Къде да заведем децата през почивните дни? Събития за деца и родители 29 – 30 юни 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат последния уикенд на първия летен месец в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 29 и 30 юни 2019 г.

Безплатни събития за деца и родители на открито

В съботния ден Музейко ще бъде затворен, но ще се пренесе в Борисовата градина, за да посрещне деца и родители с богата програма научни експерименти и забавления. Сред тях са Лятна академия, Дискотека за плюшени животни, Лов на съкровища, томбола с награди. Какво още ви очаква вижте по линка: На 29 юни Музейко играе в парка.

Инициативата за почистване и облагородяване на детски площадки с личен труд и средства, подета от група млади хора от софийския квартал Изток, продължава и предстоящия уикенд. Организаторите вече имат съмишленици, но канят и всеки, който има желание, да се включи в кампанията. Ето повече за събитието: Бъди общественополезен на 22-23 и 29-30 юни в кв. Изток.

На 29 юни, събота следобед, на Витошка ще се проведе поредният ЛЕТЕН парад на шапките. Организаторите ви приканват да се облечете елегантно, да сложите любимата си шапка и да се присъедините към останалите край паметника на Алеко, за да я поразходите и се позабавлявате заедно.

В събота, 29 юни, е и последният от Дните на розите и билките в Ботаническа градина – БАН. Посетителите ще се любуват на цъфтящите градини и ще научат повече за билките. Входът е от 1 до 4 лв.

От сутринта до вечерта в неделя, 30 юни, на Лятната сцена в Борисовата градина ще се редуват танцьори и певци от различни страни, участници във Фестивал „Балканска палитра“. За децата е предвидено творческо ателие за изработване на любим герой, рисунки и оцветяване на шевици и други фолклорни мотиви.

Образователни събития и забавления за деца

Безплатно: В Мега Мол продължават безплатните творчески ателиета за деца, като през юни те ще бъдат вече два пъти седмично: Летни забавни работилнички в Мега Мол всеки четвъртък и събота през юни. В четвъртък (18 ч.) заниманията са с вход свободен, а за събота (11 ч.) се изисква предварително записване. На 8 юни децата могат да се включат в Работилничка за дракони.

Безплатно: Започна Лятна занималня 2019 в Детския център на Столична библиотека, която ще се провежда четири дни седмично, включително събота. На 22 юни децата ще слушат приказки, ще участват в забавни образователни игри, а в съботния ден могат да се включат и в арт ателие с художника Христо Кърджилов.

Безплатно: За същия ден е планирано и заниманието Приказки за Хитър Петър в Детския отдел на филиал „Люлин“ Столична библиотека

Демонстрационното хранене на животните в Зоопарка тази събота, 29 юни, ще бъде на тема Фобии от животни. Специален гост на събитието ще бъде доц. Стоян Лазаров от Националния природонаучен музей – БАН. Той ще представи различни животни от личната си колекция (паяци, змии, хлебарки, плъхове и др.) към които хората изпитват фобии, и ще запознае посетителите с интересни факти за тях.  По линка вижте и графика за хранене на животните.

Неделята Музейко е обявил за Ден на бащата. Тук можете да видите програмата: На 30 юни в Музейко: Ден на бащата в Музейко

На 29 юни преди обяд малките любители на приложните изкуства ще могат да се включат в поредната съботна Детска работилничка в Книжарница Корнел на ул. „Любен Каравелов“ 22, на ъгъла с ул. „Граф Игнатиев“. Темата тази седмица е Да си направим морски шах. За участие трябва да се запишете предварително.

Същия ден следобед в Националната галерия очакват почитателите на изящните изкуства в Музейни турове в Квадрат 500: Морето в картини. За участие трябва да се запишете предварително.

В късния съботен следобед в „Детски ръчички“ започва поредното занимание за добродетели за деца и родители Творци на Живота , този път на тема „Искреност“. За участие трябва да се запишете предварително.

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда в търговските центрове в столицата:

29 юни (събота)

11:00

Детски куклен театър в The Mall: Трите прасенца

30 юни (неделя)

11:00

Куклен театър в Мега Мол: Грозното патенце

Неделна чуднотека през юни в Сердика Център: Пиратско парти

Куклен театър в Книжен център „Гринуич“: Косе Босе (седящо място 5 лв.)

Ако ви се ходи на театър, опера или концерт, вижте какви спектакли можете да гледате на столичните сцени в категории Театър и кино и Музика.

Безплатни спортни събития за деца и родители

Както всяка събота, и на 22 юни от 10 ч. стартира
Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км). Отчитат се резултатите само на децата, придружителите могат да бягат с тях за подкрепа, но без да се смятат за участници в бягането.

Още предложения ще намерите в сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

А ако искате да получавате предварително списък с най-интересните събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница на сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!