Къде да отидем с децата през почивните дни? Безплатни събития за деца и семейство на 1 – 2 декември 2018 в София

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 1 – 2 декември 2018 г.

 

Безплатни семейни събития

Уикендът ще започне още в петък вечер с Коледната елха на София – официално запалване на светлините на площада пред НДК. Церемонията по запалването на коледните светлини ще бъде придружена от концерт на детски групи.

На пл. „Александър Батенберг“ продължава Немски Коледен Базар София | Deutscher Weihnachtsmarkt Sofia ‘2018. Всеки ден има културно-развлекателна програма за деца и възрастни, която е публикувана до края на седмица и можете да я видите на посочения линк.

Художествената гимназия също организира базар и изложба от творби на учениците, които ще бъдат на разположение на посетителите в Деня на отворените врати в НГПИ „Св. Лука“ и Коледен базар в събота през деня.

Още едно място, където ще се предлагат подаръци и красиви ръчно изработени неща, е Коледен базар на изкуствата в Sofia Live Club

Inner Wheel Club Sofia за трета поредна година организира Благотворително събитие „Сладка Коледа“ „Деца помагат на деца“. Организаторите обещават богата музикално-развлекателна програма.

Безплатни образователни събития

Научната лаборатория за деца на Байер гостува на TechnoMagicLand първите два уикенда на декември. За да участвате в това безплатно и много интересно занимание с различни забавни научни експерименти, трябва да се регистрирате предварително онлайн.

На 1 декември 2018 г. (събота) от 11:00 ч. Детския отдел на филиал „Люлин“ на Столична библиотека организира среща със Зорница Иванова, написала детската книжка „Мая и концертът на талантите“ от серията „Феята Розичка и българските деца по света“: „Мая и концертът на талантите“ във филиал Люлин на Столична библиотека

От предстоящата събота се завръща и Арт ателие в Детски център на Столична библиотека, в което художникът Христо Кърджилов ще помага на децата да развиват своя творчески талант. Вход свободен, 4+.

За малки и големи ученици са Съботни занимания за деца в Американския център, които им помагат да се справят с учебното съдържание и да научат много нови неща.

Продължават и Безплатната програма по рисуване за деца в СГХГ, провеждана от Изиарт България с цел да приобщи децата към изкуството. Вход свободен.

В Мега Мол започва серия Декемврийски креативни работилнички с Шишарка. Участието е с предварително записване. Децата ще си изработят различни украси и сувенири за Коледа. Тази събота темата е „Коледна елхичка“.

Също безплатно е и първото занимание в Испански на игра с Ани (за деца от 0 до 2,5 г.) и Испански на игра с Ани (за деца от 2,5 до 6 г.) в Детски учебен и арт център OreHHerO. Малчуганите усвояват езика неусетно чрез много музика, движение, песни, ролеви игри и пресъздаване на приказки.

В събота от 11 до 12 ч. децата ще могат да участват в Плик за коледно писмо – арт ателие във филиал Люлин на Столична библиотека. Както всяка седмица, ще се проведат и Съботни занимания за деца в Американския център (7-10 г.) по английски език.

Първите две недели на последния месец от годината в Мега Мол ще има работилнички по роботика. На 2 декември темата е Роботика през декември: Роботи – снегорини. Час преди това за по-малките ще има Четене на Коледни приказки в Мега Мол

От 2 декември започва поредица Детска коледна работилница в ИКЕА. Малките посетители на най-големия магазин за стоки за бита ще се забавляват и творят красиви неща за празника. Местата са ограничени, затова се запишете предварително.

Безплатни спортни събития

Поредното Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км) е на 1 декември в Южен парк. В събитието могат да се включат деца от 4 г., а родителската помощ се допуска само от разстояние.

В неделя следобед децата от 6 г. и техните родители са поканени на Айкидо в Декатлон Витоша. За участие в заниманието се изисква предварителна регистрация онлайн.

 

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Някои детски и търговски и културни центрове в столицата предлагат безплатни представления и партита за най-малките си посетители.

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда:

 

1 декември (събота)

11:00

Детски куклен театър в The Mall: Магьосницата от килера

Караоке с Маргаритка в Mall of Sofia

Куклен театър в Bulgaria Mall: Спящата красавица

 

2 декември (неделя)

10:00

Два детски спектакъла в НЧ „Добри Чинтулов“ – куклената пиеска „В очакване на Дядо Коледа“ и веднага след това „Как беше изобретено летенето“ по Маргарит Минков, представен от Детска театрална школа „Слънчице“

11:00

Куклен театър в Bulgaria Mall: Рибарят и златната рибка

Куклен Театър: Звезден прах – FUN Ring Park, София Ринг Мол

Куклен театър в Мега Мол: Коледна звезда

Неделна чуднотека в Сердика Център: Приказка за буквичките

 

Други събития за деца през уикенда 1 – 2 декември 2018

Първата събота на декември Дом на културата „Искър“ ще покаже Снежната кралица 2 (анимационен филм) на цена 2,40 лв. за билет.

В Дом на културата „Красно село“ стартира детски клуб, в който малчуганите по увлекателен начин ще се запознават с различни професии. Таксата е почти символична – 30 лв. за три месеца, а заниманията са всяка неделя от 10:30 ч. Ето и повече информация: Приключения на живо: Професия „Съдия“

Поредното детско съботно матине на „Джазтет“ се нарича Светли празнични цветове. Джаз за деца, а светлината и цветовете ще донесе любимият художник на организаторите и редовните им посетители – доктор Теодор Лихо от Националната художествена академия.  Докато музикантите свирят и пеят, Теди ще оцвети шоуто със светли багри, за да създаде празнично настроение.

По време на Демонстрационно хранене на животните в Зоопарка: Как е по-добре – заедно или отделно децата ще научат кои животни предпочитат да живеят самостоятелно и кои – в група, ще има и дискусия за предимствата и недостатъците на единичния и стадния начин на живот. Презентацията влиза в цената на билета за посещение на зоологическата градина (0–4 лв.)

Фондация Пространства гостува в Книгата / The Book с поредица от тематични събития за деца
Страници – Пространство за Игра и Творчество. Заниманието на 1 декември ще бъде на тема „Моят герой“ – любим приказен герой. Организаторите обещават интересн игри, откривателство и творчество. Цена 12 лв. Вижте повече по линка по-горе.

Вълнени сапунчета – подаръци за Коледа е интересното и оригинално предложение на Валдорфски кооператив „Смело сърце“ и Marioletka, в което са поканени деца и родители за съвместно творчество.

В неделя, 2 декември, е и следващото от поредицата ателиета Био игри в Техномеджикленд. Темата тази седмица е Фантастични животни и къде да ги намерим, като малките изследователи ще участват в експедиция, за да направят сравнение между формите и функциите на същества, които смятаме за нормални и измислените. Вход 15 лв., с предварително записване. Ателиетата на Био игри са подходящи за деца от 5-7 г.

В неделя вечер за меломаните е концертът Музика от анимета – детски концерт на Фортисимо Фамилия в зала „България“. Специалното за концерта е поканен световноизвестният диригент Шунго Морияма, който ще дирижира оркестъра на Софийска филхармония. Подбраната и оркестрирана музика ще бъде подсилена с мултимедия по време на шоуто.

 

Вижте и нашия обзор на детската филмова програма в софийските кина: Детска киноседмица 30 ноември – 6 декември 2018 в София.

В очакване на Коледа календарът със събития за деца и родители става все по-богат. Още много предложения ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!