Къде да отидем с децата през почивните дни? Безплатни и достъпни събития за деца и семейство на 13 – 14 април 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат предстоящия уикенд в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 13 и 14 април 2019 г.

 

Събития за деца и родители

Безплатно: И в двата почивни дни 13 и 14 април в НДК ще се проведе дългоочакваният Пролетен фестивал на науката. Поради прогнозите за дъждовно време организаторите пренасят събитието в зала 3 на НДК вместо в парка, както беше обявено предварително. Така ще се създадат по-комфортни условия за участници и посетители, за да могат да се отдадат напълно на научни забавления, демонстрации, работилнички.

Част от фестивала е и Конкурс за детска рисунка/разказ: „Какво знам за значението накръводаряването, кръвните групи и кръвта?“. Децата, които са се регистрирали за участие онлайн, могат да занесат творбите си на щанда на БОДК в дните на фестивала от 11:00 до 17:00 ч.

Безплатно: Тази събота, 13 април, ще бъде голямото приемане на пластмасови капачки от Благотворителна Кампания: Капачки за бъдеще vol. 4. То ще се състои пред Националния стадион „Васил Левски“, където всеки желаещ може да донесе събраните от него капачки в помощ на малки общински болници, нуждаещи се от кувьози за недоносени бебета.

Безплатно: В двата дни на уикенда Парк Хотел Москва ще домакинства традиционния Фестивал на изкуствата за Цветница и Великден, Vol.1, Парк Хотел Москва, организиран от Базар на изкуствата и творческите занаяти. Освен красиви подаръци и сувенири, участниците ще предложат и различни работилнички за малки и големи. Вход свободен за посетители.

Джаз и фотографии за малки и големи ще се проведе в събота в слънчевото открито пространство на PhotoSynthesis.

 

Образователни събития за деца

Безплатно: Креативни съботни работилнички в Мега Мол през април, а темата тази седмица ще бъде „Рисувана торбичка“.

Продължават заниманията за добродетели от проекта на „Детски ръчички“: Творци на Живота – тема „Приемането“. Те се провеждат в събота следобед и имат за цел да обединят семействата около идеята за възпитаване на добродетели у децата.

Био игри ще събере малките научни детективи в ОрехХеро в събота, 13 април,  Индияна Джоунс в Нова Зеландия – отворени врати а в Техномаджикленд на следващия ден отново ще тръгнат по стъпките на знаменития археолог: Индияна Джоунс в Нова Зеландия . За деца от 6 г., цена 15 лв. единично посещение и отстъпки с карта.

С предварително записване може да се включите в поредния от Музейни турове в Квадрат 500: Галерията и нейните дарители – семейство Клодия и Константин Делчеви, който започва в 13 ч. на 13 април. Семейно събитие, подходящо за възрастни и деца над 6 г.

Петсън и Финдъс – приказки от пластилин с Люси ще увлече децата в скандинавската приказка за приятелството. Заниманието е във Fox Book Cafe в събота, 13 април от 12:30 ч.

 

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда в търговските центрове в столицата:

 

13 април (събота)

11:00

Детски куклен театър в The MallПриключения с Немо

Куклен театър в Bulgaria Mall: Ивето и Вълкът

 

14 април (неделя)

11:00

Куклен театър в Bulgaria Mall: Дора на пикник

Куклен театър в Мега Мол през април: Тримата братя и златната ябълка

Неделна чуднотека през април в Сердика Център: Сапунена фантазия

Куклен театър „Рожденият Ден на Йори“ в Ринг Мол – FUN Ring Park

 

Ако ви се ходи на спектакъл или концерт, вижте и другите заглавия от уикенд афиша на столичните театри в категория  Театър и Кино и Музика и проверете за билети. В неделя, 14 април, от 11:30 ч. в Зала България започва образователният концерт на Фортисимо Фамилия за деца с музикалната приказка „Шехерезада“ на Римски-Корсаков.

 

Безплатни спортни събития

В събота, 13 април, е големият градски спортен празник с велошествие и крос София кара колело и диша чист въздух. Ще има спортни състезания и забавления за всички възрасти. Сборният пункт е на пл. „Александър Невски“, а крайният – Южен парк. По същото време там ще се проведе и детско състезание по колоездене И децата карат.

Както всяка събота, и на 13 април от 10 ч. в Южния парк стартира Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км). Отчитат се резултатите само децата, придружителите могат да бягат с тях за подкрепа, но без да се смятат за участници в бягането.

Час по-късно стартира XXIII Шах турнир за „Купата на Bulgaria Mall“. Участието е безплатно, с предварително записване онлайн до края на 12 април.

Наближава датата на Кауфланд полумаратон и ученическото „Бягане за Европа“ и във връзка с това почти всеки уикенд до 5 май ще има Отворени тренировки за Kaufland Sofia Halfmarathon & Run4EU 2019. Тази седмица тренировката е в неделя, 14 април. Участието в тренировките е напълно свободно, безплатно и без ограничения за време. Мястото е паркингът на Кауфланд в Крива река.

 

Още предложения ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

А ако искате да получавате предварително списък с най-интересните събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница на сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Текст и илюстрация: ПоПоТам

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!