Къде да отидем с децата през почивните дни? Безплатни и достъпни събития за деца и семейство на 16 – 17 март 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат дългия празничен уикенд в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 16 и 17 март 2019 г.

 

Семейни събития на открито

В събота, 16 март, е Тодоровден и много семейства с деца ще се запътят към места, където по традиция на този ден се организират празнични конни състезания и демонстрации. За ваше улеснение събрахме на едно място всички събития за Тодоровден, публикувани на сайта на ПоПоТам:

На празника на конете – Тодоровден с децата в София и околностите 2019

Най-посещаваният конен празник е този в кв. Бенковски, където могат да се видят атрактивните изпълнения на група Конна полиция: Празник на коня Тодоровден 2019

Кушии и веселби ще има също в Божурище, конна база „Спарата“, конна база „Войнеговци“, селата Свидня и Мрамор, детския център „Кондабайда“ и др. – вижте подробно по линка по-гори.

Също в събота любителите на спорта са поканени да участват в две събития:

Baba Marta Run’19 – бягане край езерото Панчарево

Ориентировачески Тодоровден – съревнование по ориентиране в Бистрица

 

Безплатни събития за деца и родители

 

Безплатно: От 9 до 24 март в Bulgaria Mall ще има Lego изложение, по време малки и големи могат да се включат в работилница Сглоби с LEGO в Bulgaria Mall всеки ден от 10 до 22 ч.

Безплатно: От петък до неделя (15-17 март) в Интер Експо Център е поредното издание на най-голямото изложение за бебешки стоки Бебемания. Вход свободен.

 

Образователни събития за деца

Безплатно: Гергана Табакова ще проведе Отворено ателие за деца „Колаж“ на 16 март (събота) от 16 часа в Зона 21. Ателието е подходящо за деца от 8 до 11 години.

Безплатно: Четене на приказки в библиотеката. Вход свободен и тази събота ще очаква малчугани от 4 г. в Столична библиотека, за да слушат увлекателни истории и творят по тях.

Безплатно: Съботни занимания за деца в Американския център (7-10 г.) също ще се проведат по график – от 11:30 за малките ученици, а от 12:45 за по-големите.

Безплатно: Тази седмица темата в Креативни съботни работилнички в Мега Мол през март ще бъде Украшения за момичета. Необходимо е предварително записване, подходящо за деца от 5 г.

Безплатно: През целия уикенд в Сердика център ще има изложение и демонстрации на стари занаяти, в които ще могат да участват и посетителите: Традициите оживяват.

Безплатно: Безплатна програма по рисуване за деца в СГХГ очаква малките художници от 11 ч. Участието е свободно.

Безплатно: Венецианското биенале (ателие за деца от 6 до 12 г.) ще запознае децата с това престижно събитие в областта на изкуствата. Със специалното участие на Вера Млечевска – куратор на българския проект във Венецианското биенале през 2019. Ателието е в неделя, 17 март, от 14 ч.

Елмър- приказка от пластилин с Люси! е покана от създателката на забавните работилнички с домашен пластилин и Fox book kafe към деца от 2 г. да пресъздадат заедно любимите си моменти с слончето пачуърк или да си измислят нови приключения с него. Заниманието е в неделя от 11 ч., цена 15 лв., с предварително записване.

В поредица от музейни турове, водени от екскурзоводите на Националната галерия, ще научите историята на част от над 1 600 творби, разположени в 28 зали. Тази събота темата е Галерията и нейните дарители – семейство Клодия и Константин Делчеви. Събитието е подходящо за възрастни и деца от 6 г.

В поредното занимание с Био игри в Техномеджикленд на 17 март. малките изследователи ще търсят отговори на Загадки за бактериите и Луи Пастьор (1 част). За деца от 7 до 13 г., с предварително записване. Цена 15 лв.

Същия ден от 10 до 14 Музейко очаква мъниците с  Програма за деца до 5 г., за да рисуват, спортуват и изследват интересни неща.

А за по-големите малчугани и техните родители Творилницата Brigi.bg/Art Crafts е подготвила ателие по една от най-древните технологии за обработка на нетъкан текстил и създаване на красиви неща: Плъстени цветя.

 

Безплатни спортни събития

Както всяка събота, и на 2 март от 10 ч. стартира Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км). Отчитат се резултатите само децата, придружителите могат да бягат с тях за подкрепа, но без да се смятат за участници в бягането.

 

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

В събота, 16 март, от 11 ч. в Essence Center ще се състои Премиера на „Хан Аспарух“ – анимационен лего филм на историческа тематика, създаден изцяло от детски екип. Вход свободен.

На следващия ден също ще има интересно безплатно представление. Въртележка на парите е детски образователен спектакъл за финансова грамотност, в който участват ученици от СУ„Козма Тричков“, гр. Враца.  Освен че ще се превъплътят в героите от пиесата, те ще представят и две авторски песни, създадени специално за „Въртележка на парите“.

 

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда в търговските центрове в столицата:

 

16 март (събота)

11:00

Детски куклен театър в The Mall: Слънчев сняг

Куклен театър в Bulgaria Mall: Пролетта ще дойде без съмнение

 

10 март (неделя)

11:00

Косе Босе (куклен театър) в Мега Мол

Куклен театър в Bulgaria Mall: Прасето, което искаше да стане принцеса

Неделна чуднотека в Сердика Център: Златните Български Приказки

Куклен театър в Книжен център „Гринуич“: Цигуларят и малката птичка

Куклен Театър: Аладин в София Ринг Мол, Fun Ring Park

 

Ако ви се ходи на спектакъл или концерт, вижте и другите заглавия от уикенд афиша на столичните театри в категория  Театър и Кино и Музика и проверете за билети.

 

В Столичен куклен театър в събота ще има премиера – Хитър Петър, а Театър „Карлсон“ ще гостува на Театър „Сириус“ в Красно село със спектакъла „Магьосницата от килера“ по Пиер Грипари.

Вижте и програмата на София Филм Фест за деца | Sofia Film Fest for children. Билет 8 лв.

Още предложения ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

А ако искате да получавате предварително списък с най-интересните събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница на сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

 

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!