спектакъл на Театър „Мариета и Марионета“ в Градина „Св. Седмочисленици“

В неделя, 18 август:

от 11 ч.

Детски спектакъл на „Арт Театър” Лятна сцена при НДК: Покана за игра с веселите градски музиканти

от 18 ч.

Всички деца и родители са поканени на спектакъла на Тодор Трайчев Детски свят – мултимедийно шоу в Южния парк. Организаторите обещават завладяващо представяне, много музика и възможност за атрактивни снимки.

Вижте и Пълната Лятна културна програма, която ще продължи до края на август 2019.

Образователни събития за деца

Безплатно: На 17 август, събота, Детската Компютърна академия IT Step кани децата на възраст от 9 до 12 г. да се включат в Открит урок: Фотография за деца – градски образи, който ще ги въведе в някои от основните тайни на изкуството да правиш впечатляващи снимки. Изисква се предварителна регистрация онлайн.

Безплатно: Заниманията по Роботика за деца в Мега Мол през август се провеждат всяка събота привечер. На 17 август темата е Роботи танкове. Участието е с предварително записване в седмицата на посещението. За деца от 8 г.

От 1 август до края на месеца в София Ринг Мол ще продължи Интерактивно изложение: Динозаври в мола, което представя 18 експоната в автентичен размер, а посетителите научават много интересни факти за праисторическите животни. Специални гидове ще помогнат на деца и възрастни да изживеят усещането за истинско приключение. Билетите са по 10 лв.

Всеки месец през 2019 Музейко посвещава на определена наука. През август в детския център ще се настани науката ботаника. Темите на деня На 17 август в Музейко: По стъпките на Минойската керамика. А неделя, 18 август, ще бъде Ден за деца до 5 г.

Продължава гостуването в София на интерактивната изложба Изживей Науката: Стани Айнщайн за един ден! В пространството на The Mall са разположени 25 макета, които позволяват на посетителите да изживеят емоциите от експерименти с интересни природни явления и научни факти. Билетите са от 8 до 12 лв., като деца до 2 г. влизат безплатно.

Ако решите да посетите Зоологическата градина в събота, 17 август, вижте какъв е графикът на Демонстрационно хранене на животните в Зоопарка. А темата на презентацията същия ден е Среща с животните. Посетителите ще научат много любопитни факти за животните.

„Работилничка за чудеса“ посвещава по няколко часа всяка неделя на Летни срещи за игри за деца с увреждания и Летни срещи за игри за тийнейджъри и младежи с увреждания. Таксата за участие е 10 лв., които се използват за закупуване на материали за развитие и забавление на децата. По линковете вижте повече информация за програмата и как да се присъедините.

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда в търговските центрове в столицата:

17 август (събота)

11:00

Детски куклен театър в The Mall: Слънчев лъч

18 август (неделя)

11:00

Неделен куклен театър в Мега Мол през август: Крокодил от Нил

Неделна чуднотека през август в Сердика Център: Шарена черга

Това не е пълният списък със събития за деца в София през уикенда. Още прекрасни предложения за забавление и полезно прекарване на времето ще намерите в сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

А ако искате да получавате предварително списък с най-интересните събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница на сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!