Къде да отидем с децата през почивните дни? Безплатни и достъпни събития за деца и семейство на 2 – 4 март 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат дългия празничен уикенд в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 2 – 4 март 2019 г.

 

Семейни събития

Безплатно: В деня на националния празник за деца и възрастни ще бъде интересно да посетят Ден на отворени врати и Символите на свободата в Националния военноисторически музей. Ще бъдат показани лични вещи на български герои, участвали в боевете от руско-турската война 1876-77 г., експонати-символи на свободата.

По същото време ще има и Вход свободен и детско ателие в Националния исторически музей на 3 март. За малките посетители от 10:30 ч. е организирано ателие за работа с глина под ръководството на майстор грънчар. Входът за експозициите е безплатен, а участниците в ателието трябва да заплатят такса 8 лв.

Безплатно: Още четири места в София ще приемат посетители безплатно на 3 март: Общинските музеи и зоологическата градина – с вход свободен на 3 март. Музеите са Регионалният исторически музей, Дворецът „Врана“ и Софийска градска художествена галерия.

Безплатно: Нестия надиграване „Кръшна ръченица 2019“ ще се проведе в събота, 2 март, в Дом на културата „Средец“. Ще участват танцьори от различни възрастови групи. Вход свободен за публика.

Безплатно: В съботния следобед Мега Мол кани всички любители кулинари в работилничка Да направим чийзкейк по специална рецепта на Иван Звездев. Вход свободен.

След приказните азалии Ботаническата градина към БАН е подготвила и изложба от цъфтящи орхидеи. Можете да видите експонатите и чуете беседа за семейство Салепови всеки ден от 2 до 10 март, а след това от вторник до събота до края на март. Повече информация: Изложба „Орхидеи“ в Ботаническа градина БАН

Събитието Оле Мале празнува Баба Марта ще продължи до 1 март вечерта и ще завърши с работилничка за деца и възрастни. „Оле Мале“ е кауза, която помага на майките на деца с увреждания и кани всички желаещи да закупят благотворително мартенички и се запознаят с екипа и мисията на движението всеки ден в продължение на седмица на техния щанд в Сердика Център.

На 2 март, събота, е поредното събитие от новата поредица Музейни турове в Квадрат 500. Темата тази седмица е Първото поколение български художници с академично образование. Програмата е подходяща за семейства и ще запознае посетителите с част от хилядите експонати в Националната галерия.

Творилницата Brigi.bg/Art Crafts кани семейства да се забавляват заедно във Вълшебни мартенички – ателие за деца и възрастни в неделя. Цената е от 15 до 25 лв. в зависимост от избора материали, с които ще работите. Подходящо за деца от 5 г. По късно през деня на същото място ще има и Бижутерница от вълна за всички, които искат сами да изработят подарък за 8 март.

„Детски ръчички“ ще съберат деца и родители в една емоционална среща, в която да изживеят едно от най-прекрасните чувства: Творци на Живота – Мама

 

Образователни събития за деца

 

Безплатно: Детският отдел на Столична библиотека отново кани деца от 4 г. в събота на Четене на приказки в библиотеката. Вход свободен. Малкият Плюк от голямата къща

Безплатно: Детска работилница за мартенички ще се проведе в The Mall на 1 март, петък, от 12 до 18 ч., с вход свободен за всички малчугани, които искат да се научат сами да сплитат червено-белите украшения от конци. За деца 3+.

Безплатно: По-късно вечерта, от 18 до 20 ч., пък е Мартеници (работилничка) в Мега Мол.

Безплатно: По същото време за всички малки и големи в Княжево читалище „Братя Миладинови“ е организирало празник Среща с баба Марта, традиции и обичаи. Освен първата пролетна гостенка ще бъде почетен и националният празник на България с песни, стихове и изложба. За всички възрасти

Безплатно: Тази събота заниманието от Безплатната програма по рисуване за деца в СГХГ ще бъде на тема Николай Райнов, във връзка с открилата се в СГХГ изложба на големия български художник. Вход свободен, без ограничение по възраст.

Темата на ателието в Детска архитектурна, което ще се проведе точно на 3 март, е Паметникът на Шипка. Децата ще чуят вълнуващите стихове на Вазов за опълченците на Шипка и ще направят свой модел на емблематичния монумент. Заниманията са в събота от 10, 13 и 15 ч., с предварително записване. Цена 15 лв. на посещение. Подходящо за деца от 6 г.

Музейко също ще посвети занимание на националния празник. На 3 и 4 март малките посетители (7+) на детския научен център могат да участват в Символите на България – научна работилница. Вход с билет за Музейко 10-15 лв.

В събота и неделя (2 и 3 март) продължават научните Демонстрации в TechnoMagicLand.

 

Безплатни спортни събития

Както всяка събота, и на 2 март от 10 ч. стартира Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км). Отчитат се резултатите само децата, придружителите могат да бягат с тях за подкрепа, но без да се смятат за участници в бягането.

Спортният полуден в Декатлон Подуяне на 2 март, събота, ще открие пред децата нови хоризонти за развитие, умения за работа в екип и забавление. Участието е с предварителна регистрация.

 

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Някои детски и търговски и културни центрове в столицата предлагат безплатни представления и партита за най-малките си посетители.

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда:

 

2 март (събота)

11:00

Куклен театър в Bulgaria Mall: Малката баба Марта

 

3 март (неделя)

11:00

Куклен театър в Мега Мол: Цигуларят и малката птичка

Куклен театър в Bulgaria Mall: Приключение с Немо

Неделна чуднотека в Сердика Център: Първомартенско парти

Куклен театър в Книжен център „Гринуич“: Малката Баба Марта

Ако ви се ходи на спектакъл или концерт, вижте и другите заглавия от уикенд афиша на столичните театри в категория  Театър и Кино и Музика и проверете за билети.

 

Още предложения ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

А ако искате да получавате предварително списък с най-интересните събития за деца и родители през уикенда в София, абонирайте се за нашия нюзлетър. Това става много лесно, просто попълнете полето, което ще намерите в горната дясна част на всяка вътрешна страница на сайта на ПоПоТам и потвърдете регистрацията си по линка, който ще получите на въведения имейл.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!