Къде да отидем с децата през почивните дни? Безплатни събития за деца и семейство на 25 – 26 август 2018 в София

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 25 – 26 август 2018 г.

Безплатни семейни събития на открито

На 25 август, събота, от 10:00 ч. до 14:00 ч. Столична библиотека ще очаква малки и големи в Лятна читалня „Зелени библиотеки“: Музика, стихове и атракции за деца в парка „Заимов“. Стихове ще четат известните български поети Мирела Иванова и Бойко Ламбовски, Боби Мирчев ще свири на китара, художникът Христо Кърджилов ще рисува с децата, а актрисата Таня Гигова от сдружение „ГлухАРТчета“ ще изненада  малките посетители  с  арт ателие, в което ще се прави „сладолед на клечка“ и други любопитни неща от подръчни материали.

В събота ще има и Лятна занималня в Детския център на Столична библиотека, по време на която децата ще четат, слушат приказки, оцветяват и рисуват.

По същото време в Борисова градина ще се играе Детското представление „Магически небивалици” на Театър „Пан”, част от лятната културна програма на Столична община. На следващия ден, отново от 11 ч., на същото място ще започне детското шоу Микрофонът е ваш, а в парка „Заимов“ малчуганите ще могат да гледат спектакъла на театър „Мариета и Марионета“ Пипи Дългото чорапче.

Вечерта в събота край езерото в парк „Дружба“ любителите на народните танци ще могат да се включат в поредното веселие Хоро край езерото.

В неделя, 26 август сутринта, на Витоша започват проявите от националното честване на 123-годишнината на организирания туризъм в България. Програмата включва маратон, колоездене и бягане по планински терен, туристически походи и музикални изпълнения. По силите на по-малките любители на горските разходки може би ще бъде туристическият поход от хижа „Алеко“ до Черни връх с дължина около 3 км. Повече за празника: Туристически поход на Витоша и честване на 123 години туристическо движение в България.

В проявите ще се включи и Столична библиотека, която организира изложба на старинни пътеписи за Витоша и творби на Алеко Константинов, основателя на българското туристическо движение, в детския периодичен печат. Представители на библиотеката ще очакват участниците в празника на площадката пред хижа „Алеко“.

В неделя по обяд всеки желаещ, който се регистрира предварително онлайн, може да участва в открит урок по Стрелба с лък в Декатлон Витоша.

 

Безплатни образователни събития

В София Ринг Мол през август има Lego изложение, на което почитателите на творческите тухлички ще могат да видят много интересни модели, а през уикендите ще има и работилници за всички желаещи. Повече за програмата: LEGO Expo в Sofia Ring Mall: изложение и работилници

Съботно Четене за Лисичета е проект на FOX book café, подходящ за деца от 4 до 10 години. Участието е безплатно, с предварително записване.

Танцов състав Наири кани малки и големи на Открит урок за арменски хора, който ще се проведе в Арменския културен дом на 25 август, събота. Събитието е благотворително, в подкрепа на построяването на нова арменска църква, като входът за възрастни е 5 лв., а за деца безплатен.

 

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Някои детски и търговски и културни центрове в столицата предлагат безплатни представления и партита за най-малките си посетители.

Ето и програмата на куклените представления и детски забавления през уикенда:

25 август (събота)

11:00

The Mall – Историите на Марко: Двете козлетa (куклен театър)

18:00

Paradise Center, Водна сцена – Магията на сладоледа (парти)

26 август (неделя)

Мега Мол – Куклен театър „Голямото пътешествие на малкото крокодилче“ с подарък сладолед

Книжен център „Гринуич“ – Трите прасенца (седящо място 5 лв.)

 

Други събития за деца през уикенда 25 – 26 август 2018

Както всяка събота, Зоологическата градина в София кани малки и големи на Демонстрационно хранене на животните. Тази седмица посетителите ще научат повече за това, как общуват помежду си и с гледачите си обитателите на софийския зоопарк.

През уикенда Музейко ще предложи на децата научните работилници:

Марс – отворена работилница,

Суперсилите на въздуха,

Моят мозък 3: Магията на паметта,

Моят мозък 4: Изследователска мисия

и готварското ателие Направи си сам сандвичи за пътешествие!.

Поредното августовско ателие на Био игри в Националния природонаучен музей за деца от 5 до 7 г. ще бъде посветено на лавините. Повече информация: Изследователи в Австралия – ателие на Био игри в Националния природонаучен музей.

 

Пълната програма на събитията за деца и родители ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

 

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!