Къде да отидем с децата през почивните дни? Безплатни събития за деца и семейство на 6 – 7 октомври 2018 в София

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 6 – 7 октомври 2018 г.

 

Акцент на седмицата

Във връзка с Международния ден на животните и Европейската десетдневка на животните в столицата ще се проведат различни инициативи, първата от които е още в петък вечер, 5 октомври, с Нощ на прилепите в Националната библиотека. Малцина знаят, че Националната библиотека е една от трите в света, която дава дом на колония прилепи. Посетителите ще се научат да правят къщички за прилепите и ще научат нови неща за тези толкова интересни животни. По линка по-горе прочетете за правилата, които трябва да се спазват и повече за програмата на събитието.

Другата инициатива, свързана с животните, идва от Българското дружество за защита на птиците и Софийската зоологическа градина. В Миля повече за Египетския лешояд в Зоопарк София посетителите на зоопарка в събота ще научат повече за тази благородна птица, силно застрашена от изчезване, но все още достъпна за наблюдение в България, и ще присъстват на редовното Демонстрационно хранене на животните в Зоопарка, където един от героите отново ще бъде египетският лешояд. Входът е с билет от 0 до 5 лв. според възрастта на посетителите.

Безплатни семейни събития 

Споделяме Детския Скрин е инициатива на магазина на детски дрешки втора употреба „Скрито в скрина“, където в събота, 6 октомври, напълно безплатно можете да вземете дрехи за деца от 0 до 14 г., а можете и да занесете свои, които бихте искали да дарите.

 

Безплатни образователни събития

От 3 до 10 октомври продължава Безплатна танцова седмица в Dance Station – в НДК и Мол Парадайз център. Танцовата школа ще отвори всичките си класове за желаещите да навлязат в света на танца и да изберат най-подходящия за себе си и семейството си. Предлага се обучение по 15 вида танци за всички възрасти.

Започват есенните съботни занимания за деца в Столична библиотека. На 6 октомври филиал „Студентски“ очаква деца и родители в творческо ателие С чадърче под дъжда. По същото време в Детския отдел на библиотеката стартира първото за сезона четене в Часа на приказката, предназначено за най-малките, което ще бъде на тема Как Финдъс развесели Петсън. А за самостоятелно четящите деца започват заниманията в Клуб на Летящото прасе. Ще се проведат и поредните Съботни занимания за деца в Американския център (7-10 г.) по английски език.

Съботно Четене за Лисичета е проект на FOX book café, подходящ за деца от 4 до 10 години. Участието е безплатно, с предварително записване.

 

Безплатни спортни събития

Поредното Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км) ще започне в Южен парк точно в 10 ч. Събитието е за деца от 4 г., а родителите имат право само на морална подкрепа 🙂

На 6 октомври по обяд деца от 6 г. са поканени на Футбол за деца в Декатлон Подуяне, а на следващия ден всички желаещи могат да посетят Урок по карате и самозащита в Декатлон Витоша с носителя на черен колан Александър Глигоров. И двете събития са с предварителна регистрация онлайн.

 

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Някои детски и търговски и културни центрове в столицата предлагат безплатни представления и партита за най-малките си посетители.

Ето и програмата на безплатните  куклени представления и детски забавления през уикенда:

 

6 октомври (събота)

11:00

Подаръци за най-малките! Рожденикът черпи 🙂 – Мега Мол празнува рожден ден

Детски куклен театър в The Mall: Хензел и Гретел

Куклен театър в Bulgaria Mall: Снежанка – премиера

 

7 октомври (неделя)

11:00

Куклен театър в Bulgaria Mall: Рибарят и златната рибка

Неделна чуднотека в Сердика Център: Ревливата принцеса

Куклен театър в Книжен център „Гринуич“: Магьосницата от килера

Парти „Кой е по-по-Fun“ в Ринг Мол – Фън Ринг Парк

Сладко парти за деца (включва куклен театър и балонено шоу) – Мега Мол празнува рожден ден

12:00

Концерт на City Music School в Bulgaria Mall

 

Други събития за деца през уикенда 6 – 7 октомври 2018

От петък, 5 октомври, до неделя, 7 октомври продължава Adventure Kids: Детски приключенски фестивал в Музейко, който ще предложи на деца и родители много забавление със спортни и екстремни игри, работилници и прожекции. В посочения линк можете да видите пълната програма на събитието. Вход с билет за Музейко (0-15 лв.)

Поредната Семейна събота в Националния политехнически музей е посветена на Деня на музиката. Деца от 6 до 10 г. и техните възрастни придружители ще научат много любопитни факти за музиката, които малцина знаят, и ще имат удоволствието да разгледат един чудесен музикален инструмент. Вход със семеен билет 10 лв.

Дом на културата „Искър“ кани деца и родители на прожекция на анимационния филм „Овца или вълк“ срещу билет 2,40 лв. Филмът е със субтитри на български език.

На 6 октомври започва поредният модул от инициативата Рисувай с НАС! Ателие за деца от 6 до 12 г. в Националната галерия. В продължение на четири занимания децата ще се запознаят с тайните и магията на живописта и печатните техники.

Тази събота е стартът и на новия сезон в Съботно арт училище в Арт кутия, което очаква децата с обогатена програма и творческа обстановка. А на следващия ден предварително записалите се музикални малчугани могат да вземат Уроци по пиано в Арт кутия.

Пълната програма на събитията за деца и родители ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!