Къде да отидем с децата през почивните дни? Безплатни и достъпни събития за деца и семейство на 26 – 27 януари 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 26 – 27 януари 2019 г.

 

Семейни събития

Големите събития на открито този уикенд са свързани със зимата, снега и традициите.

Безплатно: Витоша Зимен Фест – Световен ден на снега 2019 очаква на 26 януари, събота, пред хижа Алеко всички, които искат да се порадват на зимата и снега. Организаторите са подготвили програма с игри, състезания и изненади за всички възрасти.

Безплатно: От петък до неделя, 25 – 27 януари в Перник ще се проведе най-големият кукерски фестивал Сурва 2019 / Surva 2019, който ще събере маскарадни групи от страната и чужбина и много зрители. За децата са предвидени работилнички, а за семейството – зрелищни спектакли и шествия. Програмата на събитието можете да видите по линка по-горе. Подходящо за всички възрасти.

Ако не ви се пътува или качва в планината, можете да посетите семейно Творилницата Brigi.bg/Art Crafts, която и тази неделя ще проведе ателие за малки и големи Творчество с вълна за деца и възрастни, в които са поканени деца и родители, за да съпреживеят заедно радостта от творческата работа с вълна, като си изработят симпатични вълнени животинки или украшения. Цената е 15 лв. за деца и 20 лв. за възрастни. Подходящо за деца от 5 г.

Софийска филхармония кани всички любители на класическата музика да почетат заедно един от най-великите нейни представители с концерта: Зимна серенада – Честит рожден ден, Моцарт!

 

Образователни събития

Безплатно:  Музейко гостува в ИКЕА с Работилница за малки строители, която ще се проведе и в двата дни на уикенда, от 11 до 15 ч. Децата ще строят кораби и ще надникнат в археологическите тайна на земята. За малчугани 4+.

В самия Музейко специалните ателиета този уикенд ще бъдат Програма: Керамиката по българските земи: Праистория – керамично ателие и Хитрата Дидона – научна работилница. Вход с редовен билет (0 – 15 лв.) За деца 5+.

Безплатно: Академията по Програмиране и роботика за ученици Слънчице кани всички ученици във възрастовата група 1-5 клас в Демонстрационни Безплатни уроци по Програмиране за ученици, които ще се провеждат в съботните и неделни дни на месец януари 2019 г.

Безплатно: Креативни детски работилнички в Мега Мол през януари се провеждат всяка събота от 11 ч., като желаещите да участват деца трябва да се запишат предварително. На 26януари малките творци ще изработят Микадо игра със собствен дизайн.

Безплатно: Националната галерия кани всички на презентацията Семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“, за да се запознаят с най-новия гид и най-добър гид по нейните експозиции, който ще ви направи още по-компетентни почитатели на изкуството. Събитието е в събота, 26 януари, от 14 ч. и е подходящо за родители и техните деца от 6 г. А по-рано през деня галерията ще посрещне децата от 2 годинки с „Вълшебно одеяло“ за най-малките в Националната галерия: Цветан Радославов от Николай Павлович. Вход 10 лв., с предварително записване.

Безплатно: „Мама от класа“ организира поредния неделен онлайн семинар за родители, този път на тема Родителски стилове на възпитание. Какъв тип родител сте?

В Работилничка за умения „Моливия“ се сформира група по Английски уроци за малки мишоци (3+), в която децата ще изучават чуждия език неусетно, докато играят, творят и решават казуси от ежедневието. Заниманията са в събота и неделя преди обед. А за още по-мъничките на същото място в съботните предобеди се провеждат занимания Музика и ритъм с Мира

Продължават научните Демонстрации в TechnoMagicLand, които всяка събота и неделя са на различна тематика. За участие в демонстрациите не се заплаща допълнително, достатъчен е билетът за вход в комплекса (0-7 лв. според възрастта).

Българската армия. Приказки за деца – изложба и ателиета за деца в Националния военноисторически музей представя темата по подходящ за децата начин, предвидени са и интерактивни занимания за тях. Музеят работи в събота. Цена за посещение 0 до 8 лв., семеен билет 10 лв.

Можете да използвате почивните дни, за да разгледате и предложението на Детско кътче на знанието „Учим Заедно“, което приема нови приключенци. Записванията за занималнята са до края на месеца.

Тази неделя, 27 януари, е поредното от целодневните Забавни ателиета АРТ и наука, които Novel Design провеждат в Детска къща. Заниманията ще включват стрингарт, плетене на гривни, изработка на медальони, 3D илюзии – копиране и рязане, хармонограф – забавна физика, спирограф, рисуване с конци. За деца от 4 до 12 г.

В дните на кукерския фестивал Сурва 2019, който се провежда от 25 до 27 януари в Перник, в Детска архитектурна работилница децата ще научат повече за тази народна традиция и обичаите, свързани с нея. Накрая ще изработят 3D кукерски маски.

Безплатни спортни събития

В неделя всички желаещи са поканени на Тананикаща йога в Декатлон Подуяне (3+) и Тренировка по канадска борба в Декатлон Витоша (10+).

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Някои детски и търговски и културни центрове в столицата предлагат безплатни представления и партита за най-малките си посетители.

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда:

 

26 януари (събота)

10:00

Новогодишно Мултипликационно утро в събота: сборник анимационни филми – Руски културно-информационен център

11:00

Бременските градски музиканти – куклен театър във филиал „Студентски“ на Столична библиотека

Детски куклен театър в The Mall: Една история с две мишки

Караоке с Маргаритка в Mall of Sofia

Куклен театър в Bulgaria Mall: Аладин

Неделна чуднотека в Сердика Център: Театрална постановка „От Кулата“

 

27 януари (неделя)

11:00

Куклен театър в Bulgaria Mall: Изгубените поздрави

Куклен театър в Мега Мол: Кучето, което не знаело да лае

Кой е по-по-FUN: Семейство и половина – в София Ринг Мол

 

 

Други спектакли за деца в почивните дни 19 и 20 януари 2019

Алиса в страната на джаза е авторски спектакъл по сценарий на Невена Григорова, позната на публиката от Джаз за деца. Героинята на Луис Карол попада в чудната страна на музиката, където се среща с инструментите и различните стилове на джаза. Така Алиса придобива нови умения, с активното съдействие на вълшебни помощници и публиката.

Тази неделя е и поредният образователен концерт на Фортисимо Фамилия в зала „България“, този път посветен на българската класическа музика и легендарния супер герой Крали Марко. Публиката ще чуе страховити истории за неговите геройства под звуците на завладяваща музика. Подходящо за деца от 5 г., вход 12 лв. Повече за събитието: Крали Марко – детски концерт на Фортисимо Фамилия в зала „България“

Столичен куклен театър ще представи Приказка за рибаря и златната рибка (куклен спектакъл на черна камера) в събота по обяд, а следобед е премиерното представление Зимна приказка. В неделя пък ще гледаме Питър Пан. Спектаклите се играят в салона на ул. „Гурко“, като има по три представления на ден в събота и две в неделя. Билети 5-10 лв.

И този уикенд можете да посетите с вашите мъница Концерти за бебоци, в които Софийска опера и балет представя за най-малките си почитатели популярни творби от оперната и балетна класика, изпълнени на живо на пиано, цигулка, флейта или мини оркестър. Цените са за семейни билети от 12 до 20 лв. според броя на хората в групата и се изисква предварителна регистрация. За деца от 1 до 5 г.

За по-големите деца е подходяща детската опера Трите прасенца, която ще се играе в неделя от 11 ч.

В Младежкия театър тази събота ще гледаме Алиса в страната на чудесата, в неделя Театър „Възраждане“ ще представи Вълшебният куфар – шоу спектакъл с клоунада и фокуси, а Театър „Ателие 313“ – спектакъла на Театър „Слон“ Мечо Пух.

Представленията в Театър София са Мери Попинз на 26 януари и Роня, дъщерята на разбойника на 27 януари.

Вижте също програмата на Детска киноседмица 25 – 31 януари 2019 в София

Още предложения ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!