Къде да заведем децата през почивните дни? Събития за деца и родители 22 – 23 юни 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат първия летен уикенд в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 22 и 23 юни 2019 г.

Безплатни събития за деца и родители на открито

Инициативата за почистване и облагородяване на детски площадки с личен труд и средства, подета от група млади хора от софийския квартал Изток, продължава и предстоящите два уикенда. Организаторите вече имат съмишленици, но канят и всеки, който има желание, да се включи в кампанията. Ето повече за събитието този уикенд: Бъди общественополезен на 22-23 и 29-30 юни в кв. Изток

Два чуждестранни културни института са избрали един от най-дългите дни в годината, за да поканят всички на празник на открито.

На 22 юни, събота, Институт Сервантес ви очаква в пространството пред сградата си в Ден на испанския език | Día E – La fiesta del español, където ще има концерти испанска и латино музика, танци, щандове с испаноезична литература, традиционната стена на испанския език и други забавления, а за децата – пинята и открит урок по зумба.

По същото време ще се състои и Летен празник по случай 30 години Гьоте-институт България. Програмата е разнообразна, с много музика на живо, концерти на Софийски духов оркестър, театър, кино, изложби, уроци по немски, специална инсталация и майсторилница за деца, игри, кулинария, томбола и други изненади. Част от събитията ще бъдат на открито пред сградата на културния институт.

В неделя, 23 юни, Природен Парк Витоша очаква всички любители на планината, растенията и традициите, да се присъединят към Еньовден – празник на билките и природата. Програмата започва от сутринта с лек туристически поход по алеята на билките, след това ще има фолклорна програма, възстановка на традиционни еньовски ритуали, конкурс за детска рисунка, концерт и общо хоро. Своя принос ще даде и Столична библиотека, която ще се представи Еньовден с поезия и билки в планината: планинско авторско четене на поезия и тематични изложби, а библиобусът и планинската къщичка, пълни с интересни книги, ще очакват нови читатели. 

Юнското издание на традиционното за район „Искър“ Хоро край езерото ще се проведе на 23 юни (неделя) от 17 ч в парк „Езерото“ в ж.к. „Дружба-1“.

Неделната вечер в Борисовата градина ще завърши с Концерт на Софийски духов оркестър. Диригент Васил Делиев, който ще предложи на публиката разнообразна музикална програма.

Ако ви се пътува извън столицата през уикенда, можете да посетите VII Фестивал на дивите цветя в Родопите или Празник на черешата в Кюстендил

Дни на розите и билките в Ботаническа градина – БАН ще се проведат от 23 до 29 юни. Посетителите ще се любуват на цъфтящите градини и ще научат повече за билките. Входът е от 1 до 4 лв.

Образователни събития и забавления за деца

Безплатно: В Мега Мол продължават безплатните творчески ателиета за деца, като през юни те ще бъдат вече два пъти седмично: Летни забавни работилнички в Мега Мол всеки четвъртък и събота през юни. В четвъртък (18 ч.) заниманията са с вход свободен, а за събота (11 ч.) се изисква предварително записване. На 8 юни децата могат да се включат в Работилничка за дракони.

Безплатно: Започна Лятна занималня 2019 в Детския център на Столична библиотека, която ще се провежда четири дни седмично, включително събота. На 22 юни децата ще слушат приказки, ще участват в забавни образователни игри, а в съботния ден могат да се включат и в арт ателие с художника Христо Кърджилов.

Безплатно: За същия ден е планирано и заниманието „Преобърнало се слънцето“ – във филиал „Люлин“ на Столична библиотека. Малчуганите ще чуят приказка за Еньовден и ще научат повече за българските летни традиции.

Безплатно: Тази неделя, 23 юни, е последният ден от играта Средновековни приключения в Сердика Център, чрез която малчуганите от 6 г. могат да се превъплътят в ролите на средновековни рицари и принцеси.

Безплатно: Издателство „Потайниче“ ви кани на Представяне на детската книжка „Фен и Бибит в Приказната гора“ на 23 юни, неделя. Премиерата ще бъде в уютния двор на клуб „Каркасон“, където присъстващите малчугани ще се запознаят с героите на книжката и ще участват в забавни игри, освен това ги очакват подаръци и почерпка.

Безплатно: В неделната вечер всички любители на музиката са поканени на JAZZ за деца с Венци Благоев Джазтет в Кино Кабана – 23 Юни 2019! Публиката ще чуе много любими детски песнички в джазов аранжимент и ще може както обикновено да участва в импровизации.

Редовните Демонстрации в TechnoMagicLand тази събота ще бъдат на тема Фойерверк .

В събота Музейко ще забавлява децата с Отворена лаборатория със зелени експерименти, а на следващия ден е Неделя в Музейко – код Палеонтология

На 22 юни преди обяд малките любители на приложните изкуства ще могат да се включат в поредната съботна Детска работилничка в Книжарница Корнел на ул. „Любен Каравелов“ 22, на ъгъла с ул. „Граф Игнатиев“. Темата тази седмица е Подложки за чаши. За участие трябва да се запишете предварително.

По същото време в Детска къща „Приказка без край“ Люси ще очаква малчуганите с Работилница с домашен пластилин и героите от Мечо Пух. За участие трябва да се запишете предварително.

В късния съботен следобед в „Детски ръчички“ започва поредното занимание за добродетели за деца и родители Творци на Живота , този път на тема „Организираност и Ред“ . За участие трябва да се запишете предварително.

И в двата дни на уикенда 22 и 23 юни в сградата на УАСГ ще се проведе Базар на ръчното художествено творчество „Здравей, Лято!“, където, освен красивите творби на артистите, ще има и Работилница за картички, подходяща за всички възрасти.

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда в търговските центрове в столицата:

22 юни (събота)

11:00

Детски куклен театър в The Mall: Една история с две мишки

11:30

Караоке с Маргаритка и БНР Радио София!

16 юни (неделя)

11:00

Куклен театър в Мега Мол: Клоунът и неговите деца

Неделна чуднотека през юни в Сердика Център: Златната рибка

Куклен театър в Книжен център „Гринуич“: Цирк (седящо място 5 лв.)

Ако ви се ходи на театър, опера или концерт, вижте какви спектакли можете да гледате на столичните сцени в категории Театър и кино и Музика. Тази събота е началото на летния фестивал Опера в парка, който ще представи за децата Червената шапчица (музикална приказка), а в неделя – Вълшебната флейта (опера за деца)

Безплатни спортни събития за деца и родители

Спортувай #БезОправдания в Борисовата градина е събитие, с което Спортната кампания #БезOправдания отново иска да покаже на малки и големи, че могат да бъдат активни на всяко място. На 22 юни край Слончето в Борисовата градина можете да се включите безплатните спортни демонстрации и тренировки, включително със златното момиче Ренета Камберова.

Както всяка събота, и на 22 юни от 10 ч. стартира
Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км). Отчитат се резултатите само на децата, придружителите могат да бягат с тях за подкрепа, но без да се смятат за участници в бягането.

Още предложения ще намерите в сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

А ако искате да получавате предварително списък с най-интересните събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница на сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!