Събития за деца и семейство през почивните дни 15-16 септември и Деня на София 17 септември 2018

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 15 – 16 септември 2018 г. Тази година на 17 септември, понеделник, когато е едновременно празникът на София и първи учебен ден, в столицата ще се проведат концерти, програми за деца, общинските музеи и други културни институции ще посрещат посетителите с вход свободен или ще организират специални събития за празника.

 

Безплатни семейни събития на открито 15 – 17 септември 2018

В съботния следобед в парка на НДК ще ви очаква Отворен фестивал на интересите, насочен към деца от 5 до 12 клас, които искат да надникнат в практическата страна на науките, за да се подготвят по-добре за бъдещата си професия. По линка можете да видите програмата на събитието.

Същата вечер в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ с Карнавал-контакт 2018: Интерактивен огнен хепънинг ще приключи сезона на карнавалните лаборатории, организирани от фондация „Жар театър“. Може да участва всеки желаещ, облечен с дрехи от естествени материи (от съображения за сигурност).

За шеста поредна година в пет града от страната ще се проведе националната екокампания Стара хартия за нова книга. В София инициативата ще се състои на 16 септември от 10,30 до 19,00 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.

До неделя, 16 септември, продължава есенният празник Алея на книгата София 2018. И в двата дни ще има специални събития за малките читатели.

В събота, 15 септември, в Борисовата градина ще се проведе екзотичният и пъстър Ратха Ятра 2018 – фестивал с колесница / Ratha Yatra Sofia 2018, където ще бъде представена индийската култура, а в Южния парк ще можете да посетите Парти В ПаркаОтново на училище с Тандем и Осиновявай, не купувай – осиновителска кампания на „Екоравновесие“.

–-

Столичната Зоологическа градина ще посрещне малки и големи посетители с празнична програма:

В събота, 15 септември:

Family Fun – безплатни забавления за цялото семейство (за посетителите на Зоопарка) и

Демонстрационно хранене на животните в Зоопарка: Уроците на природата – как животните подготвят своите малки за живота (вход с билети!)

Понеделник, 17 септември:

Безплатен ден в Зоологическата градина на 17 септември 2018

Образователни и културни програми

Регионален исторически музей – София организира Детско ателие „Света София“. Програмата е посветена на празника на столицата и ще се проведе на 15 септември (събота) от 14:00 до 16:00 ч. в едноименната базилика. Участниците ще могат безплатно да разгледат археологическото ниво с екскурзовод, ще научат историята за името на града и на открито ще рисуват базиликата.

Уикендът в навечерието на празника на София всеки желаещ ще може да посети свободно 35 от най-значимите сгради в столицата, в рамките на Европейски дни на наследството 2018. Сред тях са Президентството, Министерски съвет, Народното събрание, БАН, Националната галерия, Националният Етнографски музей, Къща музей „Панчо Владигеров“ и много други.

На 15 септември 2018 г. от 10:00 до 13:00 по повод първия учебен ден Столична библиотека ще бъде в парк „Люлин“ със своята „Зелена библиотека“. Деца и възрастни могат да вземат участие в инициативата „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“, да получат безплатна читателска карта и да се включат в четене и оцветяване на книжки: „Зелена библиотека“ и библиобус в „Люлин“ за първия учебен ден

Фондация Smarty Kids организира Безплатен урок по графичен дизайн за деца (11-13 години). Урокът ще се проведе на 15.09.2018 (събота) от 10:00 до 11:30 часа в Hour Space на ул. „Иван Вазов“ 38 в  гр. София.

 

Фестивали и представления за деца 14 – 17 септември

Районът между бул. “Мария Луиза”, бул. “Дондуков”, бул. “Васил Левски” и бул. “Сливница” ще се преобрази в дните 14 – 16 септември от участниците и посетителите на KvARTal Festival 2018: REstart. Това е трето издание на набралия популярност фестивал и то ще бъде посветено на Европейската година на наследството. Детската програма е изключително богата и разнообразна, вижте всички прояви от нея тук: KvARTal Festival 2018: REstart – Детската програма.

В неделната вечер пред Народния театър „Иван Вазов“ ще се състои концерт-спектакъл от Турнето на „Фортисимо Фест“, който ще съчетае хитове от класическа, симфонична, фолклорна, естрадна и поп музика.

Продължават представленията от Х Панаир на куклите, организиран от Столичен куклен театър. В програмата са включени редица улични спектакли, част от които можем да видим през този уикенд:

Динозаври (Cose Act Theatre, Холандия) – улично шоу

15 септември, 11.00 ч., в Южен парк; 19.00 ч., в градинката на НДК;
16 септември, 11.00 ч., в парк Заимов; 19.00 ч., в Борисовата градина

Светещите барабанисти (MOZ DRUMS, ФРАНЦИЯ) – улично шоу

15 септември, 20,30 ч., по бул.”Витоша” до централен вход на НДК.
16 септември, 20,30 ч., Градска градина, СКТ

Клоуни на свобода (Италия) – улично шоу

17 септември, 17,00 ч., Градска градина.
18 септември, 18,00 ч., пл. „Света Неделя“.

На 15 септември 2018, събота, Народно читалище „Добри Чинтулов“ и Куклен театър „Лили“ ще представят „Горско училище“ – пиеса за деца по случай новата учебна 2018/2019 г.

Също в събота, от 11 ч., малчуганите могат да гледат Детски куклен театър в The Mall: Спящата красавица.

През уикенда Bulgaria mall ще представи три куклени спектакъла за деца:

Няма страшно, Кристофър! (премиера) – 15 септември, 11 ч.

„Кратка квак история“ – 16 септември, 11 ч.

Малкият Никола тръгва на училище – 16 септември, 13 ч.

А в понеделник, 17 септември, следобед, ги очаква с програма от интерактивни образователни и музикални представления Обратно на училище с Bulgaria Mall.

В събота, 15 септември, Мега Мол ще посрещне малчуганите и техните родители с работилничката Пухкав Талисман за отличници (с предварително записване) и Палачинково шоу с Иван Звездев, а в неделя ги очаква за Пациент Земя (куклен театър)

Неделното детско представление в Сердика Център ще бъде Магазинче за ноти.

 

За празничния 17 септември 2018 Столична община е подготвила специална програма, включваща тържествени и забавни събития: 

Денят на София  

Празничен концерт за Деня на София в кв. „Дружба“

Музеи и галерии с вход свободен на 17 септември

Традиционно, по повод Деня на София – 17 септември с безплатен вход за посетителите ще работят:

  • Парк-музей „Врана”
  • Зоологическата градина
  • Регионалният исторически музей – София, който ще отпразнува 3 години от създаването си
  • Софийската градска художествена галерия

Събитие: Безплатен вход в общински музеи на 17 септември – Деня на София

 

Други събития през уикенда 15-16 септември 2018

Музейко е планирал да проведе поредния ден за най-малките си почитатели – децата от 1 до 5 години в неделя, 16 септември. Вижте програмата за деня: Ден за най-малките (1-5 г.) в Музейко на 16 септември

–-

На сайта на ПоПоТам ще откриете още забавни, образователни, културни, спортни събития за деца и родители. За да се ориентирате по-лесно, използвайте търсачката, картата и календара, представени на главната страница.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!