Къде да отидем с децата през почивните дни? Безплатни събития за деца и семейство на 22 – 24 септември 2018 в София

Share

Предстои удължен уикенд във връзка с официалния национален празник 22 септември – Деня на независимостта За семействата, които ще прекарат тези дни в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 22 – 24 септември 2018 г.

Безплатни семейни събития и забавления на открито

По случай Деня на независимостта с вход свободен ще посрещнат посетителите си Националният военноисторически музей, който е подготвил и специална програма за празника, и Националният политехнически музей, очакващ деца и родители, любопитни за повече знания в областта на точните науки. Същата вечер от 19 ч. на пл. „Независимост“ ще започне Концерт на Софийски духов оркестър в Деня на независимостта.

22 септември е и Световен Ден на Носорога и по този случай Зоологическа градина София кани деца и родители на празник, чийто главен герой ще бъде носорогът Чико. Ще има демонстрационно къпане и хранене, игри и ателиета, свързани с опазването на тези застрашени животни. Вижте програмата на събитието: Световен Ден на Носорога – празник в Зоологическата градина

В събота и неделя ще се проведе състезанието Sofia Graffiti Battle III, което този път ще бъде с урбанистична тематика.

От четвъртък, 20 септември, до неделя, 24 септември, в парк „Студентски“ ще продължи поредното издание на SofiaMezi – Фестивал на Балканската скара. Събитието предлага забавления и игри с патриотична тематика за малки и големи, а всяка вечер завършва с концерт на известен изпълнител на популярна музика.

В събота, 22 септември, Kino Cabana организира базар на детски дрешки и играчки втора употреба, с покана към родители и търговци, които искат да купят или продадат подходящи вещи: Kids&Chicks – детски базар

Поредното издание на Градински базар на изкуствата в Маймунарника ще бъде на 23 септември, неделя, когато ще ви очакват творци на приложно изкуство и приятна обстановка за малки и големи

 

Безплатни образователни събития

В събота и неделя, 22-23 септември, по обяд, ще има Детски работилници в ИКЕА. Малките творци ще могат да си изработят полезни и красиви приспособления за учебните материали.

Темата на подновените от началото на септември Съботни работилнички в Мега Мол ще бъде посветена на наближаващото начало на учебната година. Децата, които се запишат предварително за участие в заниманието, ще могат да си направят Поставка за папки с техниката декупаж, като материалите се осигуряват от организатора. В неделя по същото време ще има и Работилнички по роботика: Роботи, пишещи букви. И двете събития са с предварително записване и са подходящи за деца в предучилищна и ученическа възраст.

През месец септември 2018 г. всяка събота ще работи Творческо ателие в Детски център на Столична библиотека за деца от 5 до 12 г., което ще се води от художника Петър Кърджилов.

Съботно Четене за Лисичета е проект на FOX book café, подходящ за деца от 4 до 10 години. Участието е безплатно, с предварително записване.

 

Безплатни спортни събития

Поредното Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км) ще започне в Южен парк точно в 10 ч. Събитието е за деца от 4 г., а родителите имат право само на морална подкрепа 🙂

Неделята ще бъде Open Day в Танцовата Фабрика, където всеки желаещ може да отиде и да се включи в различните класове, за да избере най-подходящия за себе си, да се запознае с обстановката и

 

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Предстоящият уикенд са последните представления от Панаира на куклата, който вече втора седмица разсмива, трогва и вълнува столичната публика. Събитието е организирано от Столичен куклен театър, като представленията в зала се играят в салон „Гурко, 19“ или НДК.

Ето какви улични представления можем да видим през почивните дни тази седмица:

Х Панаир на куклите: Равновесие (Италия) – улично шоу (Представлението ще може да се види на различни места в различни часове, вижте разписанието по линка).

Х Панаир на куклите: Нощта на белите коне (България) – улично представление – закриващо събитие, което ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов“.

 

Някои детски и търговски и културни центрове в столицата предлагат безплатни представления и партита за най-малките си посетители.

Ето и програмата на куклените представления и детски забавления през уикенда:

 

22 септември (събота)

11:00

Детски куклен театър в The Mall: Приказка от прежда

Куклен театър в Bulgaria Mall: Пръчица-Вълшебница

23 септември (неделя)

Куклен театър в Bulgaria Mall: Дора обикаля света

Куклен театър в Книжен център „Гринуич“: Карлсон, който живее на покрива (седящо място 5 лв.)

Неделна чуднотека в Сердика Център: Пътни знаци

Обърнатата река (куклен театър) в Мега Мол

 

24 септември (понеделник)

 

ИКЕА също има ново предложение за семейно забавление в събота и неделя: Стани лице на новия каталог ИКЕА в София

 

Други събития за деца през уикенда 22 – 24 септември 2018

Както всяка събота, Зоологическата градина в София кани малки и големи на Демонстрационно хранене на животните в Зоопарка. Тази седмица темата на събитието ще бъде „Легенди и митове за животните, в които все още вярваме“.

Тази събота, 8 септември Музейко е подготвил за децата Марс – отворена работилница и Отворена лаборатория (научна работилница), а на следващия ден е поредната Lidl Неделя в Музейко на 9 септември, когато всички посетители влизат с билет от 2 лв.

Пълната програма на събитията за деца и родители ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!