Къде да отидем с децата през почивните дни? Събития за деца и семейство на 13 – 14 октомври 2018 в София

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 13 – 14 октомври 2018 г.

 

Акцент на седмицата

На 12, 13 и 14 октомври в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе ХХVIII Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”. Специална програма за децата: „Треска за злато” – работилнички за деца в Националния музей „Земята и хората“

Продължават събитията, свързани с Европейската десетдневка на животните и Нощта на прилепите. Този уикенд домакин на празника на единствения летящ бозайник ще бъде софийската Зоологическа градина. През целия ден ще има беседи, ателиета, игри, посветени на прилепите, а малки и големи ще научат много важни и любопитни факти за тях. Вижте програмата за деня: Европейска нощ на прилепите в Софийския зоопарк.

Безплатни семейни събития на открито

Също в зоопарка в събота и неделя ще се проведе още една инициатива с кауза, която очаква да привлече вниманието на семейства с деца. Организаторите на Цветна мозайка от капачки приканват посетителите да занесат събраните от тях пластмасови капачки и на място да се позабавляват като се опитат да изобразят с тях най-атрактивните обитатели на зоологическата градина.

Поканата Засади своето дърво на живота с I CAN TOO и Walltopia е отправена към всеки, който иска да се включи в залесяването на училища, детски градини и общински паркове в София и то с кауза – да помогнем на деца със специални нужди и техните семейства. Събитието е на 13 октомври, събота.

Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ се включва в световните дни на астрономията с разнообразна програма за малки и големи: Есенен световен ден на астрономията

 

Безплатни образователни събития

В събота за малчуганите в най-големия столичен район ще има четене на Български народни приказки във филиал Люлин на Столична библиотека. Ще се проведат и поредните Съботни занимания за деца в Американския център (7-10 г.) по английски език. филиал „Студентски“ на Столична библиотека на 13 октомври 2018 г. от 11:00 часа на чудесно и радостно пътешествие, в което ще открият свой любим герой – различният и немирен Хоботчо.

Съботно Четене за Лисичета е проект на FOX book café, подходящ за деца от 4 до 10 години. Участието е безплатно, с предварително записване.

 

Безплатни спортни събития

Поредното Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км) ще започне в Южен парк точно в 10 ч. Събитието е за деца от 4 г., а родителите имат право само на морална подкрепа 🙂

За втора поредна година малките герои на ParaKids ще участват в Софийския Маратон, който ще се проведе в неделя, 14 октомври. Дистанцията отново ще е 10 км., а зад нас застават и доброволци-бегачи с големи сърца и бързи крака.

 

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Двудневен кинофестивал за детски филми ще се проведе на 13 и 14 октомври 2018 в кино G-8. Програмата включва работилничка и прожекции на български и чуждестранни анимационни филми за деца. Всички филми са дублирани и с вход свободен до запълване на залата. Вижте програмата: Мини детски филмов фестивал

Тази събота и неделя ще бъде и поредното издание на Есенен базар на изкуствата в Парк Хотел Москва. Организатори обещават интересни предложения, изненади и почерпки.

Някои детски и търговски и културни центрове в столицата предлагат безплатни представления и партита за най-малките си посетители.

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда:

 

13 октомври (събота)

11:00

Детски куклен театър в The Mall: Карлсон, който живее на покрива

Куклен театър в Bulgaria Mall: Снежанка – премиера

 

14 октомври (неделя)

11:00

Куклен театър в Bulgaria Mall: Магьосницата от килера

Дядо вади ряпа (куклен театър) – Мега Мол 

Куклен театър в Книжен център „Гринуич“

Куклен театър: Житената питка в Ринг Мол – Fun Ring Park

 

Други събития за деца през уикенда 6 – 7 октомври 2018

На 14 октомври е поредната , В посочения линк можете да видите пълната програма на събитието. Вход за всички 2 лв.

Тази събота започва нова поредица ателиета на Био игри в Музейко. Темата на първото занимание е Какво се крие на о. Мадагаскар. Децата ще влязат в ролята на изследователи, които ще търсят животните от о. Мадагаскар в Музейко и ще се запознаят с тях. Участието е с предварително записване. Цена 13 лв. на посещение.

Децата ще учат нови и интересни неща относно заобикалящия ни свят, ще работят в екипи, ще строят и програмират LEGO роботи и още други забавни неща в започващите в събота, 13 октомври курсове: Роботика и програмиране за деца в Музейко (10 – 13 г.) и Роботика и програмиране за деца в Музейко (7 – 9 г.).

Още много събития за деца и родители ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!