Къде да заведем децата през почивните дни? Събития за деца и родители 18 – 19 май 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни от 18 и 19 май 2019 г.

Събития за деца и родители

Безплатно: Основното събитие на седмицата, което по традиция привлича най-много посетители – Европейска нощ на музеите София – 18 май 2019, ще се проведе в съботната вечер с участието на над 50 музеи и галерии в столицата. По линка по-горе вижте пълната програма на събитието, а ето какво ще предложат някои от музеите:

Европейска нощ на музеите 2019 в Националния политехнически музей

Европейска нощ на музеите в Националния военноисторически музей

Безплатно: LEGO Остров на креативността е изложение за малки и големи фенове на LEGO, което ще проведе от 16 до 19 май в Sofia Ring Mall и ще предложи свободно творчество с някои от сериите на най-популярната конструкторска игра и томбола с награда пътуване до Legoland в Германия.

Безплатно:  Двата дни на уикенда ще продължи Фестивалът на Уличните Артисти, гр. Банкя 2019, в който циркови, театрални, музикални изпълнители ще представят изкуството си на открито с вход свободен. Всяка от вечерите ще завършва със спектакли състезания между всички участници във фестивала.

Безплатно: В съботния следобед в София също ще има уличен фестивал, в по-малки размери и различна тематика. Това е вече редовната среща на жителите и творците от КвАРТал, за която се затваря една от уличките и се провеждат ателиета и беседи за всички желаещи. На 18 май ще бъде затворена улица „Сердика“, а темата на събитието е Споделена КвАРТал-на улица: Паметта

Един от акцентите ще постави Творческа работилница „Дъга“ с ателието на открито Да изпишем името си на Глаголица


Безплатно: По същото време на открито пред НДК Театрална къща „Мариета и Марионета” ще представи по достъпен начин на малките зрители природните богатства (планината Витоша и минералните извори на столицата), както и нематериалното фолклорно наследство на София:
Съкровищата на София – мултижанрови събития за деца

Безплатно: Kids&Chicks – Детски базар в Музейко е събитие за родители, които се чудят какво да правят с умалелите дрешки, колички и играчки на любимите си малчугани, както и за всички детски магазини, които могат да изложат преоценени детски стоки. Ще се проведе на 18 май, събота.

На 19 май Джаз за деца кани всички стари и нови приятели на формацията да отпразнуват заедно деветия му рожден ден: 9 години „Джаз за деца“! Празник в Кондабайда

Както всяка събота, и на 18 май ще има Демонстрационно хранене на животните в Зоопарка. Тази седмица темата ще бъде „Срещи с животните“. По линка вижте графика на храненията.

Образователни събития за деца

Био игри в OreHHerO: В света на скорпионите е занимание в събота за деца от 6 до 12 г., които ще се запознаят отблизо с тези мистериозни същества.

На другия ден ще се проведе Био игри в Техномеджикленд: Приспособления за гъвкавост, където децата ще научат кое прави някои животни толкова гъвкави и можем ли да се сравняваме с тях.

В Technomagicland през уикенда започва Курс „Въведение в инженерството за деца“

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда в търговските центрове в столицата:

18 май (събота)

10:30

Общество за превенция на боклучени чудовища – акция-спектакъл на Паник Бутон Театър в парк „Езерото“

11:00

Детски куклен театър в The Mall: Червената шапчица

Куклен театър в Bulgaria Mall: Дора няма умора

19 май (неделя)

11:00

Куклен театър в Bulgaria Mall: Кой каза „мяу“

Куклен театър в Мега Мол: Кучето, което не знаело да лае

Куклен театър „Пипи Дългото Чорапче“  Ринг Мол

Music Together – безплатно демо Ринг Мол

20:00

15 Премиера на Детско АРТстудио Малки Таланти ОК Летовници в кино „Влайкова“

Ако ви се ходи на театър или музика, вижте какви спектакли можете да гледате на столичните сцени в категории Театър и кино и Музика.

Спортни събития

Безплатно: Както всяка събота, и на 4 май от 10 ч. стартира
Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км) . Отчитат се резултатите само на децата, придружителите могат да бягат с тях за подкрепа, но без да се смятат за участници в бягането.


Безплатно: В събота, 18 май, е първият ден от Национален Ролерскейт Фест София 2019 – Борисова градина. На спота край езерото Ариана и наоколо ще се проведат състезания, демонстрации, работилници и други забавления за напреднали и начинаещи деца и родители.

На следващия ден фестивалът ще продължи на Картинг писта Красна поляна, където входът ще бъде с билет от 5 лв.:

Още предложения ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

А ако искате да получавате предварително списък с най-интересните събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница на сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!