Къде да отидем с децата през почивните дни? Безплатни и достъпни събития за деца и семейство на 20 – 21 април 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат предстоящия уикенд в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 20 и 21 април 2019 г.

 

Събития за деца и родители

Безплатно: На 19 април 2019 г. Район „Оборище“ отбелязва своя традиционен празник с концерт в Парк „Заимов“, откриване на изложба и тенис турнир: Празник на Район „Оборище“

Безплатно: Целодневна Лятна Занималня В Моливия – Среща С Родители И Деца е покана към жителите на южните столични райони, които търсят занималня за малките си ученици (6-10 г.) през лятната ваканция. Срещата е в петък вечер, 19 април, от 18.30 ч., като е необходима предварителна регистрация.

Безплатно: От 20 до 25 април ще продължи изложбата Пролетни срещи с растенията в Ботаническа градина – БАН, като на Лазаровден и Цветница (20 и 21 април) входът ще бъде безплатен. Организаторите са подготвили експозиция от красиви и оригинални растения, от които посетителите ще могат да си закупят, ще има и демонстрации по засаждането им.

Безплатно: Цветя срещу насилието е инициатива на столичния район „Възраждане“ по повод 100-годишнината на „Зонта Интернешънъл“ и 15 години от създаването на Зонта клуб „Света София“. На 20 април в парк „Възраждане“ ще бъдат засадени 200 жълти рози в знак на непримиримост срещу насилието. Организаторите канят гражданите да се присъединят към инициативата.

Безплатно: Същия следобед в Градската градина, зад площадката на бившия мавзолей, ще се проведе Историческа възстановка по повод 143 години от Априлското въстание.

Безплатно: В неделя, 21 април, ОКИ „Красно село“ очаква децата в парковото пространство отпред и в залите на културния дом с Екшън писта „Царят, който подарява”: Детски Великденски празник в Красно село

Безплатно: Среща „Различните“ деца на България е инициатива на едноименния проект, с която се обръща към деца и родители да се присъединят към празника в Борисовата градина, за да покажат на обществото, че всички деца са равни, имат нужда и могат да общуват. Ще има песни, рисуване, снимки.

Безплатно: И тази неделя на пл. „Александър Невски“ ще се проведе Фермерски пазар Оборище – сезон Пролет, където ще се продават местни фермерски продукти и сувенири ръчна изработка с акцент върху великденските празници.

И в двата дни на уикенда Форум Бременност и детско здраве София 2019 ще срещне бъдещи и млади родители със специалисти в областта на майчиното и детското здраве. Посетителите са добре дошли с децата си от 0 г., като  предварително трябва да се регистрират.

 

Образователни събития за деца

Безплатно: Продължават Креативни съботни работилнички в Мега Мол през април, а темата тази седмица ще бъде Великденска декорация. 5+

На следващия ден следобед ще има и Писане на великденски яйца в Мега Мол с вход свободен и обещание всяко детенце да си тръгне с писано яйчице.

Безплатно: Великденска работилничка във филиал „Люлин“ на Столична библиотека ще се проведе на 20 април, събота, от 11 ч., с вход свободен за всички желаещи деца от 4 г.

Безплатно: В Детска работилница в ИКЕА – Грижа за природата с Музейко чрез игра и експерименти децата ще научат повече за малките стъпки, които всеки може да предприеме, за да пази природата.

Продължават заниманията за добродетели от проекта на „Детски ръчички“. Тази събота, на Лазаровден, темата е Творци на Живота – Когато разцъфнат Добродетелите. Срещите се провеждат в събота следобед и имат за цел да обединят семействата около идеята за възпитаване на добродетели у децата. 7+

Био игри ще събере малките научни детективи в ОрехХеро в събота, 20 април, а в Техномаджикленд на следващия ден с темата за приспособления за бързина при животните. За деца от 6 г., цена 15 лв. единично посещение и отстъпки с карта.

С предварително записване може да се включите в поредния от Музейни турове в Квадрат 500: Изложба на Крум Дамянов в атриума на Квадрат 500 който започва в 13 ч. на 20 април. Семейно събитие, подходящо за възрастни и деца над 6 г.

Финландските джуджета – приказки от пластилин с Люси ще продължи скандинавската тема от предишната среща и ще предложи на децата да прочетат заедно и интерпретират историята на едни пакостливи малки същества. Заниманието е във Fox Book Cafe в събота, 20 април от 12:30 ч.

Програмата за деца до 5 г. на 21 април 2019 в Музейко на 21 април ще предложи на малчуганите среща с издателство „Колибри“, великденска забава, танци-манци и научна закачка. Билет 0-15 лв.

Творилницата Бриги и тази неделя, Цветница – 21 април кани на Великденска работилница – vol. 3 (ателие за деца и възрастни) в Cosmos Coworking Camp.

Същия следобед LittleMakers ще проведат в Експлораториум работилничка Стоп кадър анимация със Стикита. Деца от 7 години ще научат и претворят забавни начини да раздвижат любимите стикита.

И тази година Miracle Ikebana организира за Цветница работилници по японското изкуство за аранжиране на растения, в които кани деца над 6 г. и възрастни. Заниманията ще бъдат в неделя на всеки час от 11 до 18 ч. в Гранд Хотел София, с предварително записване: Работилница по Икебана за малки и големи

 

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда в търговските центрове в столицата:

 

20 април (събота)

11:00

Детски куклен театър в The Mall: Прасето, което искаше да стане принцеса

Креативни съботни работилнички в Мега Мол през април: Великденска декорация

Куклен театър в Bulgaria Mall: Палавата питка

21 април (неделя)

11:00

Куклен театър в Bulgaria Mall: Малкото джудже

Куклен театър в Мега Мол през април: Трите прасенца

Неделна чуднотека през април в Сердика Център

Балонът и Бобеното стъбло (детско шоу) в Ринг Мол, Fun Ring Park

 

Ако ви се ходи на спектакъл или концерт, вижте и другите заглавия от уикенд афиша на столичните театри в категория  Театър и КиноМузика, Забавни и проверете за билети. В събота, 20 април, от 11:00 ч. Театър „Карлсон“ ще играе в „Малки приказки“ кукления спектакъл Магьосницата от килера (с предварително записване). А от 4 Април до 2 Юни 2019 Български академичен цирк „Балкански“ представя в гр. София своя нов мега спектакъл „Калейдоскоп”.

 

Спортни събития

Безплатно: Както всяка събота, и на 20 април от 10 ч. в Южния парк стартира Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км). Отчитат се резултатите само децата, придружителите могат да бягат с тях за подкрепа, но без да се смятат за участници в бягането.

Безплатно: Наближава датата на Кауфланд полумаратон и ученическото „Бягане за Европа“ и във връзка с това почти всеки уикенд до 5 май ще има Отворени тренировки за Kaufland Sofia Halfmarathon & Run4EU 2019. Тази седмица тренировката е в събота, 20 април. Участието в тренировките е напълно свободно, безплатно и без ограничения за време. Мястото е паркингът на Кауфланд в Крива река.

Бразилско джиу джицу за деца се провежда всяка събота в Овча купел, Sport Generation Fitness. Подходящо е за малчугани от 4 г.

Още предложения ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

А ако искате да получавате предварително списък с най-интересните събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница на сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!