Къде да отидем с децата през почивните дни? Събития за деца и семейство на 17 – 18 ноември 2018 в София

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 17 – 18 ноември 2018 г.

 

Акцент на седмицата

За шеста поредна година ще се проведе Европейската нощ на театрите, в която се включват и много български градове. Театралният маратон започва на 15 ноември (петък) и ще продължи до вечерта на 18 ноември (неделя). Някои от представленията ще бъдат с вход свободен. Вижте кои детски спектакли и събития са включени в програмата на събитието: Нощ на театрите София 2018 (15 – 18.11.2016) – програма за деца и семейство.

 

Безплатни семейни събития

На 17 ноември, събота, от 10:00 до 18:00 ч. ще се проведе Ден на отворените врати в лаборатория “Изкуствен интелект и CAD системи” София Тех Парк. Подходящо за малки и големи, със свободен вход, събитието ще представи дейността на лабораторията от нейното откриване до сега. Посетителите ще могат да управляват хюманоид и дрон, на летят на виртуален самолет, да „изпитват“ робот, да се включат и в други увлекателни занимания. За децата ще има и работилница по лего роботика.

Детски празник в Кондабайда – резиденция за деца и животни е покана за откриване на едно ново място за деца и животни в градска среда. Музика, мини домашни животни, хранилки за птици, глина, бои и изненади ви очакват на 17.11 (събота) от 11 до 17 часа на бул. „Цар Борис III“ 238, в локалното. В събитието ще участват и Джаз за деца и Зелени Балкани.

Инициативата Засади дърво, помогни на дете с I CAN TOO обявява втора дата за залесяване – 18 ноември (неделя) от 10:00 ч. в пространството на София Тех Парк (бул. „Цариградско Шосе“ 111).

Безплатни образователни събития

По повод сформирането на групи по английски език за най-малките (3-6 г. и I и II кл.) Работилничка за умения „Моливия“ обявява първо безплатно посещение на Английски уроци за малки мишоци на 18 ноември, неделя, от 9 ч.

Също безплатно е и първото занимание в Испански на игра с Ани (за деца от 2,5 до 6 г.) в Детски учебен и арт център OreHHerO. Малчуганите усвояват езика неусетно чрез много музика, движение, песни, ролеви игри и пресъздаване на приказки.

Отворен е вече ежегодният конкурс на ИКЕА: Вълшебен конкурс за деца и техните фантастични приятели 2018, който приканва децата да нарисуват въображаеми животни и да изпратят рисунките си онлайн чрез сайта на организатора до 18 ноември. След това специално жури ще избере най-добрите, които ще се въплътят в новата благотворителна колекция играчки на ИКЕА.

Безплатна програма по рисуване за деца в СГХГ е проект на Фондация Изиарт, който предоставя на малчуганите възможност и условия да се обучават в любов към изкуството и изобразителни техники. Заниманията се провеждат в събота преди обед с предварително записване.

В събота от 11 до 12 ч. децата ще могат да поговорят С „Баба Слава“ за българския език във филиал Сердика на Столична библиотека, а по същото време филиал Люлин на Столична библиотека очаква деца от 4 години, за да се запознаят правилата за движение: „Внимавай на улицата!“.

Както всяка седмица, ще се проведат Съботни занимания за деца в Американския център (7-10 г.) по английски език.

През ноември всяка неделя следобед в Мега Мол ще има работилнички по роботика. Второто занимание на 18 ноември е Забавна роботика: Роботизирани ръце.

 

Безплатни спортни събития

Поредното Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км) е на 17 ноември в Южен парк. В бягането могат да се включат деца от 4 г., а родителската помощ се допуска само от разстояние.

Същия ден по обяд Декатлон кани деца от 10 г. и възрастни на Тренировка с батути в Трамплинен център Just Place. За участие в заниманието се изисква предварителна регистрация онлайн.

 

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Някои детски и търговски и културни центрове в столицата предлагат безплатни представления и партита за най-малките си посетители.

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда:

 

17 ноември (събота)

11:00

Детски куклен театър в The Mall: Котаракът в чизми

Караоке с Маргаритка в Mall of Sofia

Косе Босе (куклен театър) – Открита Арт сцена на Шипка (Руски Културно Информационен Център)

Куклен театър в Bulgaria Mall: Музикална магия

Цирк „Балкански“ на гости в Мега Мол

 

18 ноември (неделя)

11:00

Куклен театър в Bulgaria Mall: Ивето и вълкът

Куклен театър в Мега Мол: Червената шапчица

 

Други събития за деца през уикенда 17 – 18 ноември 2018

В събота, 17 ноември, Музейко ще посрещне деца и родители с Керамично ателие: По стъпките на минойската керамика и Театър за цялото семейство в Музейко: Открития, а в неделя е поредният Ден за най-малките (1-5 г.) в Музейко на 18 ноември. Любопитните ще могат да разгледат и изложбата „Изобретенията“. Цените на билетите за Музейко са от 0 до 15 лв. според възрастта на посетителя, като за някои ателиета се заплаща допълнително.

В София пристигна Цирк Балкански с новата си програма. Представленията се играят цирковия плац в парк „Възраждане” (Зона Б-5) всеки ден от сряда до неделя от 16:30 и 19:30 ч., от 09 ноември до 2 декември 2018 г.

В неделя, 18 ноември, е и следващото от поредицата ателиета Био игри в Техномеджикленд на тема: Живот под високо налягане, в което малките изследователи ще участват в експедиция за намиране на съкровища, ще научат много нови неща за водните обитатели и ще участват в експеримент с налягане. Вход 15 лв., с предварително записване. Ателиетата на Био игри са подходящи за деца от 5-7 г.

Всеки уикенд в В TechnoMagicLand се провеждат демонстрации, които имат за цел да представят по интересен и забавен начин различни аспекти на физиката, химията, математиката, информатиката и да разширят  знанията, придобити от интерактивните експонати в центъра.

Вижте и нашия обзор на детската филмова програма в софийските кина: Детска киноседмица 16 – 22 ноември 2018 в София. Тази седмица има две премиерни заглавия от фестивала „Киномания“.

Още много събития за деца и родители ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!