Къде да отидем с децата през почивните дни? Безплатни и достъпни събития за деца и семейство на 19 – 20 януари 2019 в София

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 19 – 20 януари 2019 г.

 

Семейни събития

Творилницата Brigi.bg/Art Crafts органзира Ателиета за малки и големи „Снежковци от вълна“, в които са поканени деца и родители, за да съпреживеят заедно радостта от творческата работа с вълна и красотата на зимата като си изработят симпатични вълнени снежни човечета. Ще се проведат общо четири занимания – по едно преди и след обед в двата почивни дни. Цената е 15 лв. за деца и 20 лв. за възрастни. Подходящо за деца от 5 г.

Зимният фестивал Световен ден на снега Боровец 2019 очаква на 19 януари, събота, всички, които искат да се порадват на зимата на открито, да вземат безплатни уроци по ски и да участват в различни игри, планирани от организаторите. По линка можете да видите пълната програма за деня. Подходящо за всяка възраст.

Безплатно, за родители: Д-р Марта Бърнс – високите технологии в помощ при обучителни проблеми. В София гостува известен американски експерт, която на 19 януари, събота, ще разкаже пред широка аудитория как постиженията на модерната невронаука (науката за мозъка и нервната система) и високите технологии могат да помогнат на децата с аутизъм, дефицит на вниманието, хиперактивност, дислексия и обучителни трудности да достигнат пълния си интелектуален потенциал. А на 20 януари ще се състои Лекция на експерта по невронауки, езикови и речеви патологии Д-р Марта Бърнс в СУ „Климент Охридски“. И за двете събития е необходима предварителна регистрация.

За по-малките (3+) и техните мами и татковци Семейна неделя в Гранд Хотел София (куклен театър и работилница) ще представи спектакъл и арт работилничка на тема Цирк

 

 

Образователни събития

За най-малките си почитатели Музейко ще отвори врати тази неделя, 20 януари, със специална програма: рисуване с ръчички и крачета, йога, музика и танци. Подробно за програмата: Програма за деца до 5 г. в Музейко на 20 януари 2019. Билети от 0 (до 4 г.) до 15 лв.

В неделя, 20 декември, детското ателие в Националната галерия ще бъде посветено на изкуството, събрано от един от най-известните съвременни български колекционери: По стъпките на колекционера Боян Радев (ателие за деца от 6 до 12 г.)

Безплатно: Easyart Bulgaria ще проведе четири Детски Ателиета Кукери по време на събитието СУРВА 2019 гостува в Мега Мол на 19 януари, събота. Ателиетата започват още преди обед, като децата ще могат да творят по четири различни теми. А от 16 ч. започва кукерски спектакъл на част от участниците в тазгодишния фестивал Сурва. Работилничките са подходящи за деца 5+, а представленията – за всяка възраст.

Безплатно: Във филиал „Сердика“ на Столична библиотека също ще се проведе Творческа работилница на тема „кукери“. Децата са поканени от 11:00 до 12:00 ч., за да научат повече за този обичай и да изработят кукерски маски.

Безплатно: Академията по Програмиране и роботика за ученици Слънчице кани всички ученици във възрастовата група 1-5 клас в Демонстрационни Безплатни уроци по Програмиране за учениции, които ще се провеждат в съботните и неделни дни на месец януари 2019 г.

Безплатно: Креативни детски работилнички в Мега Мол през януари се провеждат всяка събота от 11 ч., като желаещите да участват деца трябва да се запишат предварително. На 19 януари малките творци ще изработят мемори игра със собствени картинки.

В Работилничка за умения „Моливия“ се сформира група по Английски уроци за малки мишоци (3+), в която децата ще изучават чуждия език неусетно, докато играят, творят и решават казуси от ежедневието. Заниманията са в събота и неделя преди обед. А за още по-мъничките на същото място в съботните предобеди се провеждат занимания Музика и ритъм с Мира

На 20 януари, неделя, е поредното ателие на Био игри: Работилница за противоотрови: змии. Заниманията се провеждат в ТехноМеджикЛенд, а цената е 15 лв. Изисква се задължително предварително записване. Подходящо за деца от 7 г.

Продължават и научните Демонстрации в TechnoMagicLand, които всяка събота и неделя са на различна тематика. За участие в демонстрациите не се заплаща допълнително, достатъчен е билетът за вход в комплекса (0-7 лв. според възрастта).

Продължава Българската армия. Приказки за деца – изложба и ателиета за деца в Националния военноисторически музей. Експозицията е представена по подходящ за децата начин, предвидени са и интерактивни занимания за тях. Музеят работи в събота. Цена за посещение 0 до 8 лв., семеен билет 10 лв.

Безплатни спортни събития

Декатлон организира Безплатен урок по хокей на лед в Зимния дворец на спорта, който ще се проведе в неделя, 20 януари, от 14:20 ч. Подходящ за всички над 6-годишна възраст. Изисква се предварителна регистрация.

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Някои детски и търговски и културни центрове в столицата предлагат безплатни представления и партита за най-малките си посетители.

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда:

 

19 януари (събота)

10:00

Новогодишно Мултипликационно утро в събота: сборник анимационни филми – Руски културно-информационен център

11:00

Детски куклен театър в The Mall: Рибарят и златната рибка

Куклен театър в Bulgaria Mall: Веселото камъче

 

20 януари (неделя)

11:00

Куклен театър в Bulgaria Mall: Цигуларят и малката птичка

Куклен театър в Мега Мол: Ледената къщичка – премиера

Неделна чуднотека в Сердика Център: Сапунена фантазия

Куклен Театър: Тигър в гората на Пух – в София Ринг Мол

16:20

Софийската опера гостува с „Концерт за бебоци“ в Мега Мол

 

Други спектакли за деца в почивните дни 19 и 20 януари 2019

В събота, 19 януари, от 11 ч. в Дом на културата „Искър“ – Концертна зала театър „Карлсон“ ще представи куклената постановка Пипи Дългото чорапче. Подходящ за деца от 4 г., билет 2 лв.

Столичен куклен театър ще представи Трите прасенца в събота по обяд, а следобед е премиерното представление Зимна приказка. В неделя пък ще гледаме Снежната кралица (куклен театър по Х. Кр. Андерсен). Спектаклите се играят в салона на ул. „Гурко“, като има по три представления на ден в събота и две в неделя. Билети 5-10 лв.

И този уикенд можете да посетите с вашите мъница Концерти за бебоци, в които Софийска опера и балет представя за най-малките си почитатели популярни творби от оперната и балетна класика, изпълнени на живо на пиано, цигулка, флейта или мини оркестър. Цените са за семейни билети от 12 до 20 лв. според броя на хората в групата и се изисква предварителна регистрация. За деца от 1 до 5 г. За по-големите деца са подходящи мюзикълът Шегобишко на острова на чудесата, която можете да гледате в събота и История с патоци, Мечо и Лиса (опера за деца) – в неделя от 11 ч.

Вижте също програмата на Детска киноседмица 18 – 24 януари 2019 в София

Още предложения ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!