Кои са любимите думи на българите

Share

Какъв процент от речта ви заемат думите с български произход? Кои са вашите любими думи на български? А кои чужди думи използвате най-често? Имате ли любим цитат от произведение на български писател? Кои народни будители ви вдъхновяват?

Въпросите са от проучването Как беше… на български?, проведено в навечерието на Деня на народните будители. Инициативата съществува повече от година, родена от желанието на екипа на агенция за маркетингови комуникации Knowbox, да уважаваме езика си и в същото време да не преставаме да бъдем модерни.

Анкетата се провежда онлайн и в нея взимат участие 1000 души от цялата страна. Интересен е фактът, че сред тях има представители на почти всички възрастови групи: 28,3% са на възраст между 18 и 28 години, 28,5 % – между 29 и 39 години, 24,2 % – меджу 39 и 50 години, 18,9 % са на въраст 50+ години.

От всички анкетирани 91,6 % смятат, че ежедневната им реч съдържа повече от 50% български думи. Като любими думи сред отговорите се открояват „обич“, „родина“ и „благодаря“ (посочени са общо от 389 човека). Сред останалите думи, които хората припознават като мили и родни, са „либе“, „обич“, „омая“.

Най-често използваните чуждици пък са „ок“, „мерси“, „супер“, „уикенд“ като при възрастовата група от 18 до 28 години съвсем ествествено като по-често употребявани думи се явяват всички, свързани с технологиите: ъпгрейд, иновация, имейл, копи/пейст, скрийншот, лайк и др.

Сред любимите народни будители на първо място се откроява Васил Левски, който е оставил най-дълбока следа както в самосъзнанието, така и в езика ни. До него се нареждат имената на Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Добри Чинтулов, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Любен Каравелов, Петър Берон и много други.

Любимият откъс от българско произведение, който се нарежда на първо място с 38% цитирания, е първият куплет от „Две хубави очи“ на Пейо Яворов. Сред любимите автори на участниците са както непреходни български творци като Никола Вапцаров, Елин Пелин, Захари Стоянов, Петя Дубарова, Димитър Талев, така и автори от ново време като Георги Господинов, Георги Божинов и Ивайло Петров.

„Изненадани сме от броя хора, които взеха участие в нашето проучване. Това означава, че много от нас имат отношение към българския език. Иска ни се да вярваме, че и нашата страница „Как беше… на български?“ има принос за това. Започнахме да припомняме хубавите български думи преди година и половина, а вече имаме над 10 000 последователи. Това е проектът, който е на сърце на всеки колега от Knowbox и заедно ежедневно се опитваме да търсим и провокираме употребата на българските думи, за да се разбират посланията по-добре и от повече хора“, разказва Силвия Митова – управляващ партньор на Knowbox.

Като комплимент към участниците 10 от попълнилите анкетата ще получат ваучери на стойност 20 лв. всеки, предоставени от книжарници Хеликон, които припознаха инициативата на „Как беше… на български?“.

Източник: Агенция за маркетингови комуникации Knowbox

 

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!