Къде да заведем децата през почивните дни? Събития за деца и родители 24 – 26 май 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат тридневния празничен уикенд в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни от 24 до 26 май 2019 г.

Безплатни събития за деца и родители на открито

Основните събития през следващите дни са посветени на светлия български празник 24 май – деня на нашата писменост и култура. Всички желаещи могат да се присъединят към официалното честване, чиято програма включва Общоградско шествие и тържествена церемония за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържествата започват в 10:30 ч.

По повод празника на 24 май Общинските музеи и зоологическата градина ще посрещат посетителите си с вход свободен. Вижте по линка кои са музеите с безплатно посещение на този ден.

С интересна инициатива ще участват в отбелязването на 24 май учените от Института за български език – БАН, които ще проведат безплатни диктовки на открито под мотото Написаното остава. Пиши правилно!. Така хората, чиято професия е нашият език, ни призовават да изразим любовта си към него и желанието си да го употребяваме правилно. Всеки желаещ може да се включи в инициативата на 24 май от 10 до 14 ч. пред Княжеската градина, срещу Софийския университет, където ще ви очакват „изпитващите“.

На 24 май започва Пролетен фестивал „Език, букви, музика”, който ще продължи до 2 юни в Градската градина (пл. Батемберг). По време на фестивала ще има детски кът, в който децата ще се занимават с различни дейности, а през уикенда ще има и безплатен театър. По линка можете да видите програмата на събитието.

Също в деня на буквите, в късния следобед ще започне и първото събитие на новата лятна сцена в парка НДК: Празник на буквите е с вход свободен за всички и ще представи на публиката много любими столични изпълнители, а организаторите обещават и изненади.

Честването на 24 май в район „Връбница“ ще започне с шествие от метростанция Обеля и ще се прелее в празничен концерт в градинката на ул. „Акад. Лихачов“.

Образователни събития за деца

Безплатно: Поредицата събития Дни, посветени на 24 май в Столична библиотека продължава и в самия Ден на българската писменост с две интересни изложби в библиотеката, които ще представят редки книги.

Безплатно: На 24 и 25 май Био игри кани родители и деца, които се интересуват от лятната програма, да посетят мястото, където тя ще се проведе: Лято с „Био игри“ сред природата – отворени врати

Безплатно: Мега Мол кани децата в събота да изработят интересна игра, която ще им помогне да научат българската азбука: Детска работилничка „На улов за букви“ в Мега Мол

Програмата на Музейко в празничните дни:

На 24 май в Музейко

На 25 май в Музейко: Йога в космоса?

На 26 май в Музейко: Максим Ешкенази гостува на Maker Space – мисия дронове

В събота, 25 май, е поредният от Музейни турове в Квадрат 500, този път на тема: Хималаите през погледа на Николай Рьорих

Заниманието от поредицата Творци на Живота – тема „Целеустременост“ е в петък, 25 май.

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда в търговските центрове в столицата:

25 май (събота)

11:00

Детски куклен театър в The Mall: Хензел и Гретел

Куклен театър в Bulgaria Mall: Палечка

26 май (неделя)

11:00

Куклен театър в Bulgaria Mall: Двете принцеси

Куклен театър в Мега Мол: Червената шапчица

Ако ви се ходи на театър или музика, вижте какви спектакли можете да гледате на столичните сцени в категории Театър и кино и Музика.

Спортни събития

Безплатно: Както всяка събота, и на 4 май от 10 ч. стартира
Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км) . Отчитат се резултатите само на децата, придружителите могат да бягат с тях за подкрепа, но без да се смятат за участници в бягането.

Още предложения ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

А ако искате да получавате предварително списък с най-интересните събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница на сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТамКоментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!