Къде да отидем с децата през почивните дни 9 – 10 юни 2018 в София? Безплатни събития за деца и семейство

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 9 – 10 юни 2018 г.

Акцент на деня

Спортният празник Детска Игриада 2018 ще събере деца и родители, които искат да се порадват на движението и играта заедно и да се заредят с нова енергия. Събитието ще се състои в парк „Заимов“ на 9 юни, събота, и е подходящо за деца от 5 до 12 г.

 

Безплатни семейни събития на открито

Започват проявите от лятната културна програма на Столична община, сред които са Концертите на Софийски духов оркестър в Борисовата градина, радващи малки и големи в петъчните и съботни вечери.

В село Долна Малина, на около 25 км. от София, този месец се провежда Open Fest Долна Малина, където този уикенд ще се проведе първо издание на Поетичен фестивал „Поетите на Унгария“, със съдействието на Унгарския културен институт в България.

Празничен концерт „30 години район Панчарево“ с участието на самодейни и професионални изпълнители ще започне в 10:30 ч. на открита сцена пред районната администрация.

Също на открито ще се представят пред публиката групите по фолклорни танци от различни области, които ще се включат в Танцов фестивал „НА ХОРО в БОЯНА 2018

А в сърцето на столицата, близо до НДК, през уикенда ще се проведе поредният Mish Mash Fest – Summer Forever by Somersby, на който дизайнери ще представят своите нови творби, ще има работилнички за децата и условия за приятно прекарване в отморяваща среда.

Лятна занималня в Детския център на Столична библиотека ще събира малчугани всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 13:00 и в събота, когато от 11:00 до 14:00 часа децата ще могат да се включат в Арт ателие с художника Христо Кърджилов

 

Безплатни образователни събития 

До понеделник, 11 юни, е срокът за предаване на творби в Конкурс за детска рисунка на тема „Витоша достъпна за всички“, който Природен парк Витоша организира с цел да привлече вниманието към нуждата на хора и най-вече деца с увреждания за общуване с природата.

Поредното занимание Всички сме замесени от едно тесто от смесените месения за деца между 7 – 11 години от бежанската и местната общност, инициатива на Хлебна къща, ще се проведе в събота.

 

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Някои детски и търговски и културни центрове в столицата предлагат безплатни представления и партита за най-малките си посетители.

Всеки ден до 21 юни ще продължат Забавленията с Маша и Мечока, на които Сердика Център кани децата, като предупреждава, че събитията ще бъдат най-интересни за малчугани от 4 до 9 г.

Също продължителна развлекателна програма предлага The Mall. До 17 юни там децата ще могат да играят на пирати и да търсят приключения и съкровища сред атрактивни декори и предизвикателства. Островът на приключенията I The Mall е забавление, подходящо за деца от 4 до 10 г.

Ето и програмата на куклените представления през уикенда:

9 юни (събота)

10:00 

Както всяка събота, децата ще могат да гледат безплатни прожекции на руски анимационни филмчета от програмата Анимационно утро в Руския културно-информационен център / Мульт-утро РКИЦ

11:00

The Mall – Аладин (куклен театър)

Bulgaria Mall – Скъпоценно (куклен театър)

 

10 юни (неделя)

11:00 

Bulgaria Mall – Рибарят и златната рибка (куклен театър)

Мега Мол – Кокошка с брошка (куклен театър)

16:30

Борисова градина – С Бочко на открито (образователно представление)

 

Безплатни спортни събития за деца

Спорт за всяко дете е инициатива на ParaKids, която цели да се даде възможност за спортна изява на всички деца, включително на тези със специални потребности. Игрите ще се проведат на 9 юни на базата на Националната спортна академия в Студентски град.

Поредното Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км) ще започне в Южен парк точно в 10 ч. Събитието е за деца от 4 г., а родителите имат право само на морална подкрепа 🙂

Други събития за деца през уикенда 9 – 10 юни 2018

Традиционното вече Демонстрационно хранене на животните в Зоопарка тази събота ще посрещне специални гости, които ще разкажат за защитата на животните от контрабанда и грижата за тях в съвременните зоопаркове. Беседите са подходящи за деца 5+, а храненето на животните наблюдават с любопитство дори най-малките. Цени 0 – 4 лв.

А какво е секс? – семинар за деца (7-10 години) е идея на Център за семейно щастие „Нюанси“ в помощ на родители, които се колебаят как да разговарят децата си по тази толкова важна и трудна тема. Заниманието ще се проведе в събота, цената е 40 лв., а участието е с предварително записване.

Също по традиция втората неделя от всеки месец, която сега се пада 10 юни, е Lidl Неделя в Музейко. Този ден всички посетители на детския научен център влизат с вход само 2 лв. и участват в различни тематични игри и ателиета.

Този уикенд Био игри кани малките любители на науката за живота в ателие За какво ни е бял дроб?, където ще научат повече за дихателната система на човека и природата. Вход 15 лв. Възраст 5-7 г.

В неделя, 10 юни, в Дом на културата „Красно село“ Малка група на ДТШ към театър „Сириус” с худ. ръководител Петя Каменова ще представи своя премиерен спектакъл В шушулката (куклен театър) по приказката на Х.К.Андерсен „Принцесата и граховото зърно”. Цена на билетите 0 – 4.80 лв.

Пълната програма на събитията за деца и родители ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Вижте също нашия обзор на летните занимални, курсове и лагери за деца от 3 до 12 г., в които може би ще откриете най-подходящото за вашите съкровища.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!