Къде да отидем с децата през почивните дни 12 – 13 май 2018 в София? Безплатни събития за деца и семейство

Share

За семействата, които ще прекарат уикенда в града, е нашият седмичен обзор на безплатни и достъпни събития за деца и родители в София през почивните дни 12 – 13 май 2018 г.

Акцент на деня

Фокусът на вниманието все повече се насочва към фестивалите на открито. Такъв ще бъде големият семеен празник Фамилатлон, който ще се проведе в събота в Южния парк и има за цел да популяризира сруд родителите и децата активния и здравословен начин на живот. По традиция част от фестивала ще бъдат инициативите за родители Голямото лятно бутане 2018 и за малчугани от 3 до 6 Велопоход на Фамилатлон, както и благотворителният призив на Orange Center и УНИЦЕФ  Дари детска книжка на „Фамилатлон“ и вземи подарък от Orange. Всички мероприятия са с вход свободен.

В другия голям софийски парк – Борисовата градина, ще звучат азиатски ритми, ще ухае на азиатска кухня и ще пъстреят танци, обичаи и носии от далечния континент по време на Фестивал на азиатската култура „Цветовете на традициите“. Програмата е разнообразна и ще представи азиатската култура в различните ù проявления, ще бъдат показани и много традиционни игри.

Поредната Lidl Неделя в Музейко е на 13 май. Събитието не е безплатно, но за вход се заплащат само 2 лв., а малчуганите до 4 г. влизат безплатно. Последвайте линка, за да видите програмата за деня.

Безплатни семейни събития

Мини форум за деца и родители с фокус върху ранното развитие е предложение на Детските къщи „Момо“ и „Приказка без край“, което ще събере семействата в общи занимания и разисквания по въпросите на детското образование и израстване. Вход безплатен, с предварително записване за участие.

Безплатни образователни събития 

След отминалия Празник на библиотекаря в Столична библиотека ще продължат да действат изложбите, посветени на светите братя Кирил и Методий и на българското детско книгоиздаване. А ако сте забавили връщането на книги и материали, до края на май ще можете да ползвате „амнистия“, защото библиотеката обяви месец без глоби.

А в съботния предиобед децата ще имат Среща с „Мая и концертът на талантите“ във филиал Студентски на Столична библиотека. Авторката на поредицата за феята Розичка, която помага на българските деца в чужбина Зорница Иванова ще очаква за разговор почитателите на своите истории, за да им представи новата си книга.

В последния ден на Софийски фестивал на науката любознателните деца и родители имат възможност да посетят различните демонстрационни зони в София Тех Парк и да участват в занимателните работилници  Зелена енергия с „Технократи“.

В неделя по обед и ранния следобед студенти медици ще помагат на децата да преодолеят страха от посещението при лекар в игрова форма, чрез инициативата Болница за плюшени мечета. Бъдещите лекари ще „лекуват“ „болните“ играчки на децата, като ще има всякакви кабинети и малчуганите ще получават сертификати, че са ги посетили.

 

Безплатни спектакли, прожекции и забавления (2+)

Някои детски и търговски и културни центрове в столицата предлагат безплатни представления и партита за най-малките си посетители. Ето програмата за уикенда:

12 май (събота)

10:00 

Както всяка събота, децата ще могат да гледат безплатни прожекции на руски анимационни филмчета от програмата Анимационно утро в Руския културно-информационен център / Мульт-утро РКИЦ

НЧ „Добри Чинтулов“ – Житената питка (куклен театър)

11:00

The Mall – Пеперудена магия (куклен театър)

Bulgaria Mall – Спящата красавица (куклен театър)

Fun Ring Park –  Часът на ТАТИ

 

13 май (неделя)

11:00 

Bulgaria Mall – Кратка Квак история (куклен театър)

Мега Мол – Дядо вади ряпа (куклен театър)

 

Безплатни спортни събития за деца

Поредното Съботно бягане за деца „5kmrun Kids“ (2 км) ще започне в Южен парк точно в 10 ч. Събитието е за деца от 4 г., а родителите имат право само на морална подкрепа 🙂

На следващия ден на пл. „Александър Невски“ ще стартира друго спортно събитие:  Run4EU – безплатна щафета за ученици и спортни игри за деца. Участието в състезанията е безплатно, с предварително записване.

А малките грации могат да се включат в безплатните тренировки по Художествена гимнастика в Декатлон Витоша и Подуяне. Изисква се регистрация за участие.

Други събития за деца през уикенда 12 – 13 май 2018

Интересно събитие през уикенда, което ще привлече ценители, любители и желаещи да си имат домашен любимец, е 53 и 54 Международни изложби на котки в Националния музей ,,Земята и Хората“

В събота уютният Арменски дом на културата ще домакинства на Благотворителна работилница игра с домашен пластилин. Този път любимото забавно творческо ателие на децата ще има кауза в помощ на строителството на арменската църква.

В събота в Чайната ще има празнично събитие по случай 8 рожден ден на „Джаз за деца“. Организаторите са подготвили много вълнуващи участия и очакват своите стари и нови приятели, за да празнуват заедно: 8 години „Джаз за деца“. Импровизирай безкрай∞

Този уикенд ще музикалната тема на Био игри в Музейко ще има своя заключителен концерт: Музика и природа – Певците при животните. На следващия ден малките любопитковци могат да участват в Храна и храносмилане – ателие на Био игри в Националния природонаучен музей (5-7 г.). Вход 15 лв. Възраст 5+

 

Детски центрове Capella Play & верига магазини Billa канят децата в Градината на Jamie Oliver с Уорми и Капелчо с работилничката Малки градинари, която ще се проведе в неделя в детския център Capella Play в Park Center.

Пълната програма на събитията за деца и родители ще намерите на сайта на ПоПоТам, където можете да откриете най-подходящото за вас с помощта на търсачка, карта, възрастови и тематични категории.

Коментари

Leave A Comment

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!