Най-популярните имена в България през 2018 са Виктория и Георги. А къде са Иван и Йордан?

Share

В навечерието на най-масовите именни празници в страната – Йордановден и Ивановден, Националният статистически институт (НСИ) традиционно публикува статистика за предпочитанията на българите при кръщаване на децата им през изминалата година. Данните са подкрепени с инфографика, от която научаваме много любопитни факти.

Ето някои интересни изводи.

Георги – вечният любимец

След като две поредни години (2016-2017) за новородените момчета в страната най-предпочитаното име беше Александър, през 2018 Георги се завръща победоносно на своя бял кон и отново заема първото място в решенията на българските родителите за име на техния син. Така е било и преди 10 години, когато класацията при мъжките имена е същата: Георги, Александър, Мартин. С тази разлика, че тогава броят на новородените е бил с около 70% по-голям.

Всъщност, изборът на име за син очевидно традиционно е по-консервативен, отколкото при момичетата. Георги оглавява и цялостната класация на най-разпространените имена в България. Така се наричат 160 754 българи. Следват ги Иван и Димитър, които и през 2018 г. намират място в топ 10 на мъжките имена при новородените.

Виктория – непобедимата

За разлика от „мъжката“ класация, лидерството при избора на имена за новородени момичета е непоклатимо вече 11 години! Виктория неизменно оглавява списъка на предпочитанията за име на дъщеря от 2007 г. насам. Веднага след нея се нарежда Мария, а вместо Габриела (2008 г.), през изминалата година челната тройка завършва с Никол. Броят новородени момичета през 2018 също драстично е намалял в сравнение с десет години по-рано.

Въпреки триумфа си, „победителката“ все още е далече от вечната лидерка при женските имена Мария. Така се наричат 113 010 жени в страната. В общата класация следват имената Иванка и Елена, които през 21 век вече не са популярни сред младите родители.

 

Първите десет на 2018

И при момичешките, и при момчешките имена предпочитанията не са се променили през много 2018 спрямо 2008, с малки изключения.

Прави впечатление големият напредък, който бележат имената Борис – от 20 място през 2008 то се изкачва до 4 място през 2018. Калоян и Теодор, които преди 10 години са били на 11 и 14 място, сега вече са в челната десятка, а Никола (5 място) убедително измества варианта Николай, който също изпада от топ 10. Интересно, че мъжкият аналог на Виктория не се ползва с толкова голям успех, като също излиза от първите десет, както и много харесваното преди години Кристиян.

При момичетата новата звезда е Дария – за 10 години тя прелита през цели 41 места, за да се озове седма в класацията за 2018. Голям скок прави и името София, което, също като Борис при момчетата, от 20 място през 2008 отива на 4 през 2018. Извън първите десет миналата година са обаче традиционно харесваните Теодора и Гергана.

 

Ивановците – недостижимите

Иван е едва на 9 място в избора на родителите за новородено през изминалата година, а при момичетата са се спирали по-често на по-международния вариант Йоана (7 място), докато Иванка и Йоан изобщо липсват от класацията. Въпреки това, като обща бройка „Ивановците“ у нас продължават да са най-много – на Ивановден името си честват общо 359 753 българи, от тях 231 020 мъже и 128 733 жени. Съответно Иванови е и най-разпространената фамилия в страната, следвана от Георгиеви и Димитрови.

Като цяло, през януари имат имен ден най-много хора – общо 779 225 българи празнуват на Васильовден,
Йордановден (Богоявление), Ивановден, Антоновден и Атанасовден.

Пълните данни, свързани с имената в България, вижте в инфографиката, предоставена от НСИ:

http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Names2018p.pdf

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!